Ципрас от Брюксел: Гърция е готова за компромис!

Евролидерите обаче са резединени. Вижте какво казаха те преди срещата
Обновена: 12 юли 2015 17:57 | 12 юли 2015 17:55,
218
Ципрас от Брюксел: Гърция е готова за компромис!
Снимка: Reuters

Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес.

Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането му на срещата върха на еврозоната, предаде ТАСС.

Още по темата

"Готов съм за още един компромис. Ще можем да постигнем споразумение днес, ако всички поискат това, каза той. Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена, посочи Ципрас, като изтъкна, че е готов за "искрен компромис", информира ДПА.

Срещата на високо равнище на еврозоната трябва да реши днес ще бъде ли утре Гърция в еврозоната или не, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд при пристигането си на срещата за "последен шанс" за финансово спасяване на Атина, предаде АФП.

"Франция ще направи всичко, за да остане Гърция в еврозоната", добави президентът, като изключи варианта, представен от Германия, за временно излизане от еврозоната.

"Днес ще имаме тежки разговори и не на всяка цена ще трябва да бъде постигнато споразумение за Гърция", заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането й в Брюксел, предаде ДПА.

Знам, че нервите са опънати, но трябва да бъде сигурно, че ползите ще са повече от вредите, посочи тя.

"Страните от еврозоната засега не са изразили единна позиция в полза на началото на нови преговори за отпускането на поредна помощ за Гърция. Всичко изглежда така сякаш засега няма да получим документ, приет единодушно от Еврогрупата, който да бъде призив за начало на преговорите (за нова програма за помощ)", заяви тя.

Канцлерът добави още, че доверието е загубено, посочва ДПА.

Словения и Люксембург, също като Франция, искат Атина в Еврозоната.

"Словения иска Гърция да остане в еврозоната на базата на принципите на солидарността и хуманизма. Гръцката страна обаче трябва да изпълни задълженията си. Доверието към гръцкото правителство бе загубено в значителна степен през последните месеци и сега предстои трудната задача за възстановяването му", каза словенският премиер Миро Церар.

Той изрази увереност, че търпението на лидерите от еврозоната още не е свършило, но отказа да прогнозира резултата от срещата.

Страните от еврозоната искат да задържат Гърция във валутния съюз, но има условия, които Атина трябва да изпълни, заяви на свой ред премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че в позициите на отделните страни от еврогрупата във всеки случай има различия, има криза на доверие към Атина.

"Събираме се тук, за да възстановим доверието", отбеляза той.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени насрочената среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Туск съобщи, че ще се състои само заседанието на ръководителите на държавите и правителствата от еврозоната.

По-рано тази седмица бе решено днес да бъде свикан Европейски съвет заради обстановката в Гърция. По думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер всички ръководители в ЕС следваше да вземат отношение, тъй като гръцката криза засяга и страни извън еврозоната, като България и Румъния.

Снощи обаче еврогрупата се провали във взимането на решение за Гърция и отложи заседанието си за по-късно днес.

Еврогрупата засега е силно разединена как да се подходи спрямо Атина - дали да се преговаря по нов спасителен пакет, или да се осигури само хуманитарна помощ.

Неофициално бе разпространен проект на Германия, който предвижда временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната и по този начин откриването на правна възможност в този срок да бъде опростен част от нейния дълг към кредиторите.

Държавите в еврозоната са разделени по темата дали да оставят Гърция в общия валутен съюз, или да гласуват за нейното изключване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе каква индустрия. То половин софия нямаше канализация някой от вас другари дали е ходил на запад та да види. Какво са построили хората докато строихме комунизма. И между другото най страшното не че съсипахте родината ни най лошото е чи откраднах те животът който трябваше да живеем като нормални и свободни хора вместо това ни направихте крадливи и лъжливи като вас
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ха,ха,ха,хаааааа...Иван Костов, прочети и не се изказвай неподготвен. Приватизиранията започна през 1998 годна при управлението на СДС, приватизирания не е точната дума. Точната дума е грабеж.
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименсвят ще ви се завие.Не се виждате каква сте ***, за ракети ще ми говорят.Вие нямате нужда от врагове, защото сами сте си врагове---------Много правилно изказване, българина няма нужда от външен враг, той е враг на себе си!
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1000 долара през 70те сега са сигурно 10 000 хиляди. Ако тогава сме имали БВП 28 млрд, (примерно, не че е бил толкова, много повече е бил) това се равнява на сегашни 280 млрд.
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦИПРАС Е НАЙ-ХИТЪР!!!ИЗБЯГА В БРЮКСЕЛ ЗА ДА НЕ ГО ПОДГОНИ ТЪЛПАТА :D
82
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до до 121Комунизъм е България не е имало. Имаше социализъм. Тогава се произвеждаше много повече от сега - имаше индустрия, машиностроене, енергетика. В енергетиката бяхме на нивото на Белгия и Австрия, и бяхме задминали Дания. За сравнение на тогавшния БВП със сегашния и дума не може да става, ако може да се сравни тогва е бил десетки пъти повече от сега. Това, че нямаше банани и портокали, маркови дънки и касетофони не значи че нямаше икономика.
81
4
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
Какво стана бе Ципрас,нещо подви опашка.Къде е Русия да те изкара от батака.Нали референдум имаше,нали ,не, казахте.Видя,че никой няма да ти се моли ще те изхвърлят като мръсно коте,и парите си няма да си искат.Сега и ще клекнеш,няма само седнал да се молиш.Парите въртят света,а те са в ЕС,иначе ще трябва да продаваш.А продажба на острови е все едно да режеш месо от себе си и да подаряваш
80
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Еъ, пенсионер, ти много мислиш да живееш, бе!!!
79
2
 
3
 
! Отговори
boko преди 8 години
GQRCI,MAHAITE SE OT TOZI SHIBAN EU....SHTE STANETE ROBI KATO NAS I SHTE VI UNIJAVAT VSEKI BOJI DEN....
78
2
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 години
Ето, гърците са зле, а ние сме добре, развиваме се в правилната евроатлантическа посока. Ето, социалният миснистър каза, че пенсиите растат и през 2037 година ще нарастнат с 40%. Ето, значи аз сега взимам 75 евро пенсия, а през 2037 година ще взимам 105 евро, значи се развиваме и сме добре.
77
12
 
6
 
! Отговори
до 121 преди 8 години
Не знам ти от коя държава си, ама аз съм българин.Та в най-добрата година на комунизма БВП-то ни е било 28 млрд. а днес е 50 млрд. Така, че освен на бабичките на никой друг не му пука за онова изкривено време.
76
8
 
10
 
! Отговори
До 121 преди 8 години
Както пишеш за Жан Виденов много хора не знаят че тогава храната гниеше по складовете, но едни мутри, които днеска оглавяват организации като Америка За България тогава не даваха хангарите да се отворят и изгаряха храната в екарисажа на Шумен за да се създаде изкуствен глад и напрежение. Жан Виденов беше последната пречка пред приватизацията и чудовищния грабеж.
75
1
 
5
 
! Отговори
Прав е Василев.. преди 8 години
Чудесно со спомням , как един грък ни изкупи овчето сирене, 22-т. през 1994г.на безценица /..понеже не беше по стандартите на ЕС/....после го препакетира и с гръцки етикети ГО ПРЕПРОДАДЕ В ГЕРМАНИЯ на супер цени...!Време е ..и те да си връщат ,за гяволийте!НЕ МОЖЕ --ЦЕЛ ЖИВОТ , ДА СИ "МАСЛО НАД ВОДАТА"....ха,ха,хаааааааааааа
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция не иска да става като България. Нас ни заробиха брутално. Имахме индустрия и икономика на която всяка западна страна можеше да завиди. Сега всичко е разпродадено, ограбено и унищожено. Проверете и ще видите че стандарта в Папуа Нова Гвинея е по висок от нашия. Стандарта на така наречените страни от третия свят и той е по висок от нашия. проверете. Ципрас се бори за народа си, това е гръцкия Жан Виденов, дано не му спретнат и на него режисиране революция.
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно немците най после са разбрали това което ние си го знаем от години че е много. Важно ама даже задължително когато ти казва нещо грък просто да гледаш в страни и въобще да не му вярваш
72
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Гърция излезе от еврозоната 6 месеца ще има проблема, но след като въведат драхмата ще станат много по добре. Ще могат с точното количество напечатани драхми да осигуряват нужния икономически растеж и просперитет. Няма да са зависими от Европейската централна банка. САЩ от 40 години печатат долари без никаква стойност и покритите, а външният им дълг е най-големия в света. Това не им пречи да хранят тлъстите си зад**ци за сметка на останалия свят.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Залагай острови не се ослушвай
70
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поклон на г-н Бойко Борисов, който вдигна България на крака след фалита на Орешарски. Сега щяхме да сме гладни и мизерни като фалиралата Гърция.
69
1
 
7
 
! Отговори
@109 преди 8 години
Ами ако ти дам 20 лева назаем, а ти ме наричаш терорист, псуваш ме, а на всичкото отгоре искаш още 20 и шутове са ти малко.
68
0
 
5
 
! Отговори
aa преди 8 години
Този се вживява в ролята на по-силния...Те щели да направят компромис, те предлагали програма на кредиторите, без тях Европа нямало да просъществува...абее я да си трошат чиниите у главите и да не ни занимавайте повече с тяхното мазно и мързеливо племе!