Фарсът във Варна: Европа симулира наслада от турския локум

Politico с остър коментар за срещата на върха от снощи
27 мар 2018 09:20,
194
Фарсът във Варна: Европа симулира наслада от турския локум
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от добра среща на високо равнище: екзотична локация, спиращи дъха гледки и (най-важното) каси добро вино. Само да не се бе появявал президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, коментира Politico.

За ръководството на ЕС турският президент бе нещо като муха в супата на вечерята, на която се събраха председателя на Съвета на Европа Доналд Туск, председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер и българския министър-председател Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство в Съвета на ЕС. На вечерята, проведена в дворец от XIX век, служил някога за лятна резиденция за българските монарси, ниските очаквания бяха посрещнати, пише "Фокус".

Още по темата

"Беше добра среща", настоя Юнкер. "Ние говорихме открито и искрено. Ще имаме, както преди, много, много срещи, за да разрешим проблемите между Турция и Европа".

В интерес на истината, единственото нещо, за което Анкара и Европа са съгласни, е че рядко са съгласни една с друга. От това, че Ердоган демонтира демократичните институции след опита за преврат срещу него от юли 2016 г., до скорошната му атака срещу кюрдските сили в Сирия, европейските лидери се притесняват, че Турция става повече дългосрочен проблем, отколкото партньор.

И все пак двете страни знаят, че са зависими една от друга.

Европа се нуждае от Турция, за да запази живата двугодишна договореност за бежанците, която е от решаващо значение за преодоляване на притока на сирийски бежанци към ЕС. Съюзът вече е поел ангажимент за 3 млрд. евро, за да помогне на Турция да управлява пристигналите на нейна територия 3,5 млн. бежанци.

В момент, когато популистите от Палермо до Стокхолм засилват позиции заради въпроса за миграцията, европейските лидери, особено германския канцлер Ангела Меркел, искат Брюксел да направи всичко необходимо, за да запази споразумението.

Перспективата за вдъхване на нов живот в кандидатура на Турция за присъединяване към ЕС остава толкова отдалечена, както винаги.

Това, което Ердоган получава от ЕС, може да бъде обобщено в една дума: оцеляване.

Забравете загадъчната реторика на Ердоган за Европа и антитурските "терористи" и който обвинява Германия и другите, че ги приютява. Студената реалност е, че Турция е почти напълно зависима от ЕС, за да запази икономиката си на повърхността.

На ЕС се пада около половината от турския износ. С обща търговия от повече от 130 милиарда евро между двете страни, търговията на Турция с ЕС е повече от пет пъти по-голяма от тази със следващия ѝ най-голям партньор - Китай. Нещо повече, ЕС носи около две трети от чуждестранните инвестиции в Турция.

Междувременно корпоративният сектор на Турция е силно зависим от европейските инвеститори, за да финансира значителния си дълг - риск, наскоро подчертан от Международния валутен фонд. Просто казано, турската икономика ще се влоши без Европа. Такава икономическа криза е единственото нещо, което всъщност би могло да струва на Ердоган властта му в краткосрочен план.

"Най-голямата уязвимост на Ердоган е икономиката", заяви Фади Хакура, експерт по Турция в изследователския център "Чатъм Хаус". "Никой не може да замести Европа и той знае това", добави тя.

Това помага да се обясни защо Ердоган бе толкова нетърпелив да проведе заседанието в понеделник. Двете страни последно се срещнаха преди 10 месеца. Предвид влошаването на отношенията оттогава досега не е имало достатъчно основания за такова събиране на високо равнище. Системното подкопаване на турската съдебна система и репресиите срещу гражданското общество на Ердоган означават, че Европа дори няма желание да обсъжда промени в митническия съюз с Анкара.

Преди да пристигне в България, Ердоган настоя, че "членството в ЕС остава наша стратегическа цел". Както и при последната среща с турския президент, лидерите на ЕС настояха събирането да се нарече "среща на лидерите", а не среща на върха.

Тези коментари, макар и съвсем несъвместими с действията на Анкара през последните години, имат за цел да предложат на турските елити и финансовите пазари надеждата, че въпреки неотдавнашните сътресения страната остава посветена на Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДНЕС ПРЕД КАРДИОЛОГИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА СА СЕ ПОДРЕДИЛИ ПЪРВЕНЦИТЕ ОТ БСП.
136
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смях се с глас на казаното от платените джурналисти на Боцето, всички погледи са прикривани във Варна!!! И какво се постигна, по-точно какво направи наш БиБитко, освен, че беше главен и)((рикчия на сатрапа от Турция. Него не го бръснат и за 5 стинки. Сатрапа го излъгал, че нямал намерения да завладява Кърджали. И той като пълен балък му повярвал. Да повярваш на този убиец е равносилно на самоубийство. На този перко кой знае какъв акъл ще му дойде още утре.Дано по-бързо кюрдите му видят сметката!
135
2
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До АПоплачи си, Русия е виновна!!!
134
35
 
20
 
! Отговори
Браво на Бойко ! преди 6 години
Без да съм фен на Бойко , трябва да му се признае вродения усет на дипломат, който умее да скъсява дистанцията и да се сработва с всякакъв вид държавни лидери. Въпреки че още не е приключило, се вижда, че Европредседателството на неговия кабинет е успешно за България. С него се подобряват, както отношенията на страната с всичките нейни съседи и политическия и икономически климат на Балканите като цяло, така също и авторитетът на България пред партньорите й в ЕС ! Браво ! Дано следващото поколение оползотвори тези усилия !
133
10
 
18
 
! Отговори
А преди 6 години
Вчера Юнкер на края на пресконференцията нарече войната Турция-кюрди "борба срещу тероризма, със законни средства обаче". Това какво е?И Русия защо си мълчи, при положение в момента Турция е завзела 1/3 от така милата на рашките Сирия?Всеки си дърпа килимчето към него си, а накрая всички сме прецакани. Голяма цивилизация, голямо нещо!
132
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоЕвропата, както и държави като Щатите и Канада са символите на съвременното човечество за по-добър животИ Иво Карамански, лека му пръст, беше символ на по-добър и качествен живот. Е , малко за сметка на ограбените, но пак си беше символ и притегателна сила.
131
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако трябва да се направи резюме на срещата- всичката пара отиде във свирката.
130
3
 
23
 
! Отговори
aнонимен преди 6 години
Разбрахте ли какво ни донесе арабската пролет европейците да плащат всяка година по3.5 милиарда евро на Ердоган.Няма да се учудя ако турците заплашват Меркел със снимки на голия и з...ик та тя толкова е отстъпчива пред тях и кани имигрантите в ЕС.Кой я змае какво е првила в Турция от любопитство.
129
0
 
20
 
! Отговори
Гле'й к'в преди 6 години
Значи лидерите на ЕС критикували Ердоган, че нападнал кюрди в Сирия, а не се сетили, че той е нападнал държава - Сирия! Глей кво стаа сега....
128
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питат Бойко Борисов:- Ще има ли президентски избори в България?- Ще има.- А след тях ще има ли нов премиер?- Ако изберете мен - ще има.- А ако не?- Тогава ще остане старият.
127
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ злобеят,защото не бяха поканени,като приказката за киселото грозде.
126
1
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Чичо блядТи би ли се наредил между тези трима смешници, за да те използва мустакатия тарикат!
125
4
 
10
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 6 години
Дали е от инатлък или простотия,но днес всички русофили са на страната на Ердоган.Но и правилно,нали сега Путин и Ердоган са братя.
124
5
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Цялата тази информационна истерия, погледите на цял свят са приковани към Варна, отива в актива на Ердоган и бъдещата му избирателна кампания... Магнолията ще да е от изборния му щаб!
123
16
 
7
 
! Отговори
Чичо бляд преди 6 години
Нашият първи самолетЧик никой не го *** в навалицата
122
3
 
26
 
! Отговори
До Цецо преди 6 години
Абе Цвъко, стига плаща, че сайта заприлича на Работническо дело, който помни. Имаше такива хвалби за Бай Тошо, Партията Кърмилницата Светлото бъдеще, комунизамЪт и всякаква блудкоч. Хората се бяха отвратили от тази пропаганда, което се превърна в антипропаганда. И това се вижда тук, кого хвалите, един Минокнижник, член на БКП на 18 години,агент БУДА на ДС, член на СИК, нискоразряден бандит, който стана милиярдер на гърба на народа. Днес слуга на Ердоган и Брюксел, отделен от живота на българина.
121
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката ясно личи,как ерго все едно им казва,дръжте ме за ръцете че,ако ми пуснете ръцете ще ме хванете за оная работа.
120
4
 
23
 
! Отговори
Тракиец преди 6 години
Нещо за имотите на Тракийски бежанци дали стана мохабет или да не разсърдим агата ?
119
0
 
4
 
! Отговори
А+ преди 6 години
А на мен ми е интересно каква е била вечерята -менюто ?)
118
8
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Анонимен ... Европата, както и държави като Щатите и Канада са символите на съвременното човечество за по-добър живот и всеки който бяга от някакви проблеми неизменно се насочва натам, така че запазете песимизма си за страни с еднолични лидери, военни режими и бананова, кокаинова или бензинова икономика ... !!!