Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите

GRExit-ът май е все по-близо
Обновена: 6 юли 2015 14:10 | 6 юли 2015 14:07,
284
Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите
Снимка: Reuters

Гръцкото "не" на референдума проправи път за излизане на Гърция от еврозоната, каза словашкият министър на финансите Петер Кажимир - първият представител на правителство от ЕС, споменаващ този сценарий, съобщи Франс прес.

"Кошмарът на "евроархитектите" - страна от клуба да го напусне - изглежда реалистичен след отрицателния вот на Гърция", написа Кажимир в акаунта си в Туитър след огласяване на първите резултати от гласуването.

Още по темата

Източноевропейските страни, които са най-бедните в еврозоната, както и Полша, която не е част от нея, посрещнаха резултатите от референдума обезсърчено.

"Излизането на Гърция от еврозоната няма да има значение, Словакия няма да пострада заради Гърция, нито от решението й да запази и отхвърли единната валута", заяви на свой ред словашкият премиер Роберт Фицо по телевизията. "Словаците няма да изгубят и едно евро заради гърците, тъй като ние не сме давали пари", а само гаранции, уточни той.

Според литовският президент Далия Грибаускайте гръцкият вот усложнява още повече ситуацията. "Вместо да каже истината на народа си за реалните резултати от подобно решене, гръцкото правителство накара хората да гласуват против реформите, необходими за стабилизиране на финансовото състояние", отбеляза със съжаление тя.

"Това не вещае нищо добро за гръцкия народ", написа в Туитър естонският премиер Таави Рийвас.

Гръцкото "не" ще направи всякакви нови преговори много трудни, посочи в Туитър латвийският министър-председател Лаймдота Страуюма. Европа обаче оставя отворена вратата за преговори, ако гърците са готови да участват, подчерта пред АФП говорителката на Страуюма, Айва Розенберга.

Според Варшава гърците са казали "не" на европейската помощ,следователно казват "не" и на еврозоната. Това може би ще е нов етап към излизане на Атина от еврозоната, допусна полският премиер Ева Копач.

"Ако ЕС остане верен на онова, което заяви преди референдума, гърците вероятно ще напуснат еврозоната", каза Копач пред обществената телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
3
 
6
 
! Отговори
до славянин преди 8 години
Не плащаше 6 стотинки! Чрез държавата си плащал много повече, а тя дори фалира - после си платил и още повече! Това е твоята държава, не е на марсианците!Безотговорността на вас левичарите към общественото е ужасяваща!360 лева е взимал само ако е бачкал частно или е бил партиен член. Или нямакви супер "вредни" за работа, дето днес е с машини или спестена.А в ТКЗСто взимаха 80 лв! 16 долара! И питаш що днес нямало български домати... ми *** ти да копаш за 16 долара и ще имаме пак!
148
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега като станат 16 република на ссср. Ще видят какво е да живееш с идеали на празен стомах защото аз помня полу празнте рафтове на магазините през 80, и купоните за храна пирамидите и инфлацията. Е ние си платихме и го разбрахме малко по късно от румънците дори но за гърците явно има време
147
1
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
В тоя форум научих "факти" за България за които не съм и предполагал!И то в коренно различни посоки,все едно става въпрос за различни държави!От крайни хвалби,до тотално оплюване на различните периоди от историята след 1878г до сега.За истината май никой пет пари не дава!Една кратка история:"Запален комунист пита възрастен човек,недоволен от социализма:-Е,много хубаво ли беше преди 9.09.1944,та не харесваш сегашното!?Отговор:-Ако онова беше много хубаво,нямаше да дойде това!"Сега-пак същото
146
5
 
2
 
! Отговори
до славянин преди 8 години
"Нещо с висока добавена стойност има ли!?"Какво те интересува, щом изнасяме и печелим повече от всякога досега?
145
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Финансовите акули се опитаха да направят гърците покорни слуги като българите. Уви не стана. Изкараха им зъбите.
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До славянин 205_____________Дървен материял изнасяме малко, а точно през този период въобще не сме изнесли, скрапта 80 се преарботва в България, а полезни изкопаеми почти не изнасяме, засметка на това сме изнесли доста продукция на ХВП, меебли, резервни части и машини съоръжения и транспортни средства, това последното може да ти звучи невероятно, но е факт че през 2014 година България е изнесла например и към 800 хил велосипеда ,1/3 от които във високия ценови клас
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 201Преди ВСВ България е била на 6-то място в Европа по БВП на глава от населението и с най-добрите демографски показатели - ФАКТ
142
2
 
4
 
! Отговори
до славянин преди 8 години
Е, като си забогатял 25 пъти и цените ти се вдигат, ясно. Знаеш ли в Швейцария какви са цените?Но какво ти пука, щом можеш да си го позволиш!?6 стотинки - това са глупости - държавата го субидираше, затова на теб ти ИЗГЛЕЖДАШЕ 6 стотинки. Лошо няма, ама тя ФАЛИРА, значи не е можела да го субсидира, а само си е МИСЛЕЛА, че може.
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до славянинТо на таблото си го пише пич.Даже и таймер са сложили да си знаем след колко време ще се разпадне нещата.Ти ми викаш- "ходи на калотина да видиш тировете"
140
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента чупим рекорди по износ - виж НСИ...по износ на чистачки, *** и амфетамини.
139
0
 
9
 
! Отговори
До 171 преди 8 години
преди 40-та година Българите са най-богатите хора на Балканите..Вземай си хапчетата редовно, друже. Пет загубени войни, две национални катастрофи, няколко въстания, милиарди репарации - най-богатите в европа, отзад напред. нграмотни селяни с *** и продажна върхушка, начело с педрастичната династия Кобургите.
138
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 196славянинТа казваш - изнасяме за Гърция матраци и дограма за 40 милиарда!?______________Не аз не казвам това, ти го казваш, аз казвам че износа в момента е много повече от най-добрите Живкови години и аз не твърдя че сме колос, твърдя че икономиката ни в момента е много по-добро състояние от 80-те години, и в магазина има много български стоки, много повече отколкот са били преди, погледни само рафтовете с български вина или бира, влез в някой мебелен магазин, застани на КПП Калотина ...
137
5
 
4
 
! Отговори
до славянин преди 8 години
В момента чупим рекорди по износ - виж НСИ.България не е ''икономически колос", но е по-добре от всякога - факт.Ти какво се опитваш да кажеш, че не ти се рабира..?
136
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това охи ще е кошмар но само за гърците защот ееропа може без тях но те какво ще ядат. А и такова. Гръцко лицемррие просто е невиждано. Как пак нищо не научиха от нас. Е бяха заети да пилеят чужди пари с.чужди жени
135
1
 
5
 
! Отговори
Иван от експорт.Бг. преди 8 години
По Тошково време имаше производство. За една година на бай Ташо му изпълнявахме 5 петилетки. Екстра качество - за СССР. Първо качество за другите страни от СОЦА Румъния, Чехия, Унгария ГДР дори и за арабските страни екстра овче сирене пътуваше. Второ качество за софийските магазини. Трето качество и шкарто за вътрешността на страната наречена ПРОВИНЦИЯ
134
0
 
5
 
! Отговори
до славянин преди 8 години
бисерите на Боко нямат край.На другия ден пуска обратния бисер: за една година построил повече метро и магистрали от бай Тошо за 45...
133
0
 
8
 
! Отговори
seira преди 8 години
ПАРИТЕ ПО ЕВРОПРОГРАМИТЕ НЕ СЕ ОТПУСКАТ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ ВЪВ ВОДЕЩИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ТЕХНОЛОГИИ.КРЕДИТОРИТЕ ОТ ЕС И МВФ НЯМАТ ИНТЕРЕС В ЮЖНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА ДА СЕ СЪЗДАВАТ КОНКУРЕНТНИ ПРОИЗВОДСТВА.ЗАТОВА ТЕ РАЗДАВАТ КРЕДИТИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КРАЙНИ ПРОДУКТИ ОТ СЕВЕРНА ЕВРОПА И ЗА ДЪРЖАВНИ ЗАЕМИ!ПРИМЕР: ОПИТАЙТЕ СЕ ДА ИНВЕСТИРАТЕ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ, КАТО ЗА НУЖДИТЕ НА ИНВЕСТИЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРИВЛЕЧЕТЕ ВЪНШЕН КРЕДИТ - НЕ СТАВА!!!
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е добра новина за света като цяло сиреч започва началото на края на МАСОНСКИЯТ ИЗВРАТЕН НОВ СВЕТОВЕН РЕД.ЦИОНИСТИТЕ РАЗЧИТАХА ДА ГРАБЯТ И ПОРОБВАТ ДЪРЖАВИ НАРЕД АМА ЗА НАШЕ ЩАСТИЕ ИМПЕРИЯТА НА САТАНАТА ФАЩ ГУБИ ПОЧВА ПОД КРАКАТА И ОТВСЯКЪДЕ ИЗДИШАТ ВСИЧКИТЕ ТЕХНИ ПРОЕКТИ КАТО ЕС, САТА НАТО И ВЕЧЕ И МАЛКИТЕ ДЕЦА ЗНАЯТ МВФ И СВЕТОВНАТА БАНКА ЧЕ СА МАФИЯ И ПРЕСТЪПНИЦИ.ТЕ НЕ ПОМАГАТ А СЪСИПВАТ ДЪРЖАВИ ИМА РАЗЛИКА НАЛИ.НАШИТЕ *** ГЕРБ, ДПС, ДЕФОРМАТОРИ, ПАРИЧЕН ФОНД И АБВ ЩЕ ЯДАТ ДЪРВОТО О
131
4
 
4
 
! Отговори
до славянин преди 8 години
"щом е било толкова скапано промишленото ни производство преди 1989-та защо сме го продавали в 2/3 от света?"Заради дъмпинговите цени - соц.робите работеха почти безплатно - под 100лв заплата в индустрията при 5лв/долар 80те год = 20 долара запалта!Днес за под 500 долара никой не си мърда пръста - забогатели сме 25 ПЪТИ !!!
130
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 185 славянинМного неща, разбира се неочаквам платен *** от руското посольство да види това :))) но ако си направиш труда да отиедш за няколко дни в Сееврна Гърция и отседнеш в някой новопостроен хотел с учудване ще заеблежиш, че пости всичко в него от дограмата, до матраците на които спиш са произвеедни в България :)))