Ципрас от Брюксел: Гърция е готова за компромис!

Евролидерите обаче са резединени. Вижте какво казаха те преди срещата
Обновена: 12 юли 2015 17:57 | 12 юли 2015 17:55,
218
Ципрас от Брюксел: Гърция е готова за компромис!
Снимка: Reuters

Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес.

Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането му на срещата върха на еврозоната, предаде ТАСС.

Още по темата

"Готов съм за още един компромис. Ще можем да постигнем споразумение днес, ако всички поискат това, каза той. Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена, посочи Ципрас, като изтъкна, че е готов за "искрен компромис", информира ДПА.

Срещата на високо равнище на еврозоната трябва да реши днес ще бъде ли утре Гърция в еврозоната или не, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд при пристигането си на срещата за "последен шанс" за финансово спасяване на Атина, предаде АФП.

"Франция ще направи всичко, за да остане Гърция в еврозоната", добави президентът, като изключи варианта, представен от Германия, за временно излизане от еврозоната.

"Днес ще имаме тежки разговори и не на всяка цена ще трябва да бъде постигнато споразумение за Гърция", заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането й в Брюксел, предаде ДПА.

Знам, че нервите са опънати, но трябва да бъде сигурно, че ползите ще са повече от вредите, посочи тя.

"Страните от еврозоната засега не са изразили единна позиция в полза на началото на нови преговори за отпускането на поредна помощ за Гърция. Всичко изглежда така сякаш засега няма да получим документ, приет единодушно от Еврогрупата, който да бъде призив за начало на преговорите (за нова програма за помощ)", заяви тя.

Канцлерът добави още, че доверието е загубено, посочва ДПА.

Словения и Люксембург, също като Франция, искат Атина в Еврозоната.

"Словения иска Гърция да остане в еврозоната на базата на принципите на солидарността и хуманизма. Гръцката страна обаче трябва да изпълни задълженията си. Доверието към гръцкото правителство бе загубено в значителна степен през последните месеци и сега предстои трудната задача за възстановяването му", каза словенският премиер Миро Церар.

Той изрази увереност, че търпението на лидерите от еврозоната още не е свършило, но отказа да прогнозира резултата от срещата.

Страните от еврозоната искат да задържат Гърция във валутния съюз, но има условия, които Атина трябва да изпълни, заяви на свой ред премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че в позициите на отделните страни от еврогрупата във всеки случай има различия, има криза на доверие към Атина.

"Събираме се тук, за да възстановим доверието", отбеляза той.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени насрочената среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Туск съобщи, че ще се състои само заседанието на ръководителите на държавите и правителствата от еврозоната.

По-рано тази седмица бе решено днес да бъде свикан Европейски съвет заради обстановката в Гърция. По думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер всички ръководители в ЕС следваше да вземат отношение, тъй като гръцката криза засяга и страни извън еврозоната, като България и Румъния.

Снощи обаче еврогрупата се провали във взимането на решение за Гърция и отложи заседанието си за по-късно днес.

Еврогрупата засега е силно разединена как да се подходи спрямо Атина - дали да се преговаря по нов спасителен пакет, или да се осигури само хуманитарна помощ.

Неофициално бе разпространен проект на Германия, който предвижда временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната и по този начин откриването на правна възможност в този срок да бъде опростен част от нейния дълг към кредиторите.

Държавите в еврозоната са разделени по темата дали да оставят Гърция в общия валутен съюз, или да гласуват за нейното изключване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
7
 
! Отговори
хъ? преди 8 години
Туризма им от година на година става по-зле. Преди 5-6 години бяха приветливи и където и да седнеш, храната беше супер качествена и обслужването приятно. Последният ми път в Гърция беше тотално разочарование, добре че по средата на почивката намерихме една кръчма с управител българин, та нещата да си дойдат на мястото.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В . Гърция скоро няма да останат камани по плажовете след като изпратят . Ципрас преди това с тях
65
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малиииии,като изчетах коментарите си представям само как ако сте дали 20 лв. на съседа си и той е в момента в тежко финансово състояние и не може да ви ги върне веднага как биете с шутове вратата му... па и сигурно му крещите "Парите или живота!"
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какво не произвеждали, бе? Нашия пазар е пълен с гръцки картофи, череши, домати, чушки... Дали самите гърци копаят и садят, е отделен въпрос, но държавата им произвежда!
63
2
 
4
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до 104Има само един верен слуга на бога,и това е ВасилевАгент Шменди Капели!КГБ
62
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, пичове, вие нямате ли си родни политици да се занимавате с тях, че Ципрас ви пречи!!!!!!!
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя гледа вече само как да се отърве от властта и да си спаси кожата.Драпа за кредт отваря банките и хвърля оставка.Парите се опукват много бързо ,а еврозоната се разпада за огромен кеф на Москва.
60
3
 
0
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до ЯСТРЕБ 93Не забравяй че господ е БЪЛГАРИН...и знае кво прави!
59
6
 
8
 
! Отговори
пълно безхаберие преди 8 години
Пълно безхаберие на Меркел, Ес, Мвф, Световната банка и останалите американски протежета. Никаква идея, никакъв план, никаква концепция, никаква визия. И по отношение на Гърция, и по отношение на Украйна, и по отношение на бежанците, и по отношение на джихадистите и т.н. Взимат огромни заплати, говорят само пълни глупости и не вършат никаква работа. Вредни ***!
58
4
 
7
 
! Отговори
:))) преди 8 години
До ИСТИНАТАКачествен туризъм! Това вероятно за теб не е продукт, а само картофите на ББ са продукт! Всъщност ББ /ГЕРБ/ какво произвежда освен мизерия и главоломно обедняване /материално и духовно/ на населението и лично трупане на потупвания по рамото от меркел, м? ://
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИСТИНАТАНе произвеждат, ама имат 25 милиона туристи!!!!!!!!!!
56
0
 
7
 
! Отговори
Б преди 8 години
Казаха им до сряда да приемат една купчина закони, за да започнат разговори
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕхооооооШакира и Пике що не са на родното Черноморие, а от няколко дни са в Порто Хеле - Гърция!?
54
4
 
10
 
! Отговори
факт преди 8 години
Много е намръщен Ципрасчо - все едно клизма му правят!
53
4
 
8
 
! Отговори
Shark преди 8 години
На Ципрас къде му отиде наглата усмивчица?? Не минаха гръцките номера този път, еее всичко си има край, а тогава, на края, идва и сметката. Така е драги ми гърци, кой ял - ял, кой пил узо - пил, сиртакито свърши идва ред на плащаки и работаки.
52
4
 
16
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Тия ги намрази цяла Европа!!! Няма по долно, гнусно и мързеливо племе от тия....и по-подло разбира се!!! Ядоха, пиха, сраха и се веселиха...лапаха парите на евро-данъкоплатците и сега не искат да си платят сметката! Само направете справка какви са само пенсиите в тая мързелива държавица....ами те по-големи от тия на немците....а гърците освен маслини и зарзават и фашкии нищо друго не произвеждат!!!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много злобни хора има тука във форума....Мислете малко по-оптимистично!
50
2
 
0
 
! Отговори
lickka преди 8 години
На тоз Ципарис как да му направя една пластична операция че да замяза на ББ. Да се успокоя малко, че има кой да ни защитава.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцката опозиция Нова демокрация, Пасок и Потами не са се спирали да тичат цяла седмица до Брюксел. Брюкселските лидери целят свалянето на правителството на Ципрас с помощта на опозицията. Хората обаче подкрепят Ципрас и казват, че са готови да понесат жестоки мерки, само и само виновните да влязат в затвора и да платят корумпираните, които са изнесли парите зад граница.Вчера пак казаха за адвокат с 16мил.евро, а с данъчни декларации 10 хиляди.
48
3
 
2
 
! Отговори
egalite, fraternite преди 8 години
viva na francetata i elinite - izravniha se s velikata ariiska rasa! :))))