Европа реши – ще работи с Реджеп Ердоган

Сътрудничеството с Турция трябва ще продължи, казва Брюксел
Обновена: 29 май 2017 19:45 | 29 май 2017 17:15,
126
Европа реши – ще работи с Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви, че ще продължи да си сътрудничи с президента Реджеп Таип Ердоган въпреки призивите от някои страни членки и от Европейския парламент за прекратяване на преговорите за нейното влизане в ЕС.

Днес  говорител на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че "сътрудничеството трябва и ще продължи" и даде да се разбере, че въпросът за прекратяване на преговорите за турското членство в ЕС не е на дневен ред.

Още по темата

Изявлението идва само дни, след като Юнкер имаше 30-минутна среща на четири очи с Ердоган в Брюксел и разговоря с него още 40 минути в присъствието на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Според говорителя всички „важни въпроси от взаимен интерес“ са били обсъдени с турския лидер, който бе в Брюксел за първи път след референдума, който постанови значително увеличаване на правомощията на турския държавен глава след 2019 г.

Юнкер многократно заяви, че връщане на смъртното наказание ще е край на европейския път на Турция, дори след като властите започнаха да обсъждат неговото насрочване.

Срещите с европейските лидери преминали позитивно и в "добра и конструктивна атмосфера", съобщи говорителят на Юнкер, без да дава подробности.

След срещата в четвъртък Туск информира през Twitter, че е била обсъдена нуждата от сътрудничество и че той е поставил в центъра на дискусията проблемите с човешките права в Турция.

Преди месец Европарламентът също обсъди резултатите от референдума, хилядите уволнения и арести на служители, журналисти, военни и преподаватели след неуспешния опит за преврат миналото лято.

Евродепутатите решиха да не късат отношенията с Анкара, но призоваха да се търсят алтернативи на турското членство в ЕС. Според тях разширяване на митническия съюз, засилване на търговията и студентския обмен, както и продължаване на сътрудничеството в сигурността и миграцията, могат да заместят пълноправното членство.

През пролетта обаче ЕС подписа сделка с Турция за спиране на миграцията, която доведе до драматичен спад на нелегалните влизания през Гърция. Като част от ангажиментите си Брюксел се ангажира да ускори преговорите за членство и да разреши безвизово пътуване за турските граждани. Оттогава беше отворена само една преговорна глава – за бюджета, а въпросът с визите е замразен.

Анкара преговаря за членство от 2005 г. и до момента е затворила само една преговорна глава. 16 от 35 глави са отворени. Работата по договаряне на членството беше преустановена след неуспешния опит за преврат и потушаването му от Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Някой съмнявал ви се е, че ще клекнат!!! Тези хора се прегръщат с шейховете от залива, какво им струва да се гушкат и с Ердаган. Та той, сравнен с тварите от Арабския полуостров е нещо като умерен либерал!
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е оня "отговорник по етносите" ? Къде си бе, гонителю на бабички?
30
4
 
12
 
! Отговори
Мавърския конник преди 6 години
Ох той така щя я изработи Европата чееее. Нали щеше да е на 2 скорости. Е Реджи разбира само от задна хахаха
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 44Като съдя по фамилиите им май други са посетили техни те май ки, не моя та...:)
28
11
 
9
 
! Отговори
Циник до али преди 6 години
Алаходупецо - тези ги разправяй на контото ми!Бая пръчове ще трябва да продадеш, че да ме стигнеш...я ...я ...виж да не са ръгнали по дерето, че "бабата" ще ти нашари за*дника !Пхахаха
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам как го прави, но накрая всички му клякат. Наистина велик!
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде си бе Джамбазки, Валериане, Каракачане и вся осталная ***? Къде сте бе, мишки?
25
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"турците били работливи ХАХАХАААААААА -по голяма смешка не бях чувал :-):-):-)"А Ромите са по работливи от българите!!! И това е факт.
24
9
 
9
 
! Отговори
Циник до 30 преди 6 години
***...следя какво става в Европа(живея в нея) - ти в Кърджалийските къшли следиш ходжата - нали казах - алаходупец ли е - не ми го хвали!
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Султан си е човека...:-)
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Shte go pogaliat,a posle satur v gurba,budete sigurni,eu sme 500 mln"Това да не ти е България:-) :-) :-)
21
9
 
9
 
! Отговори
Циник до али преди 6 години
Алаходупецо - на 23 работех на 3 места в Оснабрюк....а ти си обяздвал козите в къшлата!Аннадън му ачкюпек!Алаходупец ли е - не ми го хвали!
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе колеги Су 34 где е ... Нещо не го засичам в последно време е да не е паднал погрешка над Босфора:-) :-) :-) :-)
19
7
 
10
 
! Отговори
До Циник преди 6 години
"Платените алаходупни *** - налазиха темичката!:-)"Признай си, че чакаш като топъл хляб ( ако има още в България) новина за Турция и Ердоган...и без да ти платят:-) :-) :-) :-)
18
9
 
9
 
! Отговори
Циник до 21 преди 6 години
Българите повече - нямаха шанса навремето!Трябваше да правят паста за зъби, за руснаците!Ако границите тогава бяха отворени - Българите щяха да процъфтяват!Сега Мурксул се чуди - как да спре турските паради в Германия, и да не обиди сд*ухания де*ли кю*пек!Тази жена - е гробокопача на Европа....а алаходупците - белите червеи впити в мър*шата !
17
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Shte go pogaliat,a posle satur v gurba,budete sigurni,eu sme 500 mln
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
двойни стандарти , Асад е нападнат а му слагат санкции , интересна работа , вече си мисля че не само сащ но и ес са със идил
15
12
 
13
 
! Отговори
100% TURK преди 6 години
И така ....Юнкер слезе на земята и доказа ,че не е толкова глупав.Дано си е взел бележка , без вече да размахва пръст към 80 милионна държава.
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Реджепката ги плюе и ги обижда на фашаги, тия ми цунят мазолите. К'ви са жалки само"Та той им казва в лицата самата истина ве.
13
7
 
15
 
! Отговори
До Циник преди 6 години
Кво ако бяха поканили християнски гастърбайтъри ли...например български, а...Еми те като се видели, че рушът собствената си държава...и....:-) :-) :-) Колкото и да не искаш да го приамаш...факт е, че турците са работлив народ...