ЕС с нов план: Дом, работа и доктор за всеки бежанец

Брюксел ще плаща по 10 000 евро за всеки приет имигрант
Обновена: 13 юли 2016 18:29 | 13 юли 2016 18:12,
218
ЕС с нов план: Дом, работа и доктор за всеки бежанец
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия предложи днес създаването на общ, европейски стандарт за приемане на бежанци, който осигури равни условия на хората, които се нуждаят от закрила, независимо от европейската държава, в която се установят.

Още по темата

Европейският стандарт ще осигурява покрив, работа и достъп до здравна помощ на всеки бежанец и училище за децата им, поясни еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос. Бежанците ще имат още право на образование, документи за пътуване и разрешение за престой в страната, както и до социално осигуряване.

"Лицата, търсещи убежище, трябва да могат да получават една и съща форма на закрила независимо от държавата членка, в която подават молбата, и за времето, за което се нуждаят“, добави той.

Между 3 и 6 месеца след подаването на молбата за закрила кандидатите ще имат право до трудовия пазар на страната, в която се намират и правителството ще трябва да гарантира, че те ще работят при същите условия и със същата социална защита като местните работници. Кратките срокове ще важат само за хората, за които се смята, че има голям шанс да получат бежански статут, докато тези, които се възприемат като икономически имигранти, ще бъдат изключени от бързата писта за намиране на работа.

Европейската комисия предлага страните членки да са задължени да изплащат само основните социални обезщетения на бежанците, както и да намаляват обема на сумите, ако преценят, че бежанецът не иска да се интегрира в местното общество. Допуска се вместо пари, те да получават помощите си в храни, пособия и дрехи.

Кандидатите ще имат право на безплатна правна помощ докато очакват решение по молбата си за убежище, а на непълнолетните ще бъде определян настойник в рамките на 5 дни.

Еврокомисията предлага да се съкратят и процедурите за предоставяне на молби за убежище. Решенията ще трябва да се издават до 6 месеца, а не както досега до 18. Свиват се сроковете и за обжалванията при отказ – до 8 месеца. Кандидатите, които бъдат оценени като недопустими или неоснователни, ще бъдат решавани още по-бързо – до 2 месеца, след което ще бъдат връщани, предлага Европейската комисия.

Предвиждат се и санкции за тези, които се местят от една страна в друга, след като бъдат разпределени. На тях няма да им се смята времето прекарано в ЕС за получаване на статут на постоянно пребиваващи, ако се преместят и 5-те нужни години за това ще започнат да се броят отначало.

За да намали броя на бягствата, Еврокомисията предлага да се изравнят и условията в приемните центрове, където кандидатите за бежанци очакват решение по молбата си. Тези стандарти ще бъдат определяни от Европейския офис за бежанците, а не както досега от европейските столици.

В същото време полицията ще може да изисква от новодошлите да се явяват периодично пред властите, а ако не го правят – да бъдат задържани.

ЕС ще промени и условията, при които ще бъдат приемани икономически имигранти. Еврокомисията ще плаща по 10 000 евро на новодошъл, като всяка година европейските членки ще обявяват по колко хора ще вземат, а Брюксел ще определя от кои държави да идват те. По тази схема ще могат да се приемат и бежанци, директно от лагерите в близост до конфликтните зони. По-рано Европейската комисия предложи глоба за държавите, които не изпълняват задълженията си да приемат бежанци по квоти. Тя също е в размер от 10 000 евро на човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е най - големия унищожител на европа , претопяване на нации,разединение и завладяване-основни цели
91
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа става Столипиново. Само толерантност, нищо друго! Накрая ще се молят Червената армия да ходи да ги освобождава, както през 20ти век. Дано само г-н Путин да не е зает баш тогава.
90
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааааааа кеф! Баш copocoидите затриха Европа! Това дето Путин не успя, тия го довършиха. Европа е на последната права преди финала си. EUEXIT!
89
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕКСИТ му е майката ...извън ЕЮ
88
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ето доказателство колко Европа и дреме за българиате ..важно е да се настаняват и уреждат тарамбуките ..а наще хора пенсионерите умират с по 130лв пенсиа
87
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върнете Индустрията, създайте работни места нека Европа стане отново първенец в технологиите и Промищленосста вместо да хранинте Ислямисти и Търтеи.
86
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия екземплярчета ще предизвикат як exit за доста държави членки на ЕС. Да си ги приемат в Зап. Европа, без туй е заприличала на африканско-арабски катун. Че и тръгнали на най-голямата православна държава да се правят на ербап.
85
0
 
28
 
! Отговори
бг преди 7 години
Коренните жители на ЕС нямат дом и работа.Новите поробители ще имат всичко.Защо?Кой дърпа конците?
84
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо? А за нормалните хора които изнемогват какво ще има? Такси? Стига с тази ***'мунизация. Сами настройвате хората срещу тях. На нас някога някой с нещо да ни е помагал безвъзмездно, особено ако отидем в чужда държава?Или принципа е: Дайте да дадем.
83
0
 
28
 
! Отговори
бг преди 7 години
Унищожават бавно по план ОТЕЧЕСТВОТО!!!!Отнася се и за нашия континент.Ще има революция?Не се издържа.От 13 века България скоро нищо няма да остане.ЕС беше примамката.Англия се усети на време.
82
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лелеееееее Този ЕС прерастна в откровена изроодщина!
81
4
 
12
 
! Отговори
Въртипух преди 7 години
До БерлинАко ти отмаам какалашката ще ти изскочат зъркелите като на жаба кекерица,просяшко семе! Каква Русия се блъска в празната ти кратуна?
80
1
 
14
 
! Отговори
Кхан Тервел преди 7 години
Аз и мойте сънародници браним тези земи от хиляди години...Интегрирали сме ги чрез нашите погребални обичаи...Депортирали сме оцелелите...Кво по дяволите правите вие сега???Вие сте езичници... нищо свято няма за вас европейците!Казах!
79
0
 
21
 
! Отговори
Тъпанари, преди 7 години
ако бяхте го направили за всеки европейски гражданин, вместо за бежанец, щях да повярвам в идеята за ЕС. Сега е ясно, че едни хора усукват обществени фондове не на национално, а на европейско ниво. Що не се гръмнете, прозрачни сте като наш Боко ***!
78
2
 
24
 
! Отговори
селякът преди 7 години
Какво са се усетили англичаните? Че те са пълни с индийци и пакистанци, Лондон отдавна не е Европейска столица, някой има огромна полза Европа да се мюслюмизира, жалко е че шваби и франсета не реагират въобще, а с криви полвинчати усмивки се радват на тъмнокожите им внуци със блестящи очички. Жената никога не е била водеща в световната история, те се снощават със всеки в обкръжението си, при тях няма чувство за националитет, мъжа е водещ, но в създаденото общество е вече просто безгласна буква.
77
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10000 евро се стопяват за 10 месеца и после как ще ги храним? Нали тия от ЕК са наясно, че прошълците ако не са убийци са търтеи, които нямат образование и няма ка да се научат на работа. Тези пари са само за управляващите за да се подлъжат да ги вземат. И как ще давате на търтей по 300 евро на месец, като на българските безработни не давате и 100? Първо изравнете заплатите и пенсиите с тези в Германия и тогава пронуждавайте държавите да приемат търтеи на издръжка на народите си.
76
1
 
4
 
! Отговори
Хайнрих Химлер преди 7 години
до 108 Колега Фредерик, конкуренция ли ще ми правиш? Я пак! Нещо май се обърка, а?
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Из песен на англичанче на 10 годинки по телевизията( по нея телевизия няма цензура):Е.бал съм ти и ЕС!Марш от тук к.*** нещастни!Ние сме Обединеното Кралство,яжте ни пъпчивите п.ишки!В този ред на мисли,няма да ви изоставим-излиза, че имаме нужда от вас въпреки всичко!Еб.ал съм ти и ЕС! Кеф ни е да ви го кажем!Полша е депресираща,А в Румъния има вампири!В Испания е твърде горещо,И къде на май.ната си е Литва?Честно казано Словения е готина,(майтап си правим и тя не става)....
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 10 000 Евро. Според мен трябва "Повече Европа" - поне 20 000.
73
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичаните ПЪрви се усетиха и го направиха по -демократичния начин !Без значение ,дали Ви харесва или -не !)))))))))))))))))))))))))