Ципрас от Брюксел: Гърция е готова за компромис!

Евролидерите обаче са резединени. Вижте какво казаха те преди срещата
Обновена: 12 юли 2015 17:57 | 12 юли 2015 17:55,
218
Ципрас от Брюксел: Гърция е готова за компромис!
Снимка: Reuters

Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес.

Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането му на срещата върха на еврозоната, предаде ТАСС.

Още по темата

"Готов съм за още един компромис. Ще можем да постигнем споразумение днес, ако всички поискат това, каза той. Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена, посочи Ципрас, като изтъкна, че е готов за "искрен компромис", информира ДПА.

Срещата на високо равнище на еврозоната трябва да реши днес ще бъде ли утре Гърция в еврозоната или не, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд при пристигането си на срещата за "последен шанс" за финансово спасяване на Атина, предаде АФП.

"Франция ще направи всичко, за да остане Гърция в еврозоната", добави президентът, като изключи варианта, представен от Германия, за временно излизане от еврозоната.

"Днес ще имаме тежки разговори и не на всяка цена ще трябва да бъде постигнато споразумение за Гърция", заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането й в Брюксел, предаде ДПА.

Знам, че нервите са опънати, но трябва да бъде сигурно, че ползите ще са повече от вредите, посочи тя.

"Страните от еврозоната засега не са изразили единна позиция в полза на началото на нови преговори за отпускането на поредна помощ за Гърция. Всичко изглежда така сякаш засега няма да получим документ, приет единодушно от Еврогрупата, който да бъде призив за начало на преговорите (за нова програма за помощ)", заяви тя.

Канцлерът добави още, че доверието е загубено, посочва ДПА.

Словения и Люксембург, също като Франция, искат Атина в Еврозоната.

"Словения иска Гърция да остане в еврозоната на базата на принципите на солидарността и хуманизма. Гръцката страна обаче трябва да изпълни задълженията си. Доверието към гръцкото правителство бе загубено в значителна степен през последните месеци и сега предстои трудната задача за възстановяването му", каза словенският премиер Миро Церар.

Той изрази увереност, че търпението на лидерите от еврозоната още не е свършило, но отказа да прогнозира резултата от срещата.

Страните от еврозоната искат да задържат Гърция във валутния съюз, но има условия, които Атина трябва да изпълни, заяви на свой ред премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че в позициите на отделните страни от еврогрупата във всеки случай има различия, има криза на доверие към Атина.

"Събираме се тук, за да възстановим доверието", отбеляза той.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени насрочената среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Туск съобщи, че ще се състои само заседанието на ръководителите на държавите и правителствата от еврозоната.

По-рано тази седмица бе решено днес да бъде свикан Европейски съвет заради обстановката в Гърция. По думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер всички ръководители в ЕС следваше да вземат отношение, тъй като гръцката криза засяга и страни извън еврозоната, като България и Румъния.

Снощи обаче еврогрупата се провали във взимането на решение за Гърция и отложи заседанието си за по-късно днес.

Еврогрупата засега е силно разединена как да се подходи спрямо Атина - дали да се преговаря по нов спасителен пакет, или да се осигури само хуманитарна помощ.

Неофициално бе разпространен проект на Германия, който предвижда временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната и по този начин откриването на правна възможност в този срок да бъде опростен част от нейния дълг към кредиторите.

Държавите в еврозоната са разделени по темата дали да оставят Гърция в общия валутен съюз, или да гласуват за нейното изключване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
6
 
10
 
! Отговори
до 175 преди 8 години
Гърците са капиталисти в пълният смисъл на думата! Нашите соц оФце решили да стават капиталисти, ама такива с манталитет от преди 44та! , та попиляха всичко! Погледни ББ и ти става ясно, че българина е в групата на тревопасните, опитомените, подстригваните!!
106
0
 
7
 
! Отговори
skatelite преди 8 години
До 169 - уууупс, данните, които са ти спуснали от централата са грешни .. Русия - 600 долара, а БГ - 500 долара ... вземи прочети малко преди да пишеш.
105
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия чугунени глави кога ще помолят хората за за прошка и да земат да кажат как така 45, години спираха на народа пари от заплатите без да се знае кадето са ги карали тъй като преди 89. Г просто е нямало ной
104
11
 
6
 
! Отговори
:))) преди 8 години
До 168 АнонименСмей се, но гърците последни ще се смеят! ЕС няма да ги изпусне туко-така! След Гърция ще я последват други желаещи да напуснат ЕС! Идеята е не, че гръците не са плащали данъци, а че държавната администрация не си е вършила работата по събиране на данъците! Сега като им вдигнат ставките ща започнат да се събират, т.с държавната администрация да заработи! :)))
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА ти усещаш ли се?
102
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ти е казал че сме бедни бе *** ?Марш в "богатата" *** Россия !...Средна заплата Русия - 900 долараСредна заплата България - 250 долара.
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдаа, Ципрас е готов на компромис вместо поисканите 75 милиарда да получи само 50 милиарда, при условое че дългът бъде отсрочен с 50 години.
100
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала на Византийците който го може го може
99
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас ги изработи. Това е част от преговорите. Да поискаш много повече и после благосклонно да направиш компромис. Ципрас знае, че САЩ никога няма да позволят на васалите си от Брюксел да оставят гърция да се ориентира към Китай и Русия - това ще бъде край на НАТО в региона и страхотен удар за и без това фалиралите САЩ.
98
3
 
10
 
! Отговори
Браво на ... преди 8 години
... Ципрас! Човекът постоянно им прави компромиси!
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв компромис?Каква наглост? Кой на кого ще прави компромис, че не разбрах?
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кенефистанци, не искахте да живеете като руснаци, искахте като американци и богати западноевропейци. Е, сега живете като бедни африканци. И по-бедни ще ставате.
95
2
 
4
 
! Отговори
до 139 преди 8 години
Не 70те, а 90те, ако не се лъжа 87ма година. Т.е. говорим за период от 25 години, а за последните 10 средния растеж на Европа е отрицателен. Така, че Бълтария е в доста по-добро положение, а и икономиката ни е сравнително добре структурирана. Естествено ако бързо и сигурно намалим отраслите с ниска добавена стойност, нещата ще да още по-добри, т.е. малко повече програмистите и малко по-малко низане на тютюн ... примерно.
94
2
 
10
 
! Отговори
БРАВО ЦИПРАС преди 8 години
ГРЪЦКАТА КРИЗА АБСОЛЮТНО НИ ЗАСЯГА ЩОТО ЧРЕЗ ЕС НИЕ РЕАЛНО СИ ГИ ХРАНТУТИМЕ РЕДОМ С ДРУГИТЕ НАБУТВАКИС СТРАНИ ЧЛЕНКИ!!!ВЪН ОТ ЕВРОТО КОЕТО Е ЗА ДЪРЖАВИ ЕС ЧЛЕНКИ СПАЗВАЩИ И СЛУШАЩИ ПАРЛАМЕНТА НА ЕС!НЕ ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ А ЦЕЛИЯ ЕС ПАРЛАМЕНТ СТОИ ЗАД СПАСИТЕЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ГЪРЦИЯ НО ТЯ БЕШЕ ОТХВЪРЛЕНА !!!ВРЕМЕ Е ГРЪКА ДА СЕ ОПРАВЯ САМ ЩОМ МНОГО ЗНАЕ!
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тоя защо тогава му беше цирка с референдума?! Каква е тая шизофрения, да плещи съвсем други неща една седмица след това? А до 152 - да, ние сме в ЕС, но сме извън еврозоната, защото нашата валута още не е евро.
92
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПри дядо Тодор държавата цъфтеше, ходихме по 2-3 пъти на море, на планина, да си без работа беше немислимо. Взимаш си апартамент на кредит и си спокоен защото на практика беше невъзможно да си без работа и без доход, лихвата беше около 1%, българите се увеличаваха всяка година и чакахме да се роди 9 милионното Българче....Имаше дефицит на банани и портокали. Нямаше дънки и фанелки пума. И само два вида сирене имаше. И нямаше западни коли. Сега имаме 20 вида сирене и лапаме банани.
91
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"тъй като гръцката криза засяга и страни извън еврозоната, като България и Румъния." Aбе мама му стара откога сме извън еврозоната ?
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю Ципрас нали каза , че Гръцкото OXI ще засили позицията ти в преговорите. Сега защо ревеш като ранен глиган и искаш пари . Горд човек не се гъзи на кредиторите , а се оправя сам .
89
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас е поискал много повече от колкото смята да получи. А Шойбле се разпени и се изпусна в Брюксел, разплюва се направи скандал, развика се на италинеца, че говори глупости, трябваше да го усмиряват и да прекъсват заседанието. Е, сега Ципрас благородно ще направи компомис и ще свали малко.
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦИПРАС ТРЯБВА ДА СИ ИЗКАРА МАНДАТА ДОКРАЙ!!!ТОЯ НАИСТИНА Е РЕШИЛ ДА МАХНЕ ГЪРЦИЯ НЕ САМО ОТ ЕВРОЗОНАТА И ЕС НО НАЙ-ВЕРОЯТНО И ОТ НАТО!!!ПОСЛЕ ЩЕ ПОЛУЧИ УБЕЖИЩЕ ПРИ ГОСПОДАРЯ СИ В РУСИЯ! :D