Няколкостотин хиляди в Киев с пълно гърло: Оставка!

Според организаторите са "към милион", според МВР - около 50 000
Обновена: 8 дек 2013 22:39 | 8 дек 2013 16:08,
177

Снимка: БТА

Няколкостотин хиляди проевропейски демонстранти - според организаторите "към милион" - се събраха днес в центъра на украинската столица Киев да настояват за оставката на президента Виктор Янукович, обвинен, че е "продал" Украйна на Русия, предаде Франс прес.

Площад "Независимост" (известен също като "Майдан"), както и близките булеварди и улици почерняха от хора, съобщават кореспонденти на АФП.

Протестиращите изпяха украинския химн заедно с дошлите на протеста писатели, философи и религиозни лица, наред с лидерите на опозицията и дъщерята на излежаващата присъда бивша премиерка Юлия Тимошенко, прочела след това обръщение към демонстрантите от майка й.

"Нашата крайна цел е незабавната оставка на украинския президент", каза Евгения Тимошенко, четейки обръщението. "Оставка! Оставка!", скандираше в отговор множеството. "Не отпускайте ръце, не правете стъпка назад, не преговаряйте с власт, чиито ръце са изцапани с кръв", продължи тя, имайки предвид полицейското насилие срещу студентите отпреди седмица.

Още по темата
Днес имаме избор - да потънем в една корумпирана диктатура или да се върнем у дома, в Европа, подчерта Евгения Тимошенко. "Свобода за Юлия!", скандираше множеството.

Този Майдан не бива да позволи на Янукович на продаде Украйна на Русия, заяви лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк.

Друг опозиционен водач, боксьорът Виталий Кличко, призова за обща стачка. "Сигурен съм, че сме способни да свалим властта", заяви Кличко. Според неговото политическо движение УДАР протестиращите на площад "Независимост" са близо един милион.

По данни на украинското вътрешно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, в днешните демонстрации в Киев участват 50 000 души, като около 37 000 са на площад "Независимост", а към 13 000 по централните улици.

За протестите службата за опазване на обществения ред в Киев е мобилизирала към 5000 милиционери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: протестКиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 141 - на мене ми промени живота. Инженер съм работя за чужда компания в България взимам 3000лв заплата.
129
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
американците са нагли те си го казаха пуснали са 100 милионада гепиш такава държава със 100 милиона сие джакпота вие си се плюнчете вярно е в западна европа живеят по-добре но тавя промени ли живота на българите към добро след като си събуха гащитесамо на около 10 % с пълни гуши другите духат думакратичната супа - щото нямат талант нямям против европатано ако нямахме толкова евтини продажници моте би и на нас щяха да пуснат 300 милиардакато на гърция или 160 като на полша
128
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
с тази концертна сцена е ясно че протеста е добре финансиран и организиран..по този начин ЕС показва че се бърка във вътрешните работи на дадена държава в свой интерес и разпалва конфликт застрашаващ националната сигурност!!!
127
4
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Бил съм в Киев и съм се разхождал по булевардите на този красив град.Хората са дружелюбни и обичащи града си и държавата.Желая на украинците да преценят възможностите и изберат най...добрия път за развитие на държавата си.Това е тяхно...право.Ние...избързахме с демокрацията и прозападната...ориентация;дано те не са....закъснели.
126
4
 
14
 
! Отговори
украинец преди 10 години
съдейки по темите обсъждани по украинските форуми то голяма част от хорат са наясно че влизането в ЕС е неизгодно... и на всички е ясно че това е платен и организиран протест за който са ихарчени много пари от политическите узурпатори на евро съюза
125
16
 
16
 
! Отговори
2013 преди 10 години
Много зле бил ЕС, Щатите пък пълна трагедия. Само дето не съм чул още никой да емигрира към Русия или Казахстан. Тука във форума много фенчета на евразийския съюз са се разписали - супер било, там било бъдещето, ама да го обяснят на гражданите на въпросния съюз, дето все към загнилия запад ги влече.
124
2
 
1
 
! Отговори
rom преди 10 години
velika slavyanska imperia na4elo sas bai ganiovcite.
123
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
някой виждал ли е български комунист?те комунистите ги избиха и измряха отдавна.
122
14
 
8
 
! Отговори
glagoabazubaduza преди 10 години
Навсякъде комунистите са едни и същи - промосковска човеконенавистна ***, която никога не би сдала властта по друг начин, освен чрез сопа.
121
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що ли имам усещането, че това вече съм го виждал много пъти?
120
9
 
18
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
С мощната подкрепа на български боклучета с платени билети и дневни разноски.Та, за домораслите боклучета ми е думата: като са толкова самоотвержени и идеалисти, защо не можаха да се лишат от нещо нищожно -- праднуването на 8-ми Декември, -- а отложиха будното си поведение за след праздниците? Е-е-ех, боклучета, в други епохи вашите връстноци са жертвували живота си, а вие едно празненство не можете да пожертвувате. *** отвсякъде... Да сте им живи здрави, и да радвате родителите си...
119
6
 
4
 
! Отговори
de4u преди 10 години
Bulgarite nikoga nqma da se saberat tolkova 6toto prosto sa si ovce ***
118
1
 
11
 
! Отговори
Мон преди 10 години
Украинците са хубав народ, далече от *** като манталитет.
117
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новини от последните минути!Няколкостотин милиарда протестиращи срещу правителството в Украйна са обявили, че за всичко са виновни комунистите, извънземните от зона 51 и...Путин! Разгневените младежи обявиха присъединяване на страната към Жечпосполита, пардон Европейския съюз и в името на европейските ценности се отказаха от 50% от стопанското си производство, концентрирано в Източна Украйна!ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!
116
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Тарас БулбаКрадлата се мъчи пак да изплува нагоре, към големото плюскане. А украинците, дето искат да са в Европа, май тъпеят те са в Европа, те са центърът на Европа, а сега искат да се накиснат в помиярника и, там където кльопнахме ние за 24 години демократичен преход, НАТО, ЕС. Европа не дава, Европа взема! Няма си вече ни суровини, ни работна сила. Няма колонии, няма аванта. Останахме ние *** *** шарани. Та да ни диктуват и с колко вода да си мием тоалетнитие, и колко картофи да произвеждаме.. Пък Майдан днес, Майданек вчера...
115
7
 
32
 
! Отговори
джон уейн преди 10 години
ЕС е тотално компрометиран и нас*ан вече. Никой не иска да влиза в него, освен български и румънски роми, турци и араби. Докато не се спука сапунения мехур в един недалечен ден.
114
6
 
21
 
! Отговори
Тарас Булба преди 10 години
...да се върнем у дома, в Европа, подчерта Евгения Тимошенко. Да,назад при бай Хитлер - поредния обединител на Европа. Нещо не му провървя, лошите комунисти с големите бели танкове му минаха път.Нищо ново под слънцето - дай да оберем Източна Европа, там балъци много! Но всичко до време!
113
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както в украйна, така и у нас хората не одобряват правителството, но за разлика от развитите страни в европа където след 1 ден протести се подава оставка - у нас и в украйна работи активно руския ДС апарат и оставка просто не се дава...
112
3
 
18
 
! Отговори
А дано ! преди 10 години
В момента Украйна е леко по добре от нас във всяко отношение. Искам Украйна да подпише договор за присъединяване към ЕС. Тогава няма да сме най бедната държава в този съюз. Ето една радост за нас преди Коледа. Янукович да отива и да подписва договора, без да се мотае. Да се върне в Украйна, да остави договора на пл. "Независимост" в Киев и да става зам. шеф на "Газпром" в Москва. Малко му е, нека да се измъчва, до като протестиращите пеят химна на Украйна. Латинка Петрова да тръгва за Киев !
111
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
:D:D:D Тоя виц съм го чел :D според МВР са 50 000, а според Мая Манолова, тия са няколко платени човека от ЕС, в другите държави протести срещу комунизма няма :D