Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите

GRExit-ът май е все по-близо
Обновена: 6 юли 2015 14:10 | 6 юли 2015 14:07,
284
Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите
Снимка: Reuters

Гръцкото "не" на референдума проправи път за излизане на Гърция от еврозоната, каза словашкият министър на финансите Петер Кажимир - първият представител на правителство от ЕС, споменаващ този сценарий, съобщи Франс прес.

"Кошмарът на "евроархитектите" - страна от клуба да го напусне - изглежда реалистичен след отрицателния вот на Гърция", написа Кажимир в акаунта си в Туитър след огласяване на първите резултати от гласуването.

Още по темата

Източноевропейските страни, които са най-бедните в еврозоната, както и Полша, която не е част от нея, посрещнаха резултатите от референдума обезсърчено.

"Излизането на Гърция от еврозоната няма да има значение, Словакия няма да пострада заради Гърция, нито от решението й да запази и отхвърли единната валута", заяви на свой ред словашкият премиер Роберт Фицо по телевизията. "Словаците няма да изгубят и едно евро заради гърците, тъй като ние не сме давали пари", а само гаранции, уточни той.

Според литовският президент Далия Грибаускайте гръцкият вот усложнява още повече ситуацията. "Вместо да каже истината на народа си за реалните резултати от подобно решене, гръцкото правителство накара хората да гласуват против реформите, необходими за стабилизиране на финансовото състояние", отбеляза със съжаление тя.

"Това не вещае нищо добро за гръцкия народ", написа в Туитър естонският премиер Таави Рийвас.

Гръцкото "не" ще направи всякакви нови преговори много трудни, посочи в Туитър латвийският министър-председател Лаймдота Страуюма. Европа обаче оставя отворена вратата за преговори, ако гърците са готови да участват, подчерта пред АФП говорителката на Страуюма, Айва Розенберга.

Според Варшава гърците са казали "не" на европейската помощ,следователно казват "не" и на еврозоната. Това може би ще е нов етап към излизане на Атина от еврозоната, допусна полският премиер Ева Копач.

"Ако ЕС остане верен на онова, което заяви преди референдума, гърците вероятно ще напуснат еврозоната", каза Копач пред обществената телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
22
 
9
 
! Отговори
факт преди 8 години
Вън гърчолята от Европа - да си местят държавата в Африка, щото акълът им е колкото на умствено недоразвит африкански козел. Нека да еволюират още 20 милиона години и тогава ще преценим дали от тях става хора.
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцкото "не" кошмарът на евроархитектите Кошмарът на измамения измамник.Тарикатлъците на шмекерите от Брюксел вървят при баламите от Източна Европа, но не и при гърците. Всяка пирамида има логично развитие - първо големи печалби, после крах, суматоха и шум до небесата.
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакво влизане в БРИКС за България-достатъчно съюзи и организации сме опропастили с нашето присъствие! Трябва до край да сме в ЕС за да го баталясаме напълно! Да живее Боко Офшора и Кривая Джука!
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Източноевропейските страни, които са най-бедните в еврозоната, както и Полша, която не е част от нея, посрещнаха резултатите от референдума обезсърчено."=====Аз бих го казал по малко по-различен начин: 1. Правителствата на източноевропейските страни, които са най-бедните в ЕС посрещнаха резултатите от референдума обезсърчено;2. Народите на източноевропейските страни, които са най-бедните в ЕС посрещнаха резултатите от референдума като програма и пример за подражание.Имало светлина в края!
5
1
 
37
 
! Отговори
ИЗ СИРИ СА преди 8 години
Аз съм, да, аз съм Боко! Стадо мое овче , няма много да шавате щото ще ядете филии с мас! Вижте колко са зле гърците, получават по 800 евро пенсии и по 3000 евро заплати, това ли искате, а ? Я си стойте , давам ви хубави заплати колкото да преживеете 15 дена и после заемче от приятел, вижте колко е интересно и занимателно!
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази стара чанта, литовската президентша - старо ченге от КГБ, да си погледне докъде докара своята държава, до просешка тояга. Тръгнала да дава акъл на другите. Не мога да им разбера логиката, Гърция е "еуропейска" от 1981 година, и КАКВА ПОЛЗА ОТ ТОВА??????? КОЙ от еуропката е наред, като изключим Германия и може би Франция? КОЙ? ПРАВИЛНО - НИКОЙ!!!!!!!!!!!!!!!
3
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Латвия , Литва , Естония - най-големите марионетки на САЩ.. Те нямат никакво право да говорят.. Тези страни загубиха 1/3 от населението си без война.. Гърция е преживяла този кошмар 70-80 те години загубила 2 милиона граждани.. Именно поради тази причина гръцките политици са се решили да взимат големи заеми и да не връщат.. По добре 2 милиона живи гърци повече население , отколкото 2 милиона умрели напуснали страната.. Ефекта е по-лош от фалит.
2
1
 
24
 
! Отговори
до ИЗ СИРИ СА преди 8 години
Бойко , ти ли си ?
1
10
 
36
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Какви евро архитекти, там са някакви дебели безмозъчни чиновници. Евро архитект беше примерно Де Гол, който сега сигурно е като пумпал в гроба си от това, което натвориха наследниците му.