На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения

Според Евростат, най-малко бедни има в Швеция
25 апр 2017 09:10, Петя Славова
271
На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения
Снимка: архив, Булфото

Около 2,5 милиона българи, или близо 35 на сто от населението на страната, живеят в тежки материални лишения, отчита анализ на Евростат за социалните тенденции и индикаторите за бедност в страните на ЕС през 2016 г.

В тази категория спадат хора, които не могат да си позволят за ползване няколко основни неща, които според европейските критерии са основата на нормален битов живот в европейската общност.

Най-важните фактори, които формират категорията "тежки материални лишения" са: хората да могат да плащат безпроблемно сметките си; да могат да посрещат неочаквани разходи; да поддържат дома си топъл; да имат достъп до телевизор, кола или телефон; да се хранят редовно; да могат да си позволят поне една седмица почивка далече от дома.

Според данни на НСИ за индикаторите за бедност и социално изключване, у нас през миналата година е имало почти същия процент на хора, които са били в ситуация на тежки материални лишения. Най-висок процент на хора, които са били в ситуация на бедност и лишения, е отчетен при сънародниците ни над 65-годишна възраст - близо 80 процента от тях попадат в категорията на хора с "тежки материални лишения".

При младите българи до 17 години процентът на изпадналите в материални лишения е 40 на сто, а при работещите българи от 18 до 64 години - около 30 на сто.

През 2016 г. около 7,8 на сто от населението на ЕС или близо 39 млн. души са живяли в ситуация на тежки материални лишения, отчита Евростат. Това е значителен спад на тази социална тенденция, тъй като през 2012 г. техният дял е бил близо 10 на сто при близо 520 млн. население на ЕС-28, сочат данните на Евростат.

Като цяло най-голям брой хора, които живеят в материални лишения е отчетен в Италия - близо 7 млн. души или 12 на сто от населението. Други високи стойности на хора, които живеят в материални лишения, са отчетени в Румъния - близо 5 млн. души или 24 на сто от населението; Полша - 3 млн. души или 8 на сто от населението; Унгария - около 1,5 млн. души или 20 на сто от населението и др.

Най-нисък процент на хора в бедност и материални лишения е отчетен в Швеция - около 1 процент, Финландия и Люксембург - по около 2 на сто, Холандия - 2,7 на сто, Австрия - 3 на сто, Дания - 3,2 на сто и др.

Най-малък брой хора в тежки материални лишения е имало отново в Люксембург - около 10 000 души, Малта - 20 000 и Швеция - около 70 000, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
9
 
! Отговори
Unufri преди 7 години
Резултатът от най-дълго управлявалата партия БСП/БКП за последните 30 години е описан по-горе в абзаца "тежки материални лишения".
153
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо сега ревете от комунистически безобразия?. Погледнете биографиите на Гербавата шайка. Всичкие са били кпмунисти у дечица на комунисти дето ни разтакава.ха майките. И сега по комуниатически се научиха все те да печелят избори. Единствената все-още комунистическа държава в Европа е България.Дс си знае работата как да смъква по три кожи от електората.
152
2
 
7
 
! Отговори
Циник до 173 преди 7 години
През далечната 89 работих ( понякога ) на 3 места...научих перфектно немски ..говоря английски...сносно...и руски!Инструменталчик съм - и не мрънкам срещу демокрацията - черпя я ...спълни шепи!
151
3
 
3
 
! Отговори
мисли! преди 7 години
До Анонимен 164 гебр са по малкото зло, БС/к/П, ДПС, абв и тн. и тн. са по голямото зло. А сега ако имаш с какво помисли - как си представяш да се оправи Б-я след 45г. ком. режим? При положение, че и демократите бяха създадени от ДС и БКП? Нито лустрация имаше нито нищо. Виж в бившата ГДР, при все идстински демократи, лустрация та дрънка, милиарди марки за изравняване на стандарта и сега са пак по - зле от бившото ФРГ, т.е. ще им трябват 100г. да изтрият червената помия и да станат еднакви.
150
4
 
5
 
! Отговори
Циник преди 7 години
В предния коментар говоря за детски...пропуснах да спомена - всеки май 1200? отпускарски...и всеки ноември 1200? коледни - отделно от заплатата!.Демокрацията ви е виновна!Болни посткомунистиччески безмозъци!
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** Лотото е в Германия,че трябва да знаеш език и да имаш някакъв занаяд!
148
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко, народе! С Герб няма да мръднем от класацията.Единственото, което Борисов може е да печели избори. Във всяко друго е пълен провал
147
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато има хора, приемащи 250 евро, ще има и хора, даващи 250 евро.
146
0
 
5
 
! Отговори
Циник до 168 преди 7 години
Кой е казал, че всичко е идеално?Но докато вие получавате в България 17? аз взимам 185? ....и ред други екстри!
145
1
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Градски - Терминал 2!
144
5
 
7
 
! Отговори
ДО Циник преди 7 години
А демокрация ли бяха изборите във Франция,където всички медии изкараха Льо Пен,Фийон и останалите по-черни и от коминочистачи,а никому неизвестното хомосексуалистче,оженило се за баба си Макрон беше най-големият светец.Я виж какво е отношението на всички евротъртеи към хора,които им се опълчват като един Орбан примерно.Или той е дяволът,а разследваният за злоупотреби за милиарди Юнкер е ангел.Ами на нашите избори.Колко кал по Нинова,а за мутрафона от Банкя само фанфари като при Тодор Живков.
143
3
 
7
 
! Отговори
Циник до 164 преди 7 години
Герб...мерб....комунистическата сг*ан ви дава съкращения....да има на кого да си изливате яда за мизерията в която ви набутаха ТЕ!
142
2
 
11
 
! Отговори
густо майна преди 7 години
В Пловдив средната заплата е 250 евро на месец , работиш и си на дъното
141
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родителите ми взимаха 120 лева всеки. Пералнята ни, "Татрамат", беше 630 лева. Взета с връзки, защото иначе трябваше да се чака по списък.
140
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе стига комун.глупости, ГЕРБ са от 8 години в управлението на държавата, ето го резултата - Емигриращи, бедни , застаряващи, това е са ългарте.
139
3
 
7
 
! Отговори
Циник до 159 преди 7 години
Много сте болни!Мога да изпиша томове за комунистическите безобразия....с факти , имена, и дати...А вие сте - с голата вяраНещастници!Да си чул да се оплаквам?Няма и да чуеш! Аз съм мъж - грижа се сам за семейството си!И не тъгувам по партийни привилегии!На мен демокрацията не пречи!
138
6
 
4
 
! Отговори
червен смях преди 7 години
До дедо ви Тошопри тебе дедо бяхме почти 9 мил. при тежки материални условия. Хората се радваха на ток, вода, кремвирши/соц. деликатес/ и други неземни блага.
137
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майка 1970 г, служител на детска градина получаваше 65 лв заплата, а баба 13лв. пенсия.Аз започнах млад специалист с више образувание и...105 лв-БРУТНА заплата! За това, драги ми мошеници-*** , колко било хубаво по времето на Т.Живков го разправяйте на внуците си, които вече четвърт век живеят в Америка, и харчат парите откраднати от бащите и дедите си.
136
4
 
5
 
! Отговори
Циник до 157 преди 7 години
Аз съм добре ! Стегнах се и направих живота си в пъти по-добър, осигурен, и смислен!Както по-долу каза някой - за едното *** под юргана Тошо ви даваше милостиня!Но има по-висш закон от комунистическия - вика се естествен подбор!Носталгичните посткомуняги си умират от яд, че партийната книжка вече не ги храни!А другарите на върха - станаха отдавна най-злобни комунисти!
135
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, ние с болните (според теб) мозъци, имаме някакви, а ти си, като врабче с амнезия.