50% по-бедни сме от европейците, но пък дрехите ни са най-евтини

Най-добре си живеят в Люксембург, румънците пък купуват най-евтината храна
17 юни 2016 20:15,
41
50% по-бедни сме от европейците, но пък дрехите ни са най-евтини
Снимка: Reuters, архив

Българите са близо 50% по-бедни от средния европеец. Като по богатство се нареждане на последно място в ЕС.

Покупателната способност на българите е точно 51% от средното ниво на ЕС, сочат данните на Евростат. Като при изчисленията се взима предвид не само реалното потребление, но и нивото на доходите.

Преди нас по покупателна способност в ЕС са Румъния и Хърватия, където стандартът е 58% от средния за ЕС. Дори гражданите на Черна Гора и Турция, които кандидатстват за ЕС, са по-богати от нас. В тези страни покупателната способност е съответно 52% и 58% от средното ниво за ЕС, пише "Стандарт".

На другия полюс в класацията е Люксембург, където стандартът на живот е с 37% над средното ниво. На следващите места по богатство се нареждат Норвегия (133% от средното ниво), Швейцария (129%), Германия (124%) и Австрия (119%). Общо в 13 държави стандартът на живот е над средния за ЕС, като сред тях са Великобритания (116%), Франция (111%), както и Скандинавските страни. Доста добър стандарт поддържат и в Италия (97% от средния), Ирландия (95%), Кипър (90%) и Испания (88%).

Дори Гърция сериозно ни изпреварва като покупателната способност там е 81% от тази на средния европеец.

По отношение на реално произведеният БВП на човек разликите между страните от ЕС са много по-големи. Като ние отново сме на последно място с 46% от средния БВП на човек, а Люксембург е на първо място със 271%, или близо шест пъти повече. Но тъй като и цените у нас са по-ниски реалните разлики в потреблението не са толкова големи. Общото ниво на цените у нас е 47% от средното в ЕС, което ни прави най-евтината държава.

В Албания цените са като при нас, а в Македония е малко по-евтино. Но ако се гледа по основни групи храни нещата не са същите. Цените на храната в България са 70% от средните в ЕС, което ни нарежда на трето място.

По евтина е храната в Полша (63%) и Румъния (64%). У нас обаче са най-евтините в Европа цигари (50% от средното за ЕС), алкохол (64%), дрехи (79%), мебели (50%), ресторанти и хотели (43%). Но по отношение на потребителската електроника се нареждаме на едно ниво с Испания, Португалия и Ирландия с цени на 92% от средното ниво в ЕС. По-ниски са цените на електрониката в Чехия (81%), Полша (83%), Унгария (88%) и Словакия (91%).

Като цяло най-високи са цените в Швейцария - 163% от средното ниво за ЕС. На следващите места са Норвегия и Дания със 137%, и Великобритания със 131%. Така животът в Швейцария е 3,5 пъти по-скъп, отколкото у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маркови дрехи си купувам предимно от чужбина, понеже са значително по-евтини. Незнам къде са ги намерили евтини при нас. По моловете е пълна пародия и не само там. Старо и скъпо ама не е вино, а дреха.
11
3
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
В днешно време да си беден е все едно да си прокажен,всеки те гледа с пренебрежение,едно такова укорително,а в същото време всички сме хора и живеем на една планета.Ако поне за миг спрем да се надпреварваме и започнем да си помагаме един на друг,ах какво светло бъдеще ни очаква!Но уви,дори сърцата ни вече бият в ритъма на бесния капитализъм....
10
7
 
8
 
! Отговори
дасдсадас преди 7 години
Еврогейския съюз е модерен англо саксонски колонионален съюз който поробва народите по модерен начин, преди да влезем в ЕС бяхме много добре както влезнахме стандарта на живот ни се падна а там в европата им се вдигна рязко, а сега се питайте защо :)
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрехите ни са евтини- втора употреба.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрехите са ни най-евтини, ама магазините за втора употреба са все пълни.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tova li e udovolstvieto ot jivota , I evrogeiskoto ravnopravie ??Evtino drehi. .. ? Za tiah nie sme 2ra raka hora !
6
4
 
30
 
! Отговори
ПОРЕДЕН преди 7 години
абе автора на тая помия нормален ли си бе ..Българите са близо 50% по-бедни от средния европеец...кажи 100% пак ще е малко средният европеец е поне със 2000 евро месечна заплата срдния Българин трябва по тая 50%това логика да взима 2000 лева ?! ДА има хора които взмат и по 10 000 лева в България по разните енергиини отрасли ВЕЦове ТЕЦове да не говором в сверата на комуникациите мениджъри в Мтел са по 5к на месец но средния теляк за Бг е с макс 500 лв ...къде отивате вие защо дразните народа
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За дрехите не е еярно.Маратонките са по 100-300 лв а в Европа са 30,40 евро или долара.Спортна фланелка с лого адидас или найки в София е 50-100 лв.В Европа 5-10 евро.Само дънките са по евтини ама ако са турски преоценени иначе марковите са по скъпи.Все пак в тази жизнерадостна статистика може би са гледали цени в най-баровските бутици в ЕС и са ги сравнявали с летните разпродажби на Илиенци.Тогава ДА!И са по тънкана и са ем вирсачи,адибас,неки и гучи едновременно за джапанки.
4
1
 
17
 
! Отговори
Сикаджия преди 7 години
халло. Няма ли кой да го прати това изследване на нашия шеф. Тиквата. Или на къдравата Сю! Че и ЦвеЦве да прочете..
3
4
 
25
 
! Отговори
se преди 7 години
Доколкото разбирам покупателната способност у нас е 5 процента.няма смисъл да се надуват цифрите.В София може да е 50 процента но общо средностатистически е 5 процента.Как 2 милиона пенсионери и 1 милион поне работещи бедни ще оформят 50 процента способност на купуване.Да може да има 50 процента способност но тя е в някаква друга насока.Например 50 процента са готови веднага да напуснат нашата ограбена страна от демократичните промени.
2
2
 
21
 
! Отговори
помак преди 7 години
Това не е вярно в България ни" белят"кожата от скъпотии,а нашите *** плямпат глупости..
1
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости на търкалета, отново. в Германия дрехите са на половина, заплатите с по една нула отзад ... алооооу