Найджъл Фараж изоставен, почва... радиошоу

17 евроскептични италианци пристанаха на Ги Верхофстат
9 яну 2017 17:30,
16
Найджъл Фараж изоставен, почва... радиошоу
Снимка: архив, Reuters

Крайно дясната италианска евроскептична партия "Пет звезди" гласува да напусне групата на Найджъл Фараж в Европейския парламент.

17 евродепутати на Бепе Грило ще пристанат на най-гласовитата проевропейска конфигурация - групата на либералите от АЛДЕ, водена от Ги Верхофстат.

Това стана чрез гласуване на сайта на партията "Пет звезди", отворено вчера и продължаващо до тази вечер.

Грило обяви преди малко на блога си, че 40 000 партийни членове вече са подкрепили прехода от Фараж към либералите, което е 78,5% от подадените електронни гласове.

Изненадващият ход идва дни преди избирането на нов председател на Европейския парламент на мястото на напускащия Брюксел Мартин Шулц.

Италианските евроскептици обявиха, че изоставят лицето на Brexit-а Фараж. Според обясненията на Грило причините за това са три: вече не усещат да имат общи цели с Фараж, в следващите парламенти няма да се избират депутати от Великобритания, а сегашните се интересуват само от преговорите за напускането.

С трансфера на италианците, който се очаква да се формализира още идната седмица, либералите, които сега имат 68 депутати, стават трета по сила парламентарна група в Европейския парламент след християндемократите и социалистите. Фаражистите от "Европа на свободата и пряката демокрация" ще загубят сериозно влияние, защото ще бъдат най-малочислената парламентарна сила. И докато при Фараж няма българи, от промяната в АЛДЕ ще бъдат засегнати 4-имата евродепутати на ДПС, водени от Филиз Хюсменова. Предстои либералите също да одобрят "сделката".

По неофициална информация "петзвездните" евродепутати и либералите са се обединили около няколко приоритета, сред които намаляването на състава на следващата Европейска комисия. Те искат след изборите през 2019 г. не всички държави членки да бъдат представени в европейското правителство, а някои по-малки и невлиятелни страни да се ротират една с друга през определени периоди.

Отказът на България да номинира еврокомисар на мястото на напусналата Кристалина Георгиева ще им даде удобен прецедент да се борят за постигането на тази цел.

Евроскептиците на Грило вече няма да се борят за разпадането на ЕС, а ще се опитат да го запазят като противовес на неконтролираната глобализация. Те ще се борят за развиване на общия вътрешен пазар и ще обявят еврото за провал. Новата формация ще настоява за засилване на ролята на Европейския парламент в управлението на ЕС за сметка на властта на Европейската комисия. Основните ценности, които ще отстояват, са свобода, равнопоставеност и прозрачност.

Все още не е ясно дали 17-те италиански гласа ще помогнат на Верхофстат да стане председател на парламента, тъй като миналата седмица социалистите обявиха, че няма да правят "сделки под масата" нито с него, нито с останалите кандидати. Социалистите - втората група в ЕП, имат свой фаворит - председателя си Джани Питела. Християндемократите дават друг италианец - бевшият еврокомисар Антонио Таяни.

Никоя парламентарна група обаче няма достатъчно гласове сама да излъчи председател на Европейския парламент.

Междувременно Найджъл Фараж дебютира тази вечер в нова роля на радиоводещ. Той ще бъде домакин 4 пъти седмично на едночасово шоу по британската радиостанция LBC. В предаването "Шоуто на Найджъл Фараж", което ще се излъчва от 19 ч. по Гринуич в национален ефир, той ще коментира актуалните събития от деня и ще отговаря на слушателски въпроси.

Фараж напусна всички политически и парламентарни постове след британския референдум, заявявайки, че няма какво повече да постигне в политиката. Но запази евродепутатството си по думите му, за да може да контролира отвътре напускането на Великобритания.

Фараж беше принуден да се върне временно начело в края на годината, когато двама претенденти за негови наследници се сбиха в Европейския парламент в Страсбург и единият от тях прекара известно време в болница с комоцио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
До Andrey Anev преди 7 години
Yes yes yes! Супееер, много точно казано, самата истина! God save the Queen! And Great Britain.
12
3
 
5
 
! Отговори
Брит преди 7 години
Фараж освен като клоун в цирка , не виждам какво друго може да прави. Малко нервно човече с голямо его-това е той. ***, пръв приятел на другия клоун Тръмп. Фараж е трън в петата на британците и рано или късно ще го линчуват. Наглец , който плюе ЕС , но прибира голямата си заплата като евродепутат. Щом иска да напусне, защо не се откаже от службицата си? Самите британци не са сигурни какво ще излезе от Брекзита, иначе още миналата година да са задействали чл.50.
11
3
 
6
 
! Отговори
Андрейчооооо преди 7 години
Демокрацията е силно надценена, даже в общества като Великобритания, защото необразованите и мързеливите гласуваха за Брекзит. Великобритания си стъпи на краката откакто стана член на ЕС. Нека видим какво ще се случи с бизнеса им, защото над 70% икономиката им зависи от услугите, от банковия сектор , но след излизането от съюза банките нямат причина да останат в Лондон. Британците се почувстваха засегнати, че не могат да командват в ЕС и затова гласуваха за излизане.
10
1
 
5
 
! Отговори
AZ преди 7 години
Той и Фараж като наш Славчо. Който не разбира от политика, става само в шоу за ***.А италианците са подкупни, ако са дали повече Грило можеше на 17, а и 170 да му заведе на Верхофстат.
9
5
 
3
 
! Отговори
Маркони преди 7 години
Фараж ще е страхотен водещ, защото е доста остроумен. Добър избор на мениджмъта на радиото
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега да видим от както СССР обьрна палачинката на тия задни части като люпен пепе фураж, колко още изненадващи професии ще си избират!
7
5
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До ГеоргиКак правите заключенията за БСП и ДПС, че не искат малките страни да бъдат представени в Комисията. Прочетох два пъти статията и не намерих такова твърдение. Ако следим логиката ГЕРБ не го искат това и затова оставиха тази дупка след Кристалина като удобен пример за подобно говорене
6
1
 
6
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Найждьл Фараж звучи като: Наджие обича фураж!
5
1
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Защото затова се борят ПЕС и АЛДЕ на които те са членове. Лицемерите от БСП освен това заедно с другите от ПЕС гласува за УВЕЛИЧАВАНЕ на приема на мигранти от ЕС.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно от Москва са им спрели и на тези кранчето и сега си търсят нов благодетел.
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГеоргиОткъде ти става ясно , че БСП и ДПС се целят в намаляването на представителството на България?
2
3
 
12
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Малко разбъркана статия. Може би за мен като аутсайдер е трудно да видя последователността. Както и да е, става ясно , че БСП и ДПС се целят в намаляването на представителството на България ( малките невлиятелни страни) в ръководството на ЕС. От друга страна изглежда италианските евроскептици са се отказали да се борят за разпад на ЕС и искат просто да клатят лодката.
1
1
 
19
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Този бок*лук е като нашия Бареков - един употребен и изхвърлен презерватив!