Състезанието ни не е с Румъния, а със себе си!

Еврокомисар Кристалина Георгиева с интервю за Investor.bg
Обновена: 13 апр 2016 10:36 | 13 апр 2016 08:52, Екип на Investor.bg
25
Състезанието ни не е с Румъния, а със себе си!
Кадър: Reuters

Кристалина Георгиева е еврокомисар и от есента на 2014 г. заместник-председател на Еврокомисията с ресор бюджет и човешки ресурси. В предишния състав на ЕК, когато начело беше Жозе-Мануел Барозу, Георгиева отговаряше за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Investor.bg разговаря с Георгиева за мониторинга над България и предизвикателствата пред икономическото развитие на страната, за мерките за сигурност в ЕС след атентатите в Брюксел, както и за споразумението с Турция и усилията за овладяване на бежанската криза.

При последния доклад на ЕК за България и Румъния се заговори за разделяне на наблюдението на двете държави. Какви са нагласите в Комисията, къде е границата на търпението към липсата на съществени реформи в България и какви биха били последиците?

В този момент наблюдението продължава – и в България, и в Румъния. Не са взети никакви други решения и според мен не печелим от спекулации в посока "какво ще стане, ако...". България, както и Румъния, отдавна знаят какво трябва да направи и колко са важни реформите. Не за текста на следващия доклад, не дори и за датата, когато ще свърши мониторинга.

Те са важни за това как ще живеем ние, българите, колко доверие ще имаме във върховенството на закона, колко инвеститори ще повярват в България и спокойно ще вложат парите си у нас. И според мен трябва да си дадем сметка, че тук се състезаваме не с Румъния, а със себе си. Целта ни не е отпадането на наблюдението от Брюксел, а отпадането на причините за него. Те дърпат страната ни назад, а не това, че Комисията периодично ги описва в доклади.

Вие нееднократно се застъпвате за въвеждане на т.нар. електронно правителство. Има ли шанс България да се сдобие с такова в обозримо бъдеще след изненадващите промени в последния момент (повечето въпроси, включително този, са отправени в средата на месеца май – бел.ред.) при гласуването в комисия на поправките в Закона за електронната идентификация по предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, при които отпаднаха параграфи 6 и 7 от преходните и заключителни разпоредби, които предвиждаха въвеждането на електронен чип в личните документи?

Ако се застъпвам в България час по-скоро да има електронно управление, част от причините са много близки до тези, които току-що посочих за осъществяването на реформите. Бюрокрацията и излишните процедури не само дразнят хората – те увеличават възможностите за корупция, разколебават бизнеса, отблъскват инвеститорите. Живеем в дигитален свят, в които чакането пред гише с купища хартия в ръка трябва да е спомен от миналото.

Надявам се да бъде избран най-добрият вариант и резултатите да не закъснеят. Често ни дават за пример Естония, която е безспорен лидер в тази област, и която спечели много – и икономически, и социално, и от гледна точка на авторитет. Там в момента по електронен път се извършват 98% от банковите транзакции и се подават 95% от данъчните декларации, като през тази година „електронни” трябва да са и всички обществени поръчки. Това, наред със спестеното време и средства, създава условия за обективност и прозрачност, от които България толкова се нуждае.

За плана "Юнкер", бежанската криза и споразумението ЕС-Турция, четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
men преди 8 години
състезанието е за най бързо изчезнала нация на света или по скоро най бързо изчезваща. състезанието ни е със самите защото дори индианците са дали по голям отпор ан евреите и аремнците на турците. крпиптоевреинът ердоган потрива доволно ръчички защото целия арапски свят ще е ерец израел а европа ще е арапистан.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми така си е, на дъното където сме ние няма друг.
15
1
 
2
 
! Отговори
toni преди 8 години
abe geroi bg da ste 4uli nesto za arjentina nekolko godini nazad kakvo plempate tuka taka bilo ina4e bilo,grabvate po edin kalashnik i vsi4ki na nazionalnia stadion-samo kalashnik
14
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Гледайте я тая госпожа и я запомнете добре.От тук нататък ще я виждате всеки ден по телевизии,сайтове,радиа,вестници.Сега започва кандидат президентската и кампания и ще ви бъде натрапвана всеки ден -какво казала,какво не искала да каже,колко загрижена била,колко умна била и все такива ми ти работи - те пиарите ги умеят тези работи.Така,че дами и господа гответе се за поредното герберско недоразумение.
13
1
 
12
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Ей, голям каламбур изръси Христалина... Състезанията със себе си и разговорите със себе си са наистина много приятни занимания. Въпроса е има ли някакъв смисъл зад този каламбур или просто това са едни думи. И кой има полза от такива празни думи?Кажи просто, че Румъния има по-кадърни политици, по-способни от вас Кристалина. Имай малко чест и си го кажи
12
6
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 години
До анонимния който казва че с еврофондовете ЕС управлява в България и слага удобни за себе си правителства. ПРАВ си обаче това колко е зле и колко е добре. Сърбия не слуша ЕС /Германия/ ми то там една рубла, долар или евро не са влезли от 20г.. Единственото което се строи с евросредства е магистралата за България от Ниш насам /Трейс също работят по нея/. Да се държим за Германия май е най-доброто. Колкото и да се клати е по сигурна от всичко в този измамен свят.
11
1
 
12
 
! Отговори
Край преди 8 години
Тази госпожа кой, кога и за каква сме я избирали че да ни назидава. Знам само че Коцето с кокаина е галил дъщеря и И че наричаше българите от Телиш нетолерантни ксенофоби за това че не искат нелегални емигранти в селото си /тя ги нарича "бежанци".
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази е по-вредна за България даже от "дружбата" ни със САЩ.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мониторинга няма как да отпадне. Чрез него и Шенген ЕС шантажира България и я държи зависима. По този начин ЕС си слага удобно на него правителство, т.е. ГЕРБ, иначе спира еврофондовете, а еврофондовете се спират точно с предтекста за мониторинга. Има още много да се състезаваме, защото ЕС ще държи мониторинга както колонизаторите колониите си - до последно.
8
0
 
9
 
! Отговори
ес преди 8 години
Не ми пука нищо за теб - я бегом на офцете но те горките ще са гладни с астир като теб - както е гладен Бг народ- на кого го е ЕНЯ за теб
7
1
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Да ,тези думи сме ги чували вече от теб на времето още по диамат и смат ! Помним те добре другарко !
6
2
 
24
 
! Отговори
алекс2 преди 8 години
Тая еничерка на Световната банка , кога и да я утрепа някой все ще е късно !!!
5
5
 
26
 
! Отговори
вижте се българи преди 8 години
Смеехте се на румънците, че не им трябвала тоалетна хартия, щото нямало какво да ядат!А сега чакате румънския турист и карате с кеф румънска Дачия и като такси даже!
4
0
 
17
 
! Отговори
аС преди 8 години
Ами така де... след като тотално сме изостанали, че и затънали. Сещате се, в какво...
3
2
 
27
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Кристалинке, състезавай си се с когото щеш. Лично аз мисля че живота ме не е състезание с никого, нервите ми са по-скъпи от твоите въжделения затова те грам не ме интересуват. Състезавай се ако щеш с румънците, ако щеш с извънземните, твоя си работа.
2
3
 
31
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Хаха, толкова сме зле, че вече не искаме с никой да се сравняваме :)
1
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
гжо имате ли картонче от дс или не