България е родина на трудолюбиви и талантливи хора!

ЕК разпространи докладите за България и Румъния
Обновена: 28 яну 2015 14:56 | 28 яну 2015 13:37, Елка Василева
100
България е родина на трудолюбиви и талантливи хора!
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия разпространи поредните доклади за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. В окончателния документ е записано, че следващите доклади ще бъдат изготвени "след около година".

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира в официалното съобщение на комисията по този повод, че политическите неясноти и други предизвикателства са направили задачата за реформи у нас трудни, предаде БТА.

Още по темата

Все пак е положителен знак, че в много области проблемите бяха отчетени и бяха очертани решенията. Сега е време да се действа. Реформите, обхванати от доклада, ще помогнат за постигането на доверие сред гражданите и инвеститорите, добавя Тимерманс.

България е родина на талантливи и трудолюбиви хора, които искат да видят как промяната става и пуска корени. Механизмът остава ценно средство за разгръщане на напредъка и се подкрепя от мнозинството българи. Сега е време да бъде постигнато политическо съгласие за ускоряване на реформите, заявява зам.-председателят на ЕК.

По повод публикуването на доклада заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева заяви, че с него ЕК отчита политическата несигурност през последната година и половина, която е забавила реформите в България, в това число и в съдебната система.

„Оценяваме положително действията на новото правителство за решаване на натрупаните проблеми, на първо място стратегията за съдебната реформа. Но ние, както и цялото българско общество, искаме да видим резултати - независима и ефективна съдебна система, успешна борба с корупцията“, посочи Георгиева.

Тя отбеляза, че новото българско правителство трябва да навакса изгубеното време и да предприеме стъпките, които да възвърнат доверието на гражданите и на инвеститорите в страната.

В доклада на Европейската комисия се посочва, че България е постигнала известен напредък, но въпреки това той не е достатъчен. Развитието все още е крехко, а общественото доверие е подкопано.

Отбелязва се, че от последния доклад от юли 2012 г. България е постигнала напредък в подобряване на процедурите за назначаване. Посочват се и други полезни управленски стъпки, предприети в прокуратурата и съдебната власт.

Доверието обаче е подкопано заради бягството на лидери на организираната престъпност от правосъдната система, както и поредица разкрития за политически влияния в съдебната система.

Според доклада на Европейската комисия организираната престъпност и корупцията в България все още остава значителен проблем. В документа се посочва, че политическата несигурност в последната година не е дала стабилна основа за действие срещу тези явления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
15
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Заслужихме усмивка пред строя!
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четките, когато не са подплатени парично могат да зарадват само такива като нас
7
6
 
13
 
! Отговори
rapon преди 9 години
Сами сме си виновни, разбира се, но ЕС се съюзи с мафията срещу гражданите. Така им е по-прагматично. Не бяхме се разбирали така!
6
3
 
32
 
! Отговори
Андрюха преди 9 години
"България е родина на здраво работещи и талантливи хора!" - А доходите от здравата работа са по зле от Африка ! Хвала на тоз "справедлив" ЕС !
5
3
 
18
 
! Отговори
ха, сега де... преди 9 години
....хем сме здраво работещи и талантливи хора, хем сме сме" голи, като пушки ", в мизерия и недоимък. Нещо, като гнили ябълки има тук .
4
2
 
51
 
! Отговори
Не че нещо, ама... преди 9 години
България е родина на здраво работещи без пари хора.
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... и на ужасно калпави политици и управници
2
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доверието към ЕС е 0. Бюрократи пишат само едни файлове, доклади, пощи и т.н. и става все по-зле.
1
4
 
6
 
! Отговори
Billy Ray преди 9 години
: )