ЕК: Крехък напредък в борбата с престъпността и корупцията у нас

ЕК отново отправя 16 препоръки към страната ни, оставя в сила наблюдението
Обновена: 21 яну 2014 12:07 | 21 яну 2014 08:54, Елка Василева
44
ЕК: Крехък напредък в борбата с престъпността и корупцията у нас
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия отчита като „ограничен и крехък” напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията и в реформите на съдебната система. Тази констатация е записана в проекта на новия мониторингов доклад за страната ни, който трябва да бъде одобрен и публикуван утре. Той оставя в сила мониторинговия механизъм за поне още една година, предаде БНР.

Резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, проектът БОРКОР е неуспех, а новият Висш съдебен съвет не е независим орган с достатъчно потенциал да осъществи нужните реформи, смята Европейската комисия.

Още по темата

Тя отчита назначението „Пеевски” като тежко наследство, което властите трябва да положат сериозни усилия, за да преодолеят, и критикува и Комисията за конфликт на интереси, и неотдавнашните непрозрачни номинации за конституционни съдии.

Като положителни стъпки са отчетени отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите.

Изненадващо скандалите с подслушванията и Костинбродските бюлетини са бегло споменати само в бележка под линия в политическия доклад и в кратък текст в съпровождащите го технически описания.

Политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи, е оценката на Еврокомисията.

ЕК отново отправя 16 препоръки към България, повечето от тях са същите като през юли 2012 г., и оставя в сила наблюдението, без да се ангажира със срок докога. В проекта е записано, че следващият доклад за страната ни, както и за Румъния, с която вече не сме разделени, ще е след година – точният момент на публикуването им ще бъде определен от следващата Европейска комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заблуден студент, Нетаняху трябва да е луд, че да плаща каквото и да било на *** :) Ама всъщност нищо чудно да сте отишли и без пари при Асад, ако Местан ви е наредил. Напоследък ви прави точно каквото си поиска :)
17
9
 
15
 
! Отговори
до 15 преди 10 години
Естествено, че след като Цвинокио се разкара и политическия натиск спадна. Неслучайно в един от докладите си ЕК критикуваше Шестака за превишаване на правомощията.
16
2
 
11
 
! Отговори
Заблуден студент преди 10 години
До АнонименНе повече от Нетаняху на Борисов, не се притеснявай. Не сте се минали :)
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е важно дали има напредък или назадък, взжно е да вървят еврозаплати 20-30 000 евро. Надуването на балона продължава.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11, защо анонимно, Кристияне, поради що те е срам, че те канят само в Македония?
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заблуден студент, колко плати Асад на Серго, че да му ходите на крака?
12
4
 
15
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До 789 Ти да не мислиш че във ЕС корупция няма..... Просто каквото са *** за нас, това сме ние за ЕС - дежурните виновни за всичко... На тоя доклад имам чувството че само му сменят датата..
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герберастите са се развилняли под статията, обаче не смеят да кажат нищо за ЕК.
10
1
 
9
 
! Отговори
Заблуден студент преди 10 години
БОРКОР се създава през ноември 2009. Така че... за това съм прав !
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dokato starite komunisti sa vse oshte zhivi, Balgaria niama da se opravi. Tezi merzavtsi sa se vpili kato piavitsi vav vlastta I niama da se ottegliat dokato Bog ne im vzeme poslednia dah. Da se molim tova da stane kolkoto se mozhe po-barzo.
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крадецът вика:Дръжте крадеца!!Най-корумпираните/членовете на ЕК/по новому лобисти издават препоръки за борбата с корупцията в България.Нали Вие,бе господа я създадохте и създавате тази вълча порода?Или искате да кажете,че цял ЕС не може да се СПРАВИ и ЗАДЪЛЖИ една шепа балкански тарикати да влязат в крак с изискванията!!Всичко може,но не Ви интересува бивши комунисти от номенклатурата ли са,агенти ли са ПО-ВАЖНО е да са послушни за да може ВАШИТЕ ФИРМИ да крадат спокойно с ДЪРЖАВНИ ПРОТЕКЦИИ!!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЛЪЖА!!!
6
1
 
20
 
! Отговори
M преди 10 години
За какъв напредък говорят тези?????
5
8
 
16
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 10 години
Докато БСП-ДПС-Атака-ДС , са на власт нищо добро не ни очаква. Това са престъпни партии, които само крадат и нищо друго не ги интересува. А Брюксел все повече ще ни критикува, защото вижте само Гл.прокурор Цацаров с какво се занимава. Цяла година само търси какво обвинение да измисли срещу Ц.Цветанов, а престъпниците се разхождат по улиците и тормозят народа.
4
4
 
13
 
! Отговори
неразбрал преди 10 години
Абе Десислава Атанасова не каза ли, че престъпността се е разгащила или е говорила за себе си?
3
6
 
10
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До Заблуден студентMi ne...vsyshtnost tochno obratnoto
2
12
 
16
 
! Отговори
Заблуден студент преди 10 години
Моля някой да ме поправи, ако не съм прав...но повечето негативи в доклада, начело със създаването на БОРКОР не са ли извършени по времето на Тиквоний I ?
1
4
 
27
 
! Отговори
789 преди 10 години
Напредък? Тия идвали ли са в България или само по телевизията са чували за нас. Та тука режат релсите и влакове делиарират, престъпността е огромна а корупцията е на всякъде.