България влезе във военния съюз и на ЕС – ПЕСКО

Ще купуваме заедно оръжие, ще правим военни учения...
13 ное 2017 17:45, Екип на Dnes.bg
115
България влезе във военния съюз и на ЕС – ПЕСКО
Снимка: Reuters, архив

България се присъедини към новата постоянна военна структура на ЕС, която се очаква да бъде основана през декември.

Външната министърка Екатерина Захариева и военният министър Красимир Каракачанов сложиха подписи в Брюксел под заявката за участие, само месец, след като правителството взе решение за това.

Още по темата

Общо 23 от 28 държави от ЕС ще участват в новата отбранителна политика на ЕС. Великобритания, която има третата най-голяма армия в НАТО – след САЩ и Турция, няма да се включи в проекта, тъй като напуска Съюза.

Извън него остават Малта и Дани, а Ирландия и Португалия ще се присъединят до месец.

Военното сътрудничество ще включва общи разработки на въоръжение и обявяване на общи обществени поръчки за модернизиране на оборудването на армията, както и участие в съвместни учения на въоръжените сили.

Според  ЕС ПЕСКО, както е съкращението на структурата, не дублира НАТО, а подсилва европейския му флаг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства създаването на ПЕСКО, но подчерта, че "не се нуждаем от конкуренция, а от сътрудничество“. Той напомни, че след напускането на Великобритания 80% от парите и 3 от 4-те военни групи на НАТО ще идват от страни, извън ЕС.

Според Столтенберг при участието на толкова държави от ЕС в ПЕСКО, ще стане възможно да бъдат увеличени разходите за отбрана на Пакта и да се преразпределят по-равномерно тежестите между държавите членки.

Постоянното сътрудничество в отбраната е изцяло нова политика, която стана възможна през 2009 г. Тя е била изключена от областите на общо действие в ЕС досега заради желанието на бащите основатели да изградят нова Европа от пепелищата на войната.

ПЕСКО беше предложен от Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер, който е привърженик на създаването на европейска армия. Той стана възможен след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, след като по време на предизборната си кампания, той обяви, че Щатите може да излязат от НАТО.

Засега ЕС не си поставя за цел да създаде армия, но ПЕСКО е първа стъпка към създаването на европейски отбранителен съюз, който трябва да е факт до 2025 г. Новата структура ще даде по-голяма стратегическа автономност на ЕС, ако партньорите му не са на разположение, заяви дипломат.

Участниците се надяват да си помогнат един друг с общо купуване на въоръжение и така да изпълнят обещанията си към НАТО да харчат 2% от БВП за отбрана, което сега правят само 5 от 19-те членове на организацията. Те смятат, че ще заедно ще могат да договорят по-добри цени от производителите заради по-големия обем на доставките.

Освен това ПЕСКО ще служи като шапка за регионални военни инициативи като създаването на общ белгийско-холандски военен флот или общо командване на военната транспортна авиация в ЕС.

Новост ще бъде и Европейската агенция за отбраната, която ще следи бюджетите на отбраната в страните членки и ще може да препоръчва на държавите да обединят усилия за постигане на цели.

Първите проекти за съвместно сътрудничество ще бъдат обявени до края на годината. Според дипломат България има готовност да участва в 3 или 4. Проектите ще могат да разчитат на до 10% европейско финансиране.

ПЕСКО ще бъде прието формално от външните министри от ЕС на 14 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
какво направи холандия в босна гледаше сеир сьщото ще стане и тук дано нестане нужда в 21 век нямаме нужда от военни сьюзи а от икономика искаме мирне искам да плащаме на големите производители за оьжие а ние да нямаме здравеопазване русия не ни е враг а управниците сьвсем сьзнателно ни тикат кьмконфронтация така е от 1878 винаги на грешната страна
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В днешно време дори боеприпасите за регулярното оръжие са с обеднен уран, запасите от него са огромни. Да не говорим за снарядите на танковете и щурмовата авиация :-).
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 106Те си верват, че са нещо повече от пушечно месо, дори и в конвенционална война, камо ли за ядрена. :-)
97
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази армия момчета ще обслужва печатницата на еврото. Ама това трудно ще го вденете, а и никой няма и намерение да ви го обяснява. Печатането на пари и облагането на балъците с данъка инфлация е прекалено доходен бизнес, така че трябва да се охранява ;-).
96
5
 
1
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Всъщност, дори руските военни специалисти твърдят, че единствената главна съставляваща в руските въоръжени сили които гарантират сигурноста на РФ е ядрената им триада! Е, наистина имат много силно ПВО и средства на РЕБ, което пък открито се признава и от американските воени спецове в Пентагона.В момента главен фактор е разработката на хиперзвуковото оръжие и отново според западните военни спецове Русия е фаворит.
95
0
 
3
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Извинете но Русия има не 880 000 войници ,а 1.5 милиона ,-----Всичко е обратно на това което твърдиш!С изключение на танковете, но в количеството танкове влизат и Т-34 които сконсервирани, друг е въпроса в какво състояние са те.Например Т-80 всички модефиказии са около 3,500, а Т-72 около 7,000.Не напразно се извършва ревизия на реалното количество боеспособна техника в руската армия.За авиацията да не говорим там запада превъзхожда РФ в пъти, но затова пък РФ има най-доброто ПВО.
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BALGARIA OTDAVNA I E VLIAZLO S NASELENIE OT 2 MILIONA ROM
93
7
 
11
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До 99 :Къде ги четеш тея глупости бе ,червен *** ? Сами по себе си само САЩ превъзхождат Русия по авиация и то в 10:1 ,да не говорим ,че цялата авиация на САЩ се модернизира ,а на Русия изостава с десителия на тая тема.Да не говорим като прибавим и останалата авиация на НАТО ,става страшно.Да не говорим за останалата военна техника ,че Русия просто, ще изглежда като едно джудже.Също така руснаците нямат парите и ресурсите да застанат срещу САЩ ,камо ли НАТО.Максимум 30 дена и държавата фалира
92
6
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Демек за нас ще има още излезли от въоръжение фрегати и самолети,които спокойно ще нарежем за скрап.Ето така се развива икономика,гениално!Потресен съм,благодаря ви другари от целия спектър на комунистическата дъга,която грее над България от `44г!
91
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинете но Русия има не 880 000 войници ,а 1.5 милиона ,няма 3000 танка, а 21000 .Съотношението между Русия и НАТО и 16:1 в полза на Русия в танкове и 24:1 в артилерия, в авиация 10:1 .НАТО е въздух под налягане.Няма единно командване,няма стандартно въоръжение, няма дори единна структура на бойните части.
90
2
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Честито! ;-)
89
12
 
8
 
! Отговори
Съединенито прави .. преди 6 години
Съединението прави самочувствието на слабаците...Цялата работа добиа вид на глутница наплашени пудели на задокенска каишка...
88
7
 
7
 
! Отговори
Шекспир преди 6 години
Прави ми впечатление, че всички нови страни от ЕС са в кюпа. Нямат самочувствие и това си е. Без британците, на никой не му стиска да се пази сам, а мандатът на Тръмп свършва след 3 години. Толкова ще живее и ПЕСКОто. Много шум за нищо
87
0
 
12
 
! Отговори
Магазинера преди 6 години
Сега ще си купим общи самолети с румънците. Ние ще ги караме, те ще плащат бензина
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а троловете да влязат в кардиологията, че щ е пооплучат инфаркт!
85
2
 
6
 
! Отговори
KISSINGER преди 6 години
NA KOGO TRYABVA DA ZVUNNA, AKO ISKAM DA SE OBADYA NA EVROPA?
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпроса е,дали Европа ще може да взима самостоятелни консенсусни решения,защото ако не може,за какво е тази армия?Дали ще обслужва интересите на самата Европа или дали ще опазва мира в Европа?
83
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето в Кремъл като ги чете тия работи пот му избива по челото.
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо множко ни станаха военните съюзи. Ще ни цакат за още парички колкото ги имаме.И срещу кого ще е насочен новият военен съюз ще ни кажат ли или е ясно.
81
1
 
9
 
! Отговори
мдаааа преди 6 години
Еманципацията на Европа едва ли ще се хареса на "началника" еврей...