ЕС с нов план: Дом, работа и доктор за всеки бежанец

Брюксел ще плаща по 10 000 евро за всеки приет имигрант
Обновена: 13 юли 2016 18:29 | 13 юли 2016 18:12,
218
ЕС с нов план: Дом, работа и доктор за всеки бежанец
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия предложи днес създаването на общ, европейски стандарт за приемане на бежанци, който осигури равни условия на хората, които се нуждаят от закрила, независимо от европейската държава, в която се установят.

Още по темата

Европейският стандарт ще осигурява покрив, работа и достъп до здравна помощ на всеки бежанец и училище за децата им, поясни еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос. Бежанците ще имат още право на образование, документи за пътуване и разрешение за престой в страната, както и до социално осигуряване.

"Лицата, търсещи убежище, трябва да могат да получават една и съща форма на закрила независимо от държавата членка, в която подават молбата, и за времето, за което се нуждаят“, добави той.

Между 3 и 6 месеца след подаването на молбата за закрила кандидатите ще имат право до трудовия пазар на страната, в която се намират и правителството ще трябва да гарантира, че те ще работят при същите условия и със същата социална защита като местните работници. Кратките срокове ще важат само за хората, за които се смята, че има голям шанс да получат бежански статут, докато тези, които се възприемат като икономически имигранти, ще бъдат изключени от бързата писта за намиране на работа.

Европейската комисия предлага страните членки да са задължени да изплащат само основните социални обезщетения на бежанците, както и да намаляват обема на сумите, ако преценят, че бежанецът не иска да се интегрира в местното общество. Допуска се вместо пари, те да получават помощите си в храни, пособия и дрехи.

Кандидатите ще имат право на безплатна правна помощ докато очакват решение по молбата си за убежище, а на непълнолетните ще бъде определян настойник в рамките на 5 дни.

Еврокомисията предлага да се съкратят и процедурите за предоставяне на молби за убежище. Решенията ще трябва да се издават до 6 месеца, а не както досега до 18. Свиват се сроковете и за обжалванията при отказ – до 8 месеца. Кандидатите, които бъдат оценени като недопустими или неоснователни, ще бъдат решавани още по-бързо – до 2 месеца, след което ще бъдат връщани, предлага Европейската комисия.

Предвиждат се и санкции за тези, които се местят от една страна в друга, след като бъдат разпределени. На тях няма да им се смята времето прекарано в ЕС за получаване на статут на постоянно пребиваващи, ако се преместят и 5-те нужни години за това ще започнат да се броят отначало.

За да намали броя на бягствата, Еврокомисията предлага да се изравнят и условията в приемните центрове, където кандидатите за бежанци очакват решение по молбата си. Тези стандарти ще бъдат определяни от Европейския офис за бежанците, а не както досега от европейските столици.

В същото време полицията ще може да изисква от новодошлите да се явяват периодично пред властите, а ако не го правят – да бъдат задържани.

ЕС ще промени и условията, при които ще бъдат приемани икономически имигранти. Еврокомисията ще плаща по 10 000 евро на новодошъл, като всяка година европейските членки ще обявяват по колко хора ще вземат, а Брюксел ще определя от кои държави да идват те. По тази схема ще могат да се приемат и бежанци, директно от лагерите в близост до конфликтните зони. По-рано Европейската комисия предложи глоба за държавите, които не изпълняват задълженията си да приемат бежанци по квоти. Тя също е в размер от 10 000 евро на човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
29
 
! Отговори
x преди 7 години
Еврогейовете изтрещяха тотално. Англия се спаси за пореден път от разрухата която следва в Европа.
71
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво ще кажат за "Дом, работа и доктор" за всеки данъкоплатец в ЕС? Или те са второ качество хора, които са длъжни само да дават но не и да получават?
70
2
 
20
 
! Отговори
учуден преди 7 години
Ха !. Края на евросъюза наближава по бързо от колкото си мислех.
69
2
 
10
 
! Отговори
фрау Меркель преди 7 години
Яа,Яа зер геерте дамен унд херен! Вир браухен меер флюхтлинген! Дас фолк вирд цален!не знам дали искате да ви го превеждам, ама вервайте ми, не ви и трябва
68
16
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Според мене тази статия е пълна измишльотина - не е цитиран нито един източник. Поредните пропагандни материали, пристигнали още топли от Московските лаборатории, имащи за цел да промиват мозъка на нискоинтелектуални лица и да генерират коментари от рода на "В Русия е спасението!".
67
0
 
22
 
! Отговори
ined преди 7 години
С такива екстри ще взема и аз да кандидатствам за бежанец в България
66
0
 
23
 
! Отговори
на Тръмп сина му преди 7 години
България: от освобождението до 1946 (период от около 60г.) е преживяла 5 войни!!!От страната ни са отнети 40% от територията! И също е имало много бежанци, но те са бягали към Българията!И питам тези "бежанци", защо небягат в освободените и демократизирани от САЩ райони на Либия, Афганистан, Ирак и Сирия, ами бягат в Германия, Швеция, Норвегия...Що на запад си вярват че една лъжа повторена сто пъти ще стане истина???
65
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А по бабалюга всеки петък трябва ли да им гарантираме? Тия изтрещяха бе. В тая страна 50-60 процента от младите се свират сами или със семействата си при родители те си, тия идват и оп на готово, ей тъй без документи без нищо. А 90% не могат и да пишат. Каква работа да им се намери при високата безработица сред младите?
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М-даааа!!На път е да се отвори една бездънна яма на наливане пари залудо!!Колкото интегрирахме *** си съграждани и колкото пари им наля държавата и Европа,толкова ще е и тази нова измишльотина на брюкселските зелки и кауни!!Не може да интегрираш,след като няма НИКАКВИ НАЧЕНКИ ИЛИ ПРОБЛЯСЪК за такъв в дадена общност,етнос,мигранти,бежанци или както си искате така ги наречете!!Въпросът е:Как и ЗАЩО,ПО КАКВА ПРИЧИНА искат да заличат и унищожат коренните народи и населения на Европа??
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 88Муахахааххаах...Само от Сирия са 5 милиона...от Алжир, Афганистан, Египет, Пакистан, Ирак...да ги събираме ли?
62
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 84И къде точна са тези 20 000 000 от напиращи от Изток! То няма да остане кьорав галичанин и пшек.....
61
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кога ви разправям, че Русия е спасението, ама разно copocoиди ми се пеняват, докато не отнесат по един църн...
60
0
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 84По-скоро звучи, като текст от българската Конституция, която е закон, документ изпразнен от съдържание, поради неспазването му!!!
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От изтока напират в момента 20 милиона. Ако само 2 милиона още влязат в Германия и Германия е рухнала икономнически! Маймуняка зад океана чрез пионката си Меркел иска да унищожи Германия, а най-лошото е че обикновения германец търпи всичкото това, този народ на ХИТЛЕР! Просто недопустимо! Ще е късно за цяла Германия, защото сегашния германец е апатичен към всичко случващо се в Родината му с тези ***.И ще е късно, когато тези прищълци завземат държавата му.А Фюрера иска да скочи от гроба!
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дом, работа, доктор - че това звучи направо като заплаха за всеки от сектор "Юруш"...или най-малкото - нарушаване на човешките им права !
57
0
 
9
 
! Отговори
От 46 - Мнение преди 7 години
По-скоро ме вълнува каква програма ще направят ЕС и как ще я проложат за образование и квалификация на тези хора. Иначе ако не се работи в такава насока мисля, че ефект няма да има и ще се хвърлят парите на вятъра.
56
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дните на този ЕСССР са преброени. Тези брюкселски ***** сами си копаят гроба в който много скоро ще паднат
55
1
 
5
 
! Отговори
Да преди 7 години
До 67Трябва да им намират, иначе се губи ефектът ! А също и мъжки ду,пета от ЕС - може и да се женят даже !
54
2
 
17
 
! Отговори
ист преди 7 години
Мигрантите на са дошли да работят, а да ги храним. За това отиват в богати държави с най либерален социален закон.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая тоя филм ще завърши с "шнеле шнеле вундабаа".