Европа не може да повярва на Гърция

В еврозоната не се споразумяха за нов спасителен заем, преговорите продължават
Обновена: 12 юли 2015 10:41 | 12 юли 2015 07:30, Елка Василева
219
Европа не може да повярва на Гърция
Снимка: Reuters

Финансовите министри от еврозоната не успяха да се споразумеят дали да отпуснат нов спасителен заем на Гърция в замяна на реформите, които Атина обещава и ще подновят работата си днес по обед, съобщи ДПА.

Преди срещата няколко министри изразиха скептицизъм, че Гърция ще изпълни обещаните реформи. Продължаващите вече няколко месеца напрегнати преговори с Атина по спасителния план сериозно нарушиха доверието между двете страни.

Финансовите министри на 19-те членки на еврозоната приключиха заседанието си малко преди 1 часа българско време и ще се срещнат отново днес в 12 часа. "На срещата бяха обсъдени проблемът с доверието и разбира се финансовите въпроси. Разговорите бяха интензивни, но вървят трудно", каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Още по темата

Днешният ден е обявен за краен срок, а следобед лидерите на страните членки на ЕС ще се срещнат, за да определят бъдещия курс по гръцкия въпрос. Отново се появиха страхове, че страната може да бъде оставена да банкрутира и да изпадне от еврозоната.

Излизането на Гърция от единния валутен блок, по-известно като GRExit, дълго време бе тема табу, но германски вестник съобщи, че този вариант официално е бил повдигнат от германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Той е споделил с други страни от еврозоната документ, в който се защитава позицията, че планът за реформи на Гърция е неадекватен и опциите пред Атина са или да си подобри предложенията, или да напусне еврозоната за най-малко пет години, съобщи в."Франкфуртер алгемайне цайтунг". Предложението е било съгласувано с германския канцлер Ангела Меркел.

Общо 10 страни от еврозоната са скептични към Гърция, която намира най-голяма подкрепа във Франция.

Министрите ще разполагат днес само с няколко часа да постигнат споразумение, за да могат да дадат конструктивни предложения на лидерите на 19-те страни членки на еврозоната, които ще се срещнат този следобед. Малко след това ще бъде дадено начало и на срещата на върха на ЕС, на която ще участват лидерите на всички 28 държави в блока.

 "Надявам се, че утре ще бъде постигнат напредък. Още тая надежда", заяви пред журналисти европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Франс прес.

Очевидно е, че някои европейски страни не желаят да бъде постигнато споразумение, с което Гърция да бъде спасена от банкрут, заявиха източници от гръцкото правителство, предаде агенция АНА-МПА.

Финландският финансов министър Александер Стуб бе приканен вчера от финландския парламент да договори излизане на Гърция от еврозоната. Финландски депутати и представители на финансовото министерство са се събрали вчера следобед в Хелзинки да обсъдят каква да бъде позицията на правителството на преговорите в Брюксел.

Според източници, цитирани от финландската държавната телевизия, евроскептичната партия "Финландците" е поискала Хелзинки да се противопостави на нов план за подпомагане на Гърция и да поиска излизане на Гърция от еврозоната.

Втората политическа сила във Финландия дори заплашила, че в противен случай ще напусне коалиционното правителство. Нейният председател и външен министър Тимо Сойни повтаря от месеци, че Гърция ще си реши икономическите проблеми само ако напусне еврозоната и пристъпи към девалвация на валутата си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
тхт преди 8 години
Ако членовете на ЕК са безмозъчни - да му вярват ! Гърците, ако искаха реформи, до сега да са ги започнали. Те са свикнали с години да получават пари от Европа и ДА НЕ РАБОТЯТ, и нямат никакво намерение да се променят! Народ, който се подиграва с по-бедните си съседи и има наглостта да иска пари от тях трябва да бъде оставен да научи уроците на живота по трудния начин!Да си излизат от Еврозоната, така и така техните кредитори ще загубят дадените досега пари, иначе ще загубят още повече!
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
президен,независимо какво казва Европата.Мравка кола не дърпа,но поне се мъче.Не е виновен народа,както и българите за състоянието в бг,нито високите пенсии.Тия дето получават високи пенсии цял живот са плащали по 380 евра за осигуровки на месец.Вие ако ги плащахте щяхте да ревете за 300 евро пенсия ли?-нямаше.Е тогава ?Много добре си играе ролята Ципрас,пере стари опетнени ризи от поколения насам.Млад,но надъхан и умен.Ей такъв трябва да има всяка една държава в Европа.Не го съди,ръкопляскй му
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да плащат данъци за борсовите ценни книжа,на телевизиите които никога не плащаха данъци и ддс,на рекламите дето печелят милиони,както и корабите,най силната карта на Гърция,авиокомпаниите също.Ей тия гласуваха с ΝΑΙ,пак да нагърбят народа искаха ама няма.Събуди се един ден Тсипрас и каза КРАЙ.Ей това се казва заинтересован към народа си
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета и се чудя на всеки който си пише ей така,защото няма кво да прави.Вече 18 год.живея в Гърция и минаха какви ли не предатели по реда си.Единствено Тсипрас изкарва държавата и най вече народа от кълта без да се окаля.БРАВО на него,че с отворени очи,вижда как стоят нещата и е по долните нива.Не може цял живот обикновенния човечец да се съдира от данъци а богаташите да си мируват без данъци защото така им е изгодно.За ОХИ гласуваха бедните,а богатите понеже не им оттърва -следва продължение
109
1
 
0
 
! Отговори
ilio ladi преди 8 години
O, Mr Junker, kak mu e legnala Ellada na sarceto :)))- frau Merkel mu dava 50 miliarda elinski evra da gi pazi v Luxemburg i da gi broi ? :))))G-jo Kuneva, oti ne gi dava frau Merkel tesi 50 miliarda evro na RBG da gi pazi v bg bankite, ami gi dava na Luxemburg - to mnoo daleko i nesigurno e tam, mnogo benzin za transport sha sa oharchi frau Merkel na europeiskite danakoplatci? :)))))
108
0
 
5
 
! Отговори
за 188.... преди 8 години
Ами тогава и Бойко да взима още заеми....!За кво ревете тогава като магарета за ония 16-млрд.?....??!!!
107
2
 
5
 
! Отговори
63387 преди 8 години
Еврогейовете дълго ще помнят Ципрас, ще го сънуват милите. Здравата ги избълбука, комунистът му с комунист.. Мислеха се за големи тарикати, балъците - е, платиха за това добра цена, 300 млрд засега.
106
0
 
2
 
! Отговори
До DreamTheater преди 8 години
Пийвам узо(Пломари) и хапвам шопска салатка.Много е добре.Гърците да се оправят.Безплатен обяд няма. Е ,сутрин е голяма блъсканица пред кофите за ***, но се справям криво-ляво. Отлиник съм у Европата!
105
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция, Ес, шумотевица до бога. Реших да се консултирам с бай Киро, дългогодишен председател на ТКЗС-то у наше село. Той се замисли: -Не е *** човека, взел 300 млрд и ги похарчил, *** е този, който му ги е дал. А че не може да ги вземе обратно, он си е направо ***. Ти, Гошка, заем вземал ли си?-Да, за абитуриентския бла на сина взех 2 000 лв., едва ми дадоха, с поръчители.-Върна ли ги?-Да, върнах , при това 4000 с лихвите.-Виждаш ли, банкерите са те изиграли. А да изиграеш банкери с 300 милиарда, се иска много ум!
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА КОМУНИСТИ И ЛЕВИЧАРИ --НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА!Дайте им 50 млрд само още и ги оставате да ***.
103
0
 
6
 
! Отговори
АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО преди 8 години
НА КОМУНИСТИ И ЛЕВИЧАРИ --НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА!ПЪРВО ДА ПРАВЯТ РЕФОРМИ --ПОСЛЕ ДА ИСКАТ ПАРИ ОТ ЕС!Навсякъде по света , се плаща за.....СВЪРШЕНА РАБОТА!!!!"свърши ---и получи"---ТОВА ЩЕ Е НОВИЯ ПРИНЦИП В ЕВРОПА!?КАКВО ИСКАТ ГЪРЦИТЕ ...НАЛИ "ПОБЕДИХА"..!!!!?????????
102
9
 
4
 
! Отговори
Никой вече... преди 8 години
... не вярва на европейските бюрократи, че са способни да се справят с кризата. След 5 години експерименти с парите на Данъкоплатеца и над гръцкия народ, европейските бюрократи стоят пред руините на собствената си политика.
101
8
 
2
 
! Отговори
nnn преди 8 години
184, това не е комунизъм, за истинския комунизъм хората трябва да са духовни и морални, още сме много далече от това време!
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами другарио тогава не губи време и заминаваи в бъдещето то в северна корея вече е настояще .ще марширувъш от сутринта та чак до вечер облечен докови дрехи ще похапвъш корени а нощем ще заспиваш името на вижда на уста. С. Б. О . Г . О . М ,дасвиданиа.
99
5
 
1
 
! Отговори
back lava sirop преди 8 години
Eu kat ni moji da viarva na Elada, da viarva togava na Francia, Luxemburg, Belgia, Monaco "liberte, egalite, fraternite" :))))
98
2
 
0
 
! Отговори
nnn преди 8 години
След като написа бедност и безработица, разбирам,че се шегуваш
97
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До nnnЗащо не кажеш истината, че България беше от 1944 година до 1989 година под руско-комунистическо робство. През същият период имаше огромна безработица, голяма бедност и бяхме окупирани от руска /тогава съветска/ армия.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ot Turchin do Anonimen 177!I koi vzimat be Tikvenik visoki pensii? Voenni profesori Direktori i tnt... Stava vapros za edin normalen rabotnik koito e rabotil 25god v tejki usloviq i nakraq na ti tiq 200lv i si opravai!
95
10
 
3
 
! Отговори
nnn преди 8 години
до 175, напротив ...комунизмът е бъдещето, но такива човеконенавистнници като теб , не могат да го разберат,защото нямат сетивата
94
0
 
17
 
! Отговори
Пари срещу реформи преди 8 години
Първо - реформи, после - пари. В противен слуай ще стане като у нас. Само планове за реформи, за да дойдат парите, а като дойдат - АБВ - против, БСП - против, ДПС - против, БДЦ - против изпълнението им и нито един едър мафиот неизпратен на топло. Нито един !