70 години по-късно: Европа и амбицията й за обща отбрана

Евросъюзът се превръща в надежден доставчик на сигурност
15 дек 2017 20:00, Елка Василева
84
70 години по-късно: Европа и амбицията й за обща отбрана
Снимка: архив, Reuters

Страните от ЕС са на път да постигнат след 70 години амбицията си за обща отбрана, след като вчера лидерите на 25 членове на съюза подписаха пакт да финансират, развиват и разполагат общи въоръжени сили след решението на Великобритания за напусне блока, пише Ройтерс.

Отначало блокиран от френския парламент през 50-те години, а по-късно от Великобритания, която се страхуваше от европейска армия, пактът има за цел да сложи край на прахосването на милиарди евро за отделни отбранителни политики и на тежката зависимост на Европа от САЩ.

"Днес е исторически ден", заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която помогна за осъществяването на френско-германските планове за отбранителна интеграция. "Това превръща Европейския съюз в надежден доставчик на сигурност", каза тя преди срещата лидерите, които подписаха пакта.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е постигнат "конкретен напредък", а холандският премиер Марк Рюте каза, че пактът ще направи Европа по-мобилна в света. "Не става дума да заменим НАТО, а да бъдем по-гъвкави и да използваме по-добре ресурсите си", каза Рюте пред репортери.

Лидерите подписаха пакта, известен на европейски жаргон като Постоянно структурирано сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната (ПЕСКО), което е една от най-осезаемите стъпки в европейската интеграция, след като британците гласуваха да напуснат блока.

Отбранителната интеграция беше съживена от Франция и Германия с подкрепата на Италия и Испания като демонстрация на единство след Brexit. По-голям тласък дойде от провалите през 90-те години, когато ЕС не беше в състояние да участва във войните на Балканите и разчиташе на водената от САЩ НАТО да спре кръвопролитието на прага й.

В Либия през 2011 г. френско-германската въздушна операция се сблъска с недостиг на муниции и оръжия и отново бе принудена да се обърне към САЩ, което бе възприето като огромно неудобство за Европейския съюз, важна икономическа сила.

Заварени неподготвени от анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и изправени пред заплахи, вариращи от държавно финансирани компютърни хакери до атаки от радикални елементи, правителствата на ЕС явно са преодолели неохотата си да работят заедно по военните въпроси.

Критиката на президента на САЩ Доналд Тръмп за ограничените отбранителни разходи, редица разногласия по външната политика и предупрежденията на Тръмп към съюзниците, че няма да могат да разчитат повече на САЩ, ако не плащат повече, също изиграха роля.

"Тъжно е, че трябваше Доналд Тръмп да ни подбутне, но така или иначе изходът е правилен", заяви бившият германски външен министър Йошка Фишер, който подкрепи през 1999 г. намесата на НАТО в Косово, но се противопостави на войната в Ирак през 2003 г.

За разлика от минали опити за европейска интеграция в отбраната НАТО подкрепи проекта, но генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който участва в част от срещата на върха, отправи призив да се избегне дублиране. Двадесет и две от 25-те страни от новия пакт са също членове на НАТО.

"Трябва да има съгласуваност между развитието на отбранителните способности в НАТО и в ЕС. Не можем да рискуваме да се стигне до конфликтни изисквания от ЕС и от НАТО за едни и същи държави", каза той пред репортери.

"Силите и способностите, които ще бъдат развити по европейските инициативи, трябва да са на разположение и на НАТО, защото ние имаме един и същи набор от сили", добави Столтенберг.

Остава да се решат въпроси за финансирането на бъдещи мисии на ЕС. Европейски отбранителен фонд на първо време с пари от Европейската комисия все още очаква одобрение, макар че вече е в ход пилотна фаза за отбранителни изследвания.

По ирония, отбелязаха дипломати от ЕС, британският премиер Тереза Мей ще бъде наблюдател на началото на проект, подкрепян от Великобритания в края на 90-те години, но от който няма да е част заедно с Дания и Малта.

Смята се, че вчерашното споразумение води началото си от англо-френско споразумение в отбраната от 1998 г. Не е изключен компромис Великобритания да може да се включи в ПЕСКО по-късно, но само при условие, че предостави финансиране и експертна помощ. 

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
5
 
! Отговори
BOYAN преди 6 години
И преди да бъда обвинен в западни или Руски пристрастия да кажа че това са фактите и реалностите днес и това не се променя от това на кого симпатизираме. Европа може да има пари но когато нещата опрат до сила има два фактора с опит и възможности... САЩ и Русия ...
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При положение,че едни граници не искат да опазят и взимат решения против интересите на европейските граждани,как да сме сигурни,че армията ще се използва в интерес на европейските граждани,а не в полза на други интереси?Да не стане играчка-плачка?
30
2
 
5
 
! Отговори
BOYAN преди 6 години
Хубава идея ама.....Малко проучване по въпроса и става ясно че Европа във военно отношение е пълен т***ш***к без САЩ. НАТО е без алтернатива. Няма НАТО и след две седмици в Холандия може да учат кирилицата.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може да се говори за обща отбрана, при условие че в тези държави се намират над 100 американски военни бази? Много ясно кой дърпа конците, а кой само налива пари в тази бездънна каца...
28
0
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До морскияМного филми си гледал за Великата отечествена война.Както и другите с американските бози.
27
2
 
3
 
! Отговори
морски преди 6 години
До шматкаСамо половината от днешните руски туристи да дойдат,не можем посмъртно да им предложим добра туристическа услуга !
26
1
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ционистко-масонска Европе вече е е ла*ната. В собствените си ла*на!
25
2
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 33Как ги измисляте тези глупости.При население 500млн нямало хора.Тогава какво да кажем за Русия 140млн.
24
5
 
9
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Общата европейска отбрана е добра идея,стига да е свързана с еманципиране от САЩ.Което обаче едва ли ще стане по няколко причини:Първо, САЩ държат Европа в желязна хватка и по-скоро биха я пожертвали в една война срещу Русия(и не само),отколкото да я загубят като раболепен съюзник.Второ,отбранителния потенциал на страните от ЕС е малък,въпреки големия финансов ресурс.Пари и индустрия има в пъти повече отколкото в Русия или др. евентуални противници,но ХОРА годни да се бият НЯМА!Или поне не бели.
23
1
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Докато се шматкат тез по гейпаради,някой печеливша карта вади.С бейби-бум след недалечно време,крепоста отвътре ще превземат.
22
3
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Тромпета какъв си го набута с това ламтене за пари.Ако тази армия стане реалност НАТО ще е излишно.Все ще се намери някой политик да зададе въпроса:А за какво ни е НАТО и кошницата ще започне да се разплита
21
13
 
4
 
! Отговори
Борящник преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Ама ти верно ли мислиш че Русия някой я бръсне за слива още? ХА-ХА-ХА! "Световна сила" със затихващи функции, изключително зависима от износ на нефт, газ и военни конфликти. До 10 години ако продължават така, ше се спихнат до икономика на страна от третия свят.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗозоВнимавай, че този път може да не се вържат на обединете Германия и НАТО няма да се разширява нито милиметър на изток.
19
6
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
дали правиш разлика между произведено в китай на филиат и под бранд на западна фирма и продукт на китайска фирма ?? не съм забелязал хората да си купуват китайски марки....просто европейските фирми си изнесоха производствата в китай...но никой не може да накара потребителя да избере китайскито...не говоря за хората в България които просто нямат пари
18
3
 
5
 
! Отговори
koнкретно откровен преди 6 години
басси блондинките!
17
4
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Тука горди европейци,ръзсаждават най-армейски.Икономическа войнатая спечелиха китайци.Мощни "тигри" азиатски,европейските пазари чакат.
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЭй умник! Напала Грузия! На Украине был государственный переворот и началась гражданская война. Крым мирно вернулся туда где был раньше - в Россию
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименспоко САЩ не ще позволят на Германия да изсмуква богатството и да е военно неутрална .Ако не друго във война САЩ са силни .
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 % от световните пари са в Европа, а който говори за скорошен разпад много се лъже.
13
3
 
11
 
! Отговори
пфу преди 6 години
До Анонимен 5Пиле шарено нещо си се объркал изобщо не ми пука за Русия проблема е, че тези не могат на себе си да гарантират нищо, а камо ли на нас.