Българите мигранти ще помогнат на Германия

Проучване: 25% от тях имат научна степен
Обновена: 20 яну 2014 21:52 | 20 яну 2014 21:50, Елка Василева
47
Българите мигранти ще помогнат на Германия
Снимка: архив, Reuters

Проучване на известен мозъчен тръст показва, че имигрантите работници от България и Румъния не са заплаха за германската държава и за националната икономика, а тъкмо обратното - те ще помогнат да бъде намален недостигът на квалифицирана работна сила, съобщи Дойче веле.

Германия като цяло има всички изгледи да спечели от наплива на румънски и български имигранти, твърди в разпространеното си днес ново проучване Кьолнският институт за икономически изследвания (IW).

Още по темата

Изследването е в подкрепа на гражданите на двете източноевропейски страни от ЕС, които вече могат да живеят и работят навсякъде в 28-те държави членки без специално разрешително, след като седем години имаха наложени ограничения, се отбелязва в публикацията.

Очакваният наплив в Германия предизвика медийни дебати и спорове сред консервативните политици за вероятността румънски и български мигранти да окажат непоносим натиск върху обществените услуги и новопристигналите да живеят на гърба на социалната държава.

Само че според изследването на Кьолнския институт нещата няма да стоят съвсем така. "Много мигранти от тези две страни са висококвалифицирани и способни да помогнат за облекчаване на недостига от специалисти в Германия", се посочва в проучването.

Директорът на института Михаел Хютхер заяви, че дори трябва да бъдат създадени още стимули, за да могат мигрантите да започнат работа в страната. Той изтъкна, че около 25 процента от мигрантите от Румъния и България имат научна степен спрямо само 19 процента сред германците.

Освен това източноевропейците много често са висококвалифицирани математици, учени в областта на природните науки и инженери и така биха могли да работят в сфери, в които недостигът на персонал е най-сериозен.

Хютхер посочи също, че въпросните мигранти доста често са млади и биха могли да изиграят решаваща роля в справянето с демографските проблеми в бъдеще.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I Nemcite , izpolzwat sashtata taktika kato brititata , no te po tiho si pletat koshnicata , to es bez da digat shum....Shtoto nali se seshtate kakvo napraviha edno vreme !
21
0
 
17
 
! Отговори
Ех,че си Сърп и чук преди 10 години
ГерманияПремиум автомобили-Ауди,Бенц,БМВАвтобуси,КамиониНемци разработиха технологиите за флаш паметитеВсякакво високотехнологично медицинско обурудванеФармацевтична промишленостХимическа промишленостНай-големия износител на високо технологично оборудване в света за последните 10 години!И ти викаш,тея за нищо не стават и са изостанали!Аз съм учил икономика и в Бг. и икономикс в Германия,разликата е огромна в начина на обучение и преподаването,за съжаление.Но си зависи и от унито.
20
4
 
5
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
До Сър ПичукА ти ми кажи колко интернационални компании са създадени в САЩ или в Япония в последните 10 години, ами в Русия? Еврофайтер, военните самолети, Еврокоптера- вертолетите, високоскоростния влак ICE, ами немското автомобилостроене е най-иновативното сигурно в целия свят. Никой не иска да кара американските трошляци с обем 3.0 и 150 коня, а японските са адски трудни за поддръжка.
19
7
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
До prokuroraЕдин мармот ми каза че....Колко интернационални компании със световно значение са създадени в Германия в последните 10 години?Нито една! Колко важни иновативни продукта, които успяха да се наложат в глобален план бяха създадени за този период?Нито един! Колко германски инженери придобиха световна известност в този период заради творенията си?Нито един! Германия е крайно изоставаща страна в иновациите дори спрямо Индия Съвременно образование с методи от по-миналия век не се прави...
18
3
 
9
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
До Сър ПичукОт познати казвам, че относно инженерните специалности Германия е топ дестинация. Германия има нужда от чужди инженери, защото има невероятен глад на такива и само с местните не стига. Относно икономическите специалности едва ли е по-добре от БГ, даже с познати сравнявах, че аз в БГ съм учил с по-нови издания от колкото тия в Германия. Всеки сам да си прави изводите
17
9
 
4
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
много ясно - няма да помогнат на родината си, а на колонизаторите
16
1
 
7
 
! Отговори
do: Сър Пичук преди 10 години
Kak razbra kato si v Balgariq a ne v Germaniq , q pitai nekoi Balgarski student v Germaniq , kakvo 6te ti kaje?
15
12
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
До Образование- BGНемската образователна система е *** също като българската и за нищо не става, колкото и да е разочароващо това. И *** би заключил, че германците не биха имали нужда от чужди инженери, ако имаха качествено образование. Те нямат такова, особено инженерно и са крайно изоставащи особено спрямо САЩ/Англия/Япония. Често се случва тройкари от български училища да стават инженери в Германия и после се връщат пак у нас, защото никой не ги иска там.
14
3
 
3
 
! Отговори
да си ходът преди 10 години
В Германия конкуренцията вече е чужденец срещу чужденец , та тези които са вече 30- 40 години в Германия да си ходът , стига им толкова , има груги които идват
13
0
 
15
 
! Отговори
Сърбите точат преди 10 години
Сърбите точат Социалната система на Германия вече 20 години , обаче нищо не казват , защо ги крият , всички Сърби цял ден по кафета играят карти , никoй не работи
12
0
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Днес.бг сменете преводача след подобна статия, може да си умра от смях. Утре ще излезе, че германците емигрират за ***, а не обратното.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мда, чака Германия баш българските емигранти на крака да я изправят, че без тях ще погине...
10
5
 
13
 
! Отговори
Образование- BG преди 10 години
Немската Образоварелна Система е на много високо ниво , на светинни години бих казал , нема нищо общо с краваро-овчарското Образование в България
9
3
 
6
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Твърдението ви е абсурдно, оправете го. Едва ли 25% от тях имат научна степен(academic degree) та даже 5% е страшно много. Инженер/Страшни инженер Bachelor's/Master's или нещо подобно не е никаква научна степен. Най-нисшата научна степен у нас е доктор или Ph.D, а ние произвеждаме по няколко стотин доктори във цялата страна годишно, така дори и всички да тръгват вкупом за Германия едва ли биха формирали 25% от емигрантския поток.
8
1
 
3
 
! Отговори
google преди 10 години
Ами ако са превеждали статията от немски в google , то нема нужда да се чете тогава
7
1
 
6
 
! Отговори
Arbeiten преди 10 години
В Германия искат Ausbildung от Германия ( средно образование) , не от България и така одовряват по документи за работа , освен това се пише Bewerbung ( мотивационно писмо) , и тогава вече предценяват дали кандидата отдоваря на изискванията , някой ако си мисли че отива и веднага почва работа , нема такъв филм , вероятно само при чужденци като Сърби и Турци в строителство и рестoранти
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dneska ni hvalqt , utre shte ni hulqt !!! Tova sie machitelna podigravka s choveshkiq mantalitet !!!
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Т.е. 3/4 са със средно или основно образование, а 1/4 са с диплома за висше образование, при положение, че половината от българските висшисти не стават за *** за зеле...
4
3
 
3
 
! Отговори
Atinapala преди 10 години
"известен мозъчен тръст" - липсата на име показва, че т. нар. проучване е скалъпено и няма никаква стойност в научните среди. Тези българи, които имат знания за такава реализация нямат нужда от измислени мозъчни тръстове.
3
1
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
А на България кой ще решава проблемите. Хората, говорещи на майчин език ли?