България е родина на трудолюбиви и талантливи хора!

ЕК разпространи докладите за България и Румъния
Обновена: 28 яну 2015 14:56 | 28 яну 2015 13:37, Елка Василева
100
България е родина на трудолюбиви и талантливи хора!
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия разпространи поредните доклади за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. В окончателния документ е записано, че следващите доклади ще бъдат изготвени "след около година".

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира в официалното съобщение на комисията по този повод, че политическите неясноти и други предизвикателства са направили задачата за реформи у нас трудни, предаде БТА.

Още по темата

Все пак е положителен знак, че в много области проблемите бяха отчетени и бяха очертани решенията. Сега е време да се действа. Реформите, обхванати от доклада, ще помогнат за постигането на доверие сред гражданите и инвеститорите, добавя Тимерманс.

България е родина на талантливи и трудолюбиви хора, които искат да видят как промяната става и пуска корени. Механизмът остава ценно средство за разгръщане на напредъка и се подкрепя от мнозинството българи. Сега е време да бъде постигнато политическо съгласие за ускоряване на реформите, заявява зам.-председателят на ЕК.

По повод публикуването на доклада заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева заяви, че с него ЕК отчита политическата несигурност през последната година и половина, която е забавила реформите в България, в това число и в съдебната система.

„Оценяваме положително действията на новото правителство за решаване на натрупаните проблеми, на първо място стратегията за съдебната реформа. Но ние, както и цялото българско общество, искаме да видим резултати - независима и ефективна съдебна система, успешна борба с корупцията“, посочи Георгиева.

Тя отбеляза, че новото българско правителство трябва да навакса изгубеното време и да предприеме стъпките, които да възвърнат доверието на гражданите и на инвеститорите в страната.

В доклада на Европейската комисия се посочва, че България е постигнала известен напредък, но въпреки това той не е достатъчен. Развитието все още е крехко, а общественото доверие е подкопано.

Отбелязва се, че от последния доклад от юли 2012 г. България е постигнала напредък в подобряване на процедурите за назначаване. Посочват се и други полезни управленски стъпки, предприети в прокуратурата и съдебната власт.

Доверието обаче е подкопано заради бягството на лидери на организираната престъпност от правосъдната система, както и поредица разкрития за политически влияния в съдебната система.

Според доклада на Европейската комисия организираната престъпност и корупцията в България все още остава значителен проблем. В документа се посочва, че политическата несигурност в последната година не е дала стабилна основа за действие срещу тези явления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това виц ли е
48
2
 
1
 
! Отговори
adam преди 9 години
kolko li bg leva e platil s 20%DDS za upotrebenata elektroenergia prez 2014 godina trudolubiviat bg narod na marzelivata bg centralna adminisracia?! I kakvo li bg marzeliva centralna adminisracia pravi s sabranite pari 20%DDS ot prodadenata elektroenergia prez 2014 godina, za kakvo li ste poharchi tesi pari? a drugite eu narodi plastat 4%DDS. nai-bednite bulgari plastat 5 pati poveche - zasto?!
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бяха отразили, че Българите са подложени на геноцид от управниците си цели 25 г!Че само *** имат права!Другото е локуми и прах в очите.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропуснали са най-важното-България е родина на най-крадливите и корумпирани политици!
45
5
 
8
 
! Отговори
виж упрвляващите преди 9 години
Не е вярно твърдението, че България е родина на трудолюбиви и талантливи хора!Вярно е твърдението, че България е родина на мързеливи и бездарни хора (виж управляващите)!
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Родина на трудолюбиви *** и талантливи банкоматаджии!
43
3
 
6
 
! Отговори
Az преди 9 години
Заглавието е вярно, но се отнася само за 10 % от популацията. Останалите 90 са търтеи и негодяи !
42
0
 
7
 
! Отговори
иво преди 9 години
доклада е по-мек заради геополитическата обстановка в света , ес в момента е зает само с конфронтацията си с Русия и на фона на изборите в Гърция не иска да предизвиква недоволство ... това е истината , всеки средно интелигентен човек го разбира
41
1
 
1
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
И какво позволяваше системата?,че не разбрах
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При бай Тошо японците купуваха български електрокари и от еди електрокар правиха 3.А иначе проблема е още от 1944 г.Още от тогава България остана без елит.Кравари и шумкари станаха "академици" и "професори".
39
6
 
3
 
! Отговори
Стамболов преди 9 години
България скапани червени ребята върви нагоре. Вашата пенсионерско/индийска партия умира. Парите в червените фирми пресъхват. Народа вече си е научил урока и измита *** лека полека.
38
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Големия грях на бай Тошо е, че смачка интелигенцията - от тогава скот владее и вилнее."Тц, заблуден си момко. При бай Тошо България можеше да се похвали с културни успехи на международна сцена, произвеждаше дори космически уреди които още се ползват. Сега се извършва геноцид над интелигенцията - чалгата, вип брадъри .... Скотовете, мутрите, просяците, наркодилърите се появиха след 89та. Създадоха условия и комунистическата върхушка окраде държавата. Преди това системата не позволяваше.
37
2
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Аз пък виждам системно и целенасочено омаловажаване и дискредитиране на членството ни в ЕС и НАТО,откровено злоупотребяване със средствата по европейските програми с цел насаждане на настроения към европейските ценности ,иначе какво бъде откраднато е добре дошло.Подозирам че крайната цел е и Европа да вдигне ръце от нас.
36
0
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Matrialee, doklada e potresavasht. Haide sega da pitame - znaete li kak da se sdobiete sus sudurjanieto mu?Zashtoto vseki v novinite moje da publikuva kakvoto mu e naredeno za doklada!Mislite li, che s bejanska, finansova, politicheska isudebna kriza ot Evropa dokladvat za vas po 2 mili prikazki?
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми последвай Гърция бе ..., а най-добре последвай Русия най-любимия ти другар Путин, който ще ти даде да сучеш ... ама не знам какво.
34
2
 
4
 
! Отговори
и пак преди 9 години
... ино времи га бяхме млади... и кльоновете пазеха младите, че и старите, а партийният секретар спеше между леглата на отбора по народна топка, да не избегат от социализъма ...
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заглавието се отнася най-вече за сектор "Юруш" !!!
32
0
 
7
 
! Отговори
няма лошо, преди 9 години
сега ще тръпнем до следващия европейски пленум.
31
1
 
2
 
! Отговори
и какво му е преди 9 години
точното на 29-казва щото и тва е.От такъв акъл не искам.
30
3
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 9 години
"Не съм платен, мразя ви безплатно" беше лозунг на едни протестиращи, които бяха про-европейски ориентирани, докато вие държахте на Волен масата над главата - ето отново липса на креативност, а само плагиатстване. Колко добре печелиш? По колко плащат на коментар? Я раздуй...