Мигрантският наплив може да разруши ЕС

Рим сърба миграционната "попара", забъркана със свалянето на Кадафи
18 юни 2015 22:00, Елка Василева
177
Мигрантският наплив може да разруши ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейските лидери намират начин да се разберат за дълговете на Атина - но не и възможност за компромис, щом става дума да приемат стотиците хиляди мигранти, стигнали гръцкия и италианския бряг, пише Евгений Шестаков в "Росийская газета".

Това потвърди отново срещата на вътрешните министри от страните в ЕС, обсъдили какво да правят с нелегалните пришълци, стъпили вече в Стария свят, и как да спрат притока на нови, традиционно засилващ се през летните месеци. Стана ясно, че през първото полугодие в Европа са дошли към 100 хил. бежанци от Близкия изток и Африка.

Дискусиите обаче не стигнаха отвъд тази констатация. И размислите как да се обезвреди "миграционната бомба", заложена под единна Европа, останаха за лидерите на страните от ЕС, които ще се срещнат в Брюксел на 25 и 26 юни. Има риск дебатите около миграционната политика да прераснат в грандиозен скандал с непредсказуеми последици за Стария континент.

Още по темата

Позициите на участниците в лидерския форум се знаят добре, но заради тази яснота много държави от Стария свят губят възможност да маневрират в търсене на компромис. При това политиците, събрани в Брюксел, ще трябва да се съобразят с данните от проучвания в Европа. А те не носят утеха. Рязко е скочила популярността на националистическите партии; повечето анкетирани европейци сочат кажи-речи за основна причина за това високата имиграция (47 на сто) и разочарованието от ЕС (38 процента).

С оглед на тези нагласи мнозина от европейските лидери, планирали участие в брюкселската среща, пак няма да приемат плана на еврочиновниците - нелегалните да се разпределят по квоти сред всички страни в единна Европа.

Най-радикално е настроен Лондон. Британският премиер Дейвид Камерън разговаря през май с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и още тогава го предупреди, че кралството ще ограничи прииждането на мигранти. И то не само на нелегални от Близкия изток и Африка, но и на хора от страни членки на единна Европа. В противен случай, обясни Камерън, референдумът за излизане на страната от ЕС ще бъде неизбежен, а изходът му – предсказуем.

Подкрепени тъй мощно от Лондон в морален план, срещу задължителни мигрантски квоти се опълчиха в единен фронт Испания, Чехия, Словакия, Полша и балтийските страни. Унгария лансира сред населението и пропагандна кампания против нелегалните пришълци.

Недвусмислено коментира идеите за квоти вътрешният министър на Франция: "Щом мигрантите са дошли в Италия, ще е нормално там да си останат". И подкрепи тези думи с нареждане да се възстанови контролът по френско-италианската граница. Същото направи и Швейцария от страх, че нелегалните, несполучили да проникнат във Франция, ще търсят планински пътеки към "страната на часовниците и сирената".

Рим не желае да се бори сам-самичък с миграционния проблем, но всичките му призиви, увещания, а и заплахи към ръководството на ЕС засега са безрезултатни. Защото миграционното законодателство на ЕС гласи, че имигрантите трябва да получават бежански статут в страната на пристигане. Което значи, че докато си извадят мечтания документ, за съдбата им отговарят само италианските власти.

И днес виждаме странна ситуация. От една страна, Рим не желае да държи в страната толкова много незаконни мигранти. Властите на цели три области в Италия вече отказаха да настаняват бежанци. Едни обясниха, че този "библейски Изход" ще им пречи да управляват града си, други се оплакаха, че може да пострада курортният сезон. "Трудно ще накараме европейските страни да приемат бежанци, щом собствените ни провинции не искат", коментира с горчивина италианският премиер Матео Ренци.

От друга страна се разбра, че стигналите до Италия мигранти не се канят да останат в страната. Те с всички сили се стремят да напуснат негостоприемния, не твърде богат Апенински полуостров и да се промъкнат в Северна Европа, отпускаща на бежанците по-щедри социални помощи от италианските.

На предстоящия лидерски форум част от държавите в ЕС може би ще заплашат официално да отхвърлят основополагащия принцип на общността за свободно движение между страните членки, за да не допуснат нови мигранти на своя територия. И участниците в брюкселската среща ще останат също тъй глухи към молбите за помощ от Рим и Атина, както при всички дискусии на тази тема досега.

Тук впрочем се откроява един парадокс: сред ключовите причини за мащабна миграция от Либия бе военната операция на коалицията начело със САЩ, довела до падането на режима на Кадафи. Ударите по обекти в Триполи бяха нанасяни главно от френската и британската авиация, докато Италия, напротив, гледаше да намали участието си в конфликта и отказваше да бомбардира Либия.

Тогава Париж и Лондон в един глас призоваваха италианците да си припомнят европейската солидарност и да бъдат по-активни. Сега обаче Рим сърба миграционната "попара", забъркана със свалянето на Кадафи, а Лондон и Париж хич не помислят за солидарност.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: ЕСимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСамо едно не мога да разбераКкаво се кефите напроблемите в ЕСТе не са ли и ваши...ми що-о-о, да не би да има проблеми в ЕС, не може да бъде?
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ко си мислите бе *** ще ви постели и ще ви даде и газови находища ли бе *** погански да ми ревете русия соц
37
0
 
20
 
! Отговори
винету преди 8 години
Споко,драги ми бледолики.Нас така и така ни докараха до 3тия свят,така че свиквайте с новите ни съотечественици с по тъмен тен.Но успокоителното е че и сенегалците се мръщят на 200-300 евро заплата и ток за 100 евро- ще ни обикалят отдалеч,така че пак ще си живуркаме волно и щастливо в България,Бойко ще си царува и все ще измоли нещо от Началника.
36
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мария Путина и тя в ес както половината рускини емигрира Накрая ще останат само мецоклеци и руско китайски гей двойки в БРИГС
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От цялата работа има поне една полза. Недоносения ес вече се разпада необратимо, колко и ревете.
34
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тролските дъщери и те кой знае кой емигрант ги клати Докато си хвалт родната раша
33
2
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
.........а зад САЩ стои Израел......с много повече "подаръци"за Европа.
32
7
 
8
 
! Отговори
бг преди 8 години
италиянски,английски,френски,белгийски,холандси,са се наточили да реколониазират Либия,обаче кръвожадния диктатор Путин не им разрешава и те беснеят от злоба.
31
1
 
35
 
! Отговори
Даси преди 8 години
това е подаръкът на САЩ за Европа
30
2
 
32
 
! Отговори
изместване преди 8 години
Както вървят нещата скоро Европа ще заприлича на Африка.Социалните системи ще блокират.Безработицата ще нараства.Европейците ще тръгнат към Евразия да си търсят работа и препитание.
29
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 51 пожелавам им го на целукупен БРИГС накрая руснаците ще ги показват в клетка в зоопарка като измираш вит
28
3
 
18
 
! Отговори
35 години... преди 8 години
... Неолиберализъм направиха на пух и прах всички усилия на Африка да си стъпи на краката. Индустриалните страни направиха всичко възможно да продължат да плячкосват природните ресурси, да ликвидират селското стопанство, да правят от помощта за развиващите се страни бизнес за милиарди, да подържат деспоти и въоръжени групировки. Сега цяла Европа получава сметката. Справедливо е цяла Африка да се присели тука. Дано, защото имат право на това и стандарта на живот в Западна Европа е за тяхна сметка
27
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето за това трябва да се ореже русия да има място за тези хора не за пияндури дето се мислят за инперия смешници
26
2
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Да си поискаме Турция тогава, че ни е голям длъжник???
25
1
 
14
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
А тук се разхождат свободно като у тях си....
24
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мястото на москва ще бъде НЮ ПЕКИН до 50 години
23
1
 
10
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
1 млн чакали на либийския бряг да доплават...
22
4
 
23
 
! Отговори
нямат край преди 8 години
Кадафи не пускаше никакви бежанци в Европа,а сега нямат край.ЕС просто ще се разпадне от противоречия-Украйна,Гърция,БЕЖАНСКИ НАПЛИВ И КВОТИТЕ по тях,проблеми с ромите,НЕРАВНОМЕРНО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА СТРАНИТЕ ,енергийни проблеми т. н.
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Африка е пълна с болести!!!!!!тези хора трябва да са под карантина!!!!!111В АВСТРАЛИЯ КУЧЕТО НА ДЖОНИ ДЕП ЩЯХА ДА ГО УБИЯТ ЩОТО НЕ Е МИНАЛО КАРАНТИНА!!ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НЕ Е САМО ГЕРМАНИЯ!!!!!!! ВРЕМЕ Е ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ И ДА ВЗЕМАТ ПАРВИЛНОТО РЕШЕНИЕ А ИМЕННО ТЕЗИ МИГРАНТИ ДА БЪДАТ ИЗСЕЛЕНИ НА ПЛАВАЩИЯ ОСТРОВ ДЕТО ЕДИН УМЕН БЪЛГАРИН ГО ПРИДОБИ И Е С ПЛОЩ ЕДНА ЧЕТВЪРТ НА БЪЛГАРИЯ!
20
9
 
3
 
! Отговори
супата на путя преди 8 години
взимаш 15 китайци 12 индуси слагаш 1 руснак за цвят и етого новия жител на брикс