Няколкостотин хиляди в Киев с пълно гърло: Оставка!

Според организаторите са "към милион", според МВР - около 50 000
Обновена: 8 дек 2013 22:39 | 8 дек 2013 16:08,
177

Снимка: БТА

Няколкостотин хиляди проевропейски демонстранти - според организаторите "към милион" - се събраха днес в центъра на украинската столица Киев да настояват за оставката на президента Виктор Янукович, обвинен, че е "продал" Украйна на Русия, предаде Франс прес.

Площад "Независимост" (известен също като "Майдан"), както и близките булеварди и улици почерняха от хора, съобщават кореспонденти на АФП.

Протестиращите изпяха украинския химн заедно с дошлите на протеста писатели, философи и религиозни лица, наред с лидерите на опозицията и дъщерята на излежаващата присъда бивша премиерка Юлия Тимошенко, прочела след това обръщение към демонстрантите от майка й.

"Нашата крайна цел е незабавната оставка на украинския президент", каза Евгения Тимошенко, четейки обръщението. "Оставка! Оставка!", скандираше в отговор множеството. "Не отпускайте ръце, не правете стъпка назад, не преговаряйте с власт, чиито ръце са изцапани с кръв", продължи тя, имайки предвид полицейското насилие срещу студентите отпреди седмица.

Още по темата
Днес имаме избор - да потънем в една корумпирана диктатура или да се върнем у дома, в Европа, подчерта Евгения Тимошенко. "Свобода за Юлия!", скандираше множеството.

Този Майдан не бива да позволи на Янукович на продаде Украйна на Русия, заяви лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк.

Друг опозиционен водач, боксьорът Виталий Кличко, призова за обща стачка. "Сигурен съм, че сме способни да свалим властта", заяви Кличко. Според неговото политическо движение УДАР протестиращите на площад "Независимост" са близо един милион.

По данни на украинското вътрешно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, в днешните демонстрации в Киев участват 50 000 души, като около 37 000 са на площад "Независимост", а към 13 000 по централните улици.

За протестите службата за опазване на обществения ред в Киев е мобилизирала към 5000 милиционери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: протестКиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ми се струва, че Чапаев и Петка скоро ще влязат в ЕС-със или без договор.Германските банкери да гледат още веднъж филма "Сталинград" и тогава да мислят за реванш.
109
13
 
14
 
! Отговори
Браво УКРАИНЦИ, преди 10 години
Българите сме с вас/за безродниците не става въпрос/.
108
10
 
35
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
И там зарибявката върви с пълна сила.Изкефи ме как Янукович показа среден пръст на брюкселските тарикати.
107
22
 
14
 
! Отговори
до 113 преди 10 години
Какви славяни сме ние българите бе, ***? аре у лево и в Москва. тъпан.
106
4
 
16
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
За добро или за лошо, 21-ви век е века на Азия!Украинците да видят накъде духа вятъра.
105
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ясно, тия да не са г*усно робско племе със свино-балкански манталитет които се възхищават на поробителите си от мАсква както ние. Всички страни (балтийските например) които изритаха руската *** са станали вече бели европейски държави с нормални хора и закони. Дали някой ден и ние ще се освободим от свино-съветски манталитет не е ясно. Но с паметници на окупаторите 10 пъти по-грандиозни и високи от тези на Апостола... май няма да скоро. Вечен руски панелен к****. Винаги верни на мАсква.
104
2
 
28
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Дайте един референдум на украинците бе. Нека математиката да каже кои са повече евроманиаците или евроскептиците. Украйна не е 10000 или 20000 човека, Почти 50 милиона са, нека да се преброят.
103
5
 
21
 
! Отговори
милде преди 10 години
тяхна си работа на украинците ако щат да влизат ако щат да излизат.само да няма после кой ми ср@ в гащите , и пак дайте да дадете на бедните украинци, вече бедни горди нови европейци че пак стана кризата .а пък вие свикнали сте и пари не ви трябват.
102
8
 
16
 
! Отговори
todor преди 10 години
Разделяй и владей ...това са последиците от перестройката на ГОРБАЧОВ и кликата около него ...дано се оправят Украинците и да вярват в собствените си сили а не на друг че ще ги оправи...Бог с вас братя славяни !
101
5
 
23
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Що е то Европейски Шовенизъм?Някога Наполеонова Франция била пред банкрут Генерал Шовен предложил решение:- Нападаме Ломбарците банкерите на Европа и им ОТКРАДВАМЕ ПАРИТЕ.!!!- Така и става!ДНЕС Е.С. също е пред банкрут и прилага спрямо Украйна ШОВЕНИЗЪМ! Бързат да я приемат, но само икономически, за да я ОГРАБЯТ и с искренна ГОРЧИВИНА гредам как 30 хил. МАЙКОПРОДАВЦИ им помагат- Същото което приложиха за България, а ние ОЩЕ ГО ДУХАМЕ ТОЗИ ГОРЕЩ Е.С. ШОВЕНИЗЪМ!!!.
100
6
 
20
 
! Отговори
обама бин ладен преди 10 години
Май на американците ще им се наложи да си връщат дълговете на Китай и Русия, защото военната им сила нещо не респектира вече. Фалита на либерал-фашистите е неизбежен. Мухахахахаа!
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da hvarlat I velikite slavyanski sili be! Ne da gi razdavat na Peevski I svine!!
98
6
 
10
 
! Отговори
v140 преди 10 години
В Украйна са съборили паметника на Ленин!!
97
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
така трябваше да се съберем и ний.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ne naplyuskali se da I e.. I mandradjiite!!!
95
7
 
23
 
! Отговори
SeishinBG преди 10 години
Колко пари хвърлят "великите" еврейски сили за да дестабилизират страната и да започнат плана си за нейното унищожение... Същия план, който унищожи нас и ни превърна в роби! Жалко, колко жалко... Дано успеят Украйнците да издържат на тези силни удъри от страна на ес и сащ...
94
17
 
9
 
! Отговори
МАМООООО.... преди 10 години
ОТИДЕ ***....ТА СЕ НЕ ВИДЕ..ХА,ХА,ХААААААААААА....КЛИЧКО МУ НАНЕСЕ ---ЛЕВ ПРАВ ЗА ДЕСЕН ЗАВОЙ!!КРАСОТА...!!!!!!!!!!!!!!!!
93
1
 
11
 
! Отговори
просто човек преди 10 години
до 92Кличко мисли по немски вече. Той половината си живот е живял в Германия..знае какво трябва за Украйна за да се присъедини успешно към Европа. Само че това не е достатъчно, защото ЕС няма да даде повече, отколкото татко Путин им дава. Даже и великият Виталий е слаб пред него, като опция за благоприятното бъдеще на Украйна.
92
11
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Ха ха 50 000 човека, че БСП събира 60 000 човека на митинг от 7 милионна България. А тези защитници на ЕС в Украйна са 50 000 човека от 46 милионна Украйна. Страшна подкрепа за съюза. Смях.
91
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 97, Той и Стоичков е един от най великите футболисти на всички времена, има докторска степен и знае няколко езика, но ме съмнява че може да управлява успешно държава.