Дума не може да става за отписване на гръцкия дълг!

Гърция трябва да се съобразява с Европа, заяви Юнкер
29 яну 2015 08:34, Елка Василева
51
Дума не може да става за отписване на гръцкия дълг!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

"Гърция трябва да се съобразява с Европа", предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за френския всекидневник "Фигаро". По повод намеренията на новото гръцко правителство да иска отписване на дълговете Юнкер подчерта, че Европа не се кани да прави това, "макар някои уговорки да са възможни".

 "Ние уважаваме резултатите от гласуването в Гърция, но и тя трябва да уважава останалите, общественото мнение и парламентаристите в останалата част на Европа", отбелязва той във връзка с победата на крайнолявата партия СИРИЗА.

Още по темата

"Някои уговорки са възможни, но те няма фундаментално да променят това, което вече е постигнато, - смята шефът на Еврокомисията. - Не може да става и дума за отписване на гръцкия дълг. Другите страни в еврозоната няма да приемат това."

Юнкер казва, че е разговарял с новия премиер Алексис Ципрас в понеделник, в деня след изборната му победа. "Той ми каза, че не се възприема като заплаха, а като предизвикателство към Европа. На което аз отговорих, че Европа не е заплаха за Гърция, а предизвикателство. Ципрас се зарича, че Гърция няма да приеме повече строги икономии. Страните от еврозоната отвръщат, че няма да има повече кредити за Гърция, ако тя не спазва ангажиментите си", добави той.

Напомняйки, че "не е възможно  напускане на еврозоната без излизане от ЕС", Юнкер призовава "Атина да бъде конструктивен играч" и в двете.

Юнкер се спира и на общите перспективи пред Евросъюза, като посочва, че го очакват сериозни промени на фона на протичащите глобални икономически процеси.

"След 30 г. нито една от страните от ЕС няма да може да участва в Г-7 - клуба на водещите държави", отбелязва с известно безпокойство той в интервюто и припомня, че ако през 1900 г. в Европа са живеели 20 на сто от световното население, през 2010 г. нейният дял е спаднал до 4 на сто.

Затова според него спекулациите за вероятно излизане на Гърция от еврозоната и от ЕС са контрапродуктивни. "Ние и без това сме най-малкият континент и не е време да разсъждаваме за разпад", подчертава шефът на Еврокомисията пред "Фигаро".

Юнкер призовава също Франция да ускори структурните реформи, особено на трудовия пазар. Той не изключва евросанкции срещу Париж, ако програмата за намаляване на френския бюджетен дефицит не бъде изпълнена.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерГърцияек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
18
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
До без срамНе му бройте парите на Юнкер, ако вашите 244 пенсионера не бяха гласували за комунисти, и бяха учили щяха да вземат и по големи заплати или пенсии, ама не Бйе Къ Пйе....!?!
19
4
 
22
 
! Отговори
Ицо преди 9 години
Има ли кредит /лихварство/ - нормалната икономика замира.
18
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги когато "левите'" дойдат на власт рухват целта на десните и започват да вият,
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NiE SME XILQDI PATI PO UMNI OT ZAPADNQCITE! TIA S KOI SI MISLQT CHE IMAT RABOTA ? SHTE GI KUPIME I PRODADEME 100 PATI DOKATO TE UMUVAT KAK DA NI OGRABQT
16
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги,когато "леви" идват на власт - където и да е - конят отива у ряката. Не са им виновни на гърците/пък и на нас/ кредиторите, като не работим както трябва, ще си теглим каиша. Ще има малки отстъпки за Ципрас, нищо повече.
15
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видяхте ли къде ни стискат ?Помогнаха ни дa обеднеем и сега живеем от кредити .Ще слушате ли , провиква се Юнкер , или няма да ви дадем КРЕДИТ !Помагат ни , помагат ни банките .
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 7:Има една съществена разлика с Исландия.1. Дълговете са държавни не са на банките.2. Гърция не може да функционира без да взима допълнителни кредити. Тоест не може да изплаща пенсии, да плаща за администрация, социални помощи и т.н.
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EVROLIDERITE SA IZMAMNIZI,KOITO KRADAT BEDNITE.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще им ги отпишете няма къде да утидете,щото ако се разпадне ЕС ще станеш безработин или трябва да си счетоводител някъде за 2-3 хиляди евро
11
2
 
22
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Кой кого ....ЕС Гърция или Гърция ЕС ?
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA OPROSHTAVAT DALGOVETE NA VSICHKI! TOVA SA ITALY, FRANCE, PORTUGALIA I PR! ZASHTO NQMA PROZRACHNOST NA PARITE NA EC. ? OT KADE IDVAT TE? OT KADE NEMCITE IMAT PARI DA DAVAT ZAEMI NA CQLA EVROPA? EC, ZNACHI LI OBEDINENIE NA LIXVARITE ?I AKO GARCIA NE MOGE DA SE IZDALGI, SHTE TRQBVA LI DA PLASHTA DALGA SI V ZEMI? NE E LI CELENASOCHEN TOZI AKT NA LIXVARSTVO, ZA OTNEMANE OSTROVITE NA GARCIA A TE SA 5000? AKO EC DAVA PARI NA DARGAVI KOITO NE MOGAT DA GI VARNAT.....NE E LI TOVA IZMAMA ?
9
7
 
49
 
! Отговори
без срам преди 9 години
30 572 евро е месечната заплата на Юнкер. Те са равни на 61 000 лева! Това са пенсиите на 244 български пенсионери. За тези пари, един българин със средна заплата, трябва да работи около 8 години! Към заплатата Жан-Клод взима и по 304 евро на ден, които са безотчетни. Това са 18 240 лева допълнително. Така че цялата му месечна заплата е около 80 000 лева. ЕС е създадена от такива и за такива търтеи като Жан-Клод, а не за балъци като нас.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOQ EVROPA? TAZI NA LIXVARITE ILI TAZI NA IZMAMENITE? EC BI TRQBVALO DA OTPUSKA PARI A NE DA DAVA NA ZAEM ! NALI SME EDNO, UGKIM ?
7
0
 
35
 
! Отговори
с колко пари? преди 9 години
Жан-Клод Юнкер, с колко пари те подкупиха от Амазон, Старбрукс и други, когато ти беше премиер на Люксембург? За да ги регистрираш в Люксембург и за да им пуснеш само един процент данък?
6
3
 
44
 
! Отговори
гръцки терор преди 9 години
Гърците искат банките да им опростят заемите. Ами и ние българите да искаме гръцките банки в България да ни опростят заемите. Стига гръцко робство. Гръцките банки ограбват българите и ако не си плащаш заемите те съдят, вземат ти жилището и те изхвърлят на улицата.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мммм, намирисва на Исландия 2. Майната им на дълговете, майната им на банките ... Корпоративно-олигархичен кошмар :))))
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТрай,коньо,за зелена тревица....Ама мечтите са безплатни.
3
13
 
31
 
! Отговори
ново шест преди 9 години
Гърците с радост ще напуснат гнусния ЕС, ще се присъединят към братска Турция и ще приемат турската лира - настъпвят безкрайни хомо празници за гръцкия народ.
2
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръцките *** Ни правят огромна услуга-сега всички пари предвидени от Европа за гърците -ще се изсипят в БЪЛГАРИЯ
1
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-накрая някой да му каже на тоя комунист евреин, че докато не спазват ангажиментите си, няма да има нови кредити.