Тръмп, Путин и Ердоган, а ЕС - в геополитическа самота

Триото президенти предизвиква водещите европейски ценности
Обновена: 27 май 2017 14:41 | 27 май 2017 14:38, Виктория Тошкова
130
Тръмп, Путин и Ердоган, а ЕС - в геополитическа самота
Снимка: архив, Reuters

Настроението в Европа тези дни е по-позитивно, а за да се случи това не бе нужно много. Безразсъдните екстремисти останаха на второ, а не на първо място, на изборите в Австрия, Холандия и Франция. Икономическият растеж се ускорява по-бързо, а Brexit, макар и вероятно катастрофален за Великобритания, може да не се окаже такъв за Европа.

Въпреки това дори просто завръщането към нормалното е успокоение за континента, прекарал последните няколко години, борейки се с кризи, коментира The Economist.

Но ако европейците най-малкото са започнали да се чувстват по-добре, светът отвъд тях изглежда дори по-заплашителен. Високо ценените европейски ценности на либерализма и спазването на човешките права биват предизвикани от кохорта непредсказуеми лидери, които явно нито ги ценят, нито разбират.

А това буди тревоги за Европейския съюз (ЕС). За европейците тази промяна е въплътена в тримата президенти, чиито капризни импулси оформят и ограничават външната политика: Доналд Тръмп, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Да вземем първо Тръмп. Страховете на европейците към американския президент отчасти се успокоиха, откакто той пое поста. Тръмп често се радваше на антиевропейски политици като Найджъл Фараж и Марин льо Пен. След срещите си с няколко европейски лидери обаче до голяма степен спря да прави това. Европейски представители след визитите си във Вашингтон изразяват оптимизъм, че някои от най-крайните поддръжници вече са с по-слаби позиции пред Тръмп.

Но европейците никак не се чувстват спокойни. „Нямаме идея къде се намират [американците] по толкова много въпроси“, казва дипломат в Брюксел, докато Тръмп пристига за среща с ЕС и на НАТО, последвани от среща на високо равнище на Г7 в Сицилия. В подготовката за тези събития европейците търсеха яснота за намеренията на САЩ, особено по климата и търговията.

По време на кампанията си Тръмп обеща да се оттегли от Парижкото споразумение по климата, но оттогава насам нито е потвърдил, нито е оттеглил това си обещание. Американците не са склонни да се присъединят към стандартния език в комюникето на Г7 по отношение на това колко важна е глобалната търговия.

Ако Тръмп кара европейците да си задават въпроси, Путин предизвика предположенията им. Анексирането на Крим разстрои установения ред след Студената война, а войските му сеят хаос в Източна Украйна. Слабостта може да ограничи мащаба на това, което Путин може да постигне. Продължаващият упадък на Русия обаче му дава повод да действа сега, вместо да изчака, за да подрие проевропейските реформи в страни, които включва в своята сфера на влияние.

В самия ЕС Путин и представителите му се намесват в избори и спонсорират размирни партии и фалшиви неправителствени организации. Някои правителства даже създадоха отдели, които да се борят с руската пропаганда.

Ердоган е дори по-лукав. Турция е съюзник в НАТО и кандидат за членство в ЕС. Разузнавателните ѝ служби могат да помогнат на европейците в борбата с тероризма, а в същото време страната приютява милиони бежанци, които иначе биха потърсили защита в Европа.

Но за европейците е невъзможно да се справят с президента. Той сравнява европейските правителства, които забраняват воденето на негови кампании върху своите територии, с нацисти и заплашва да захвърли мигранти в България и и Гърция, ако не постигне своето. Вътрешните чистки почти са унищожили турската демокрация. Някои европейци, включително австрийското правителство, искат преговорите за членство в ЕС да бъдат прекратени. (Други тайно се надяват Ердоган сам да им сложи край.)

Справянето с всеки един от това трио поединично само по себе си би било трудно. Заедно те представляват лесно докачлива махала. Несигурността около подхода на САЩ към Русия, например, засилва опасността от Путин. Опасенията, че Тръмп може да се опита да постигне голяма сделка с Кремъл, може и да отслабнаха, но германските представители не могат да разчитат на сътрудничеството по Украйна, на което се радваха по времето на Барак Обама.

Отношенията между тримата също са непредсказуеми. През последните 18 месеца Турция свали руски самолет, руският посланик бе убит в Анкара, Москва наложи санкции срещу Турция, а двете страни отново са приятели.

Ако комбиниране трудностите около Русия и Турция с въпросителните около ангажимента на САЩ по сигурността, европейците остават със силно усещане за „геополитическа самота“, както казва Ян Техау от American Academy в Берлин. Това разстройва и други съседни региони, в които ЕС имаше своето влияние. Вакуумът се усеща в бившите съветски страни, където американската подкрепа се приемаше за даденост, но и на Западните Балкани – опасно нестабилна зона в сърцето на Европа, където Америка, Русия и Турция се борят за влияние.

Някои все пак заемат по-позитивни позиции. Европейските дипломати обичат да казват, че победата на Тръмп и Brexit са довели до ново усещане за единност в Европа. Проучванията наистина сочат, че подкрепата за членство в ЕС нараства в повечето страни, а тази седмица Pew Research Centre представи подобни резултати за НАТО.

Това обаче е крехко единство, основано не върху доверието, а върху страха от външния свят. На скорошна среща на търговската комисия на ЕС един дипломат отбелязва с радост, че старите разделения между защитниците на свободната търговия и протекционистите са изчезнали. Всички те били обединени зад защитни антидъмпингови мерки.

Вълните от мигранти, които заляха Европа от Турция през 2015-16 г. предизвикаха искания за затваряне на границите. А заплахата от Путин, а не досадните туитове на Тръмп, плашат европейските правителства, карайки ги да увеличат разходите си за отбраната. Ужасното трио хвърля дълги сенки.

Още подобни анализи четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
Свободен българин преди 6 години
До Анонимен 112 - "Да се разпада тоя ЕС, какво толкова? От ЕС имат полза шепа хора в България, които крадат пари от еврофондовете, обикновените хора нямат полза от ЕС!" - Пак ли опорни точки - преплитане на истини и полуистини с чисти лъжи. Само ще те открехна, че ако се разпадне ЕС и се въведат старите регулаторни механизми в търговията, България ще загуби не само еврофондовете - както ти си мислиш, а и много повече средства. Но това, до колкото разбирам, тебе не те интересува.
95
1
 
7
 
! Отговори
АМАН преди 6 години
У нас терористи на власт са монтирали нано скенери в лични документи..има ги и в книжки и лични карти..Вижте какви нагло престъпни тежко терористични съоръжения искат да монтират в новите лични документи..Подадоха ги в доказано престъпния парламент Цачева ..НЕЗАКОННИ СА ..
94
1
 
2
 
! Отговори
кротко кръстете се преди 6 години
от 1 юни поне 500 000 бесове ще тръгнат за Западна Европа предимно заедно с оставени без работа и пари за оцеляване важни съветски граждани и техните потомци..
93
2
 
5
 
! Отговори
ПО кротко преди 6 години
подават че евро наркоманите на власт в Брюксел са виновни за окупирането на Киевска русия .НАд 20 000 000 оставени гладни заради нарко преврата се готвят да се преселят на запад. от тях над 1 000 000 са обсебени с нано скенери и спец наркотици..НА украйна са нанесени щети за над 1 000 000 000 долара ..
92
1
 
2
 
! Отговори
критична проверка преди 6 години
от вчера силни прочувателни земетресения от егея проверяват милиони места за наличие на жестока вражеска техника маскирана. засечени са досега над 700 000 000 комплекта вражеска техника вкл в автомобили,домове,самолети вкл военни ракети детски играчки телефони камери фотоапарати електромери..За вражеска приемат само техника за готвеното" трето пришествие"на жестоки масови убиици ползвали преди нуклеарни оръжия..Техниката е произведена от хора чрез обемно обсебване вкл на холограми..
91
0
 
3
 
! Отговори
JIvanov преди 6 години
не е време за показни ПИАР агитации..Риска е огромен,,тука се подава че са ползвали тн е буболечки за поразяване на лидерите и другите на срещите буболечките са с нано размери.Ако снимате лидерите и техните съпруги ще видите убождания на задни части..по дланите им с е виждат замърсявания от спец токсични вещества Готви се ядрена война особенно жестока чрез обсебване и манипулиране на точно конкретни личности
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краставите от далеч се надушват.
89
9
 
10
 
! Отговори
Пак ли .... преди 6 години
Пак ли от Руското посолство са се заели да пишат против ЕС.Това тяхното Джудже няма мярка !!!
88
5
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 92 Най развитите технологии и наука идват от Западния свят , ама не могат да направят такива убави бомби като руснаците.
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС трябвало да се реформира. В смисъл да се разпусне? Одобрявам.
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водещоте европейски ценности... Майтап няма, има ли нещо нормално дето да не ги предизвиква тея ценности?
85
1
 
2
 
! Отговори
До Оф шъ мъ скъсате преди 6 години
ti v koq fa3a si: maniq ili depresiq!
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не е точно така,ЕС има богати привърженици,симпатизанти и извън ЕС,да не говорим,че най-развитите технологии и наука идват пак от ЕС.Просто ЕС трябва да се реформира в някои отношения.
83
3
 
11
 
! Отговори
100% ТURK преди 6 години
Всъщност триото е каре !В играта е и Виктор Орбан ,но засега ЕС го държи изкъсо ...но засега !Иде деня в който и той ще се включи към тях.....
82
2
 
6
 
! Отговори
Оф шъ мъ скъсате от преди 6 години
Точно кзано ръчкат на с пръчка дали месото реагира.
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой ден и там в Русия ше влезнат ценностите като убият Путин с някой вирус който имитира болест като онази на Кастро !Ето сега рекламираха под формата на репортаж по *** сонското БТВ че са открили сателити до Сатурн и че там има разновидност на метан .Не стига че се водят войни за горива тукна земята ами ше се бият и на други планети!
80
3
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До ОФ ШЪ МАЪ СКЪСАТЕ ОТТова за Вазов беше, като да ръчкат някой ранен звер отдалеч с пръчка, да разберат жив ли е още, мърда ли... Току главите в Батак броят, току хленчат по пропуснатия шанс да сме католици и да горим вещици на воля... Ръчкат ни и гледат шаваме ли още!
79
1
 
12
 
! Отговори
ОФ ШЪ МАЪ СКЪСАТЕ ОТ преди 6 години
Защо осквернихте Вазов бе? За да разчупите най Българското ли? Да се изгаврите за да разклатите устоите на най святото ЕЗИКА И БУКВИТЕ. Колко сребърника струваше?
78
1
 
18
 
! Отговори
Оф шъ мъ скъсате от преди 6 години
Най голямата ценност според първият,, създател на обединена европа,, ефрейтор Хитлер това са Децата. Днес новата ценност е абстракта ,,свобода в сексуалната си ориентация.
77
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
европейските ценности на либерализма и спазването на човешките права са ценности само за банда обратни крадци в Брюксел, това са ценности на ненормална и изкривена стойностна система