Огънят в Украйна да спре, иска "нормандската четворка"

В Берлин четиримата министри са постигнали споразумение и за демаркационна линия
Обновена: 22 яну 2015 07:29 | 22 яну 2015 07:00, Анисия Иванова
75
Огънят в Украйна да спре, иска "нормандската четворка"
Първите дипломати на Русия, Украйна, Франция и Германия в Берлин. Снимка БТА

Министрите на външните работи от "нормандската четворка" /Русия, Украйна, Франция и Германия/ призоваха всички страни в конфликта в Украйна да прекратят военните действия. Това се казва в разпространеното днес съвместно изявление на първите дипломати след срещата им в Берлин, цитирано от ТАСС.

"Минстрите призоваха всички страни в конфликта да прекратят военните действия и да изтеглят тежкото въоръжение в съответствие с договорената линия, съгласувана в приложението към минския меморандум от 12 септември 2014 г.", се отбелязва в документа.

Още по темата
Първите дипломати подчертават, че техният призив за пълно спазване на примирието не е бил изпълнен, а напротив - боевете в Донбас са се ожесточили и са довели до големи човешки жертви, в това число сред цивилното население.

В изявлението се посочва, че на това трябва незабавно да се сложи край и да се възстанови режимът на спиране на огъня, като министрите апелират към всички участници за неговото пълно спазване.

Първите дипломати на Русия, Германия, Украйна и Франция, съответно Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Павло Климкин и Лоран Фабиюс отбелязаха също, че "на планираната среща в Астана трябва да се постигне осезаем напредък по пълното спазване на минските споразумения, в частност чрез създаване на условия за действително прекратяване на огъня, споразумения за начините на доставка на хуманитарна помощ и да продължи освобождаването пленници".

Както отбеляза Щайнмайер след срещата в Берлин, "от страните в конфликта зависи това споразумение да не се превърне просто в лист хартия". "Разчитаме на това, особено Русия трябва да използва влиянието си върху сепаратистите" за уреждане на конфликта", заяви той и изрази надежда, че споразумението ще бъде приложено на практика. "Ако това стане, ще сме по-близо до среща в Астана", добави Щайнмайер.

Постигнат бе напредък по време на четиристранните преговори в Берлин за кризата в Украйна, както и споразумение за установяване на зони за сигурност между проруските бойци и силите на Киев, заяви германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че е договорено споразумение за демаркационна линия, от която трябва да се изтегли тежкото въоръжение.

Според дипломат номер едно на Германия тези мерки не представляват пробив, съобщават ДПА и Асошиейтед прес. Щайнмайер посочи също, че съвсем скоро ще се проведе среща на контактната група по уреждането на кризата в Украйна, предаде ТАСС.

Руският му колега Сергей Лавров също заяви, че на срещата на "нормандската четворка" е постигнато споразумение за изтегляне на въоръжение в Украйна и продължаване срещите на Контактната група.

По думите му е приета препоръка тя да активизира работата си и да сформира необходимия брой работни подгрупи. "Така че смятам тази среща за много полезна", подчерта Лавров. Руският първи дипломат посочи също, че с колегите му са се споразумели да продължат контактите по линия на експертите, за да се определи какво е положението на терен.

Дипломат номер едно на Москва заяви, че на срещата в Берлин не е бил обсъждан въпросът за санкциите срещу Русия, като по думите му те не са проблем на неговата страна.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: кризаУкрайнапреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
Срам и позор са Българската нация. След 25 г. свободно общуване,да се одупиш отново на мечката е нечовешко ипредателство за поколения напред. Бъдете проклети.
34
0
 
1
 
! Отговори
Прочетено преди 9 години
,,Фашистите разбират само от тояга!'' - изстрадано и написано от партизанин от съединението на С. Ковпак пез войната. Написано не от някой първобитен елемент, а от хуманист, преди войната кинорежисьор, воювал колкото с автомата, два пъти повече с фотоапарат, тетрадка и писалка.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 46Tova sa nomera na Porosemko - gadni, prestupni luzji na vampir. Ne vizjda li v sutrishnata si chasha mljako kruvta na donetskite detsa i junoshi. Tozi dolen luzjets- Irod, godini nared e podgotvjan za misijata kojto mu vuzlozjiha otvun. Dano vechno nad nego i pokolenijata mu lezjat razkusanite teltsa na detsata. Nikoga tozi rod da njama pokoj - na tozi i na onzi svjat. Takava kruvozjadnost i nagli luzji svetut ne e vizdal. Sigurno imat chipove ukrainskite "vozjdove" - nechovetsi.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OGANIAT SHTE SPRE,KOGATO EVROPA STANE KOLONIA NA RUSIA.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Male male che ymni hora v tia forumi kaje li se Russia Ukraine vse znaeshti i mojeshti a zashto oshte stoite zad monitorite a ne pravite neshto za sobsvenata si darjava osven mrankane i akali davane jalki ste....
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое е това човече на снимката ?!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само допреди няколко дни Порошенко искаше да си връща украински земи, сега нещо омекна и почна да иска примирие. Защо ли?
28
1
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Има официално изявление на батальона "Азов"(или каквото е останало от него),че са се изтеглили от летището.Което обяснява активността на западните дипломати.Ако още се помотаят,проблемът ще бъде решен и без тях!
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби Защо смяташ, че се мести цялата колона накуп, що за глупави разсъждения... Там никой не ги притеснява, могат да се предислоцират на части.
26
1
 
12
 
! Отговори
пак преди 9 години
Пак защитават украйнските фашисти!Спасяват ги от напукване на канчето, но скоро те сами ще си чупят главите като се нахвърлят на Русия...
25
0
 
10
 
! Отговори
aha преди 9 години
До ясно е ,че Еми чакаме Украйна да обяви война на Русия и тогава ще стане наистина весело Ще чакаме ,да видим ,украинската армия нахлуваща в Крим и като срещне руските воиски и веднагически развява бялото знаме и всички ще искат руски паспорти Но пък ще е още по-весело ,ако Украинската армия наистина се вземе на сериозно и атакува руснаците ,да видим тогава колко укр. воиници ще нахранят червеите само за 1 ден
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки път когато опълченците напредват Запада реве за спиране на огъня. А когато украинската армия въобще не спазва примирието и използва всички налични оръжия срещу мирното население нищо не е станало. От тези и четворка за белот не става, защото кьорав карти не играе...
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 52 ,А в Индия как светят улиците , като в Столипиново ли...... безплатно !
22
5
 
20
 
! Отговори
морски преди 9 години
Днес всички на протест пред президентството в 16 ч.срещу агресията на НАТО!
21
1
 
5
 
! Отговори
RTL преди 9 години
До Анонимен 41Сам ще си отговориш на анкетата, когато погледнеш вечер София, а и други градове в България. Тъмница отвсякъде. В София дори пред НДК и други централни части е тъмно. Няма осветление.
20
0
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 9 години
Колега , той е на двойна доза, не го приемай на сериозно.
19
1
 
6
 
! Отговори
до 44 преди 9 години
На колко сте години?. Пишете като детиняк роден след 1989. Или може би е под въздействие на наркотични вещества?.
18
22
 
3
 
! Отговори
ясно е ,че преди 9 години
Ясно е ,че ако Русия не си изтегли войниците от Украйна...Украйна ще е принудена да обяви , че е в положение на война с Русия. И да видим после дали ще има руски танкови в Киев,напомня ми нещо за Афганистан но в по - лош, много по-лош вариант за ***.....Има и нещо друго от сега се чудя как умните руснаци ще докажат, че Украйна ги е нападнала и те се защитават....ха-ха-ха....
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре го искат но дали са съгласни щатите?.
16
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЪПРОС :- България е Европейска държава дай +- България е Азиатска държава дай -