"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?

Постиженията в съюза все по-често са следствие на висока цена
Обновена: 9 апр 2018 08:12 | 9 апр 2018 07:30,
285
"Проектът" ЕС по стъпките на "големия брат" СССР – разпад до едно поколение?
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз има сходни характеристики с СССР и в течение на едно поколение ще сподели неговата съдба. С такава прогноза излезе почетният професор от Лондонското училище по икономика Гуитиан Принс, пише британското издание The Times, предава руското електронно издание EurAsia Daily.

"Нарастващото объркване и понижаващият се авторитет" вече са станали предпоставки за скорошен крах на Европейския съюз, пояснява Принс, затова излизането на Обединеното кралство от Съюза е само началото.

"През този месец "проектът" ЕС навършва 71 години. Отсъствието на възпроизводство на културата говори, че, както и при неговия по-голям брат (Съветския съюз), срокът на неговото съществуване едва ли ще прехвърли един човешки живот", разсъждава Принс.

Според неговите думи, от началото на 21 век в ЕС текат постепенни процеси на разпад. Недоволството на хората в Съюза се изостря и в отговор се въвеждат все повече инструменти за по-твърд контрол, пише "Фокус".

"Постиженията все по-често се достигат с плащането на много висока цена, защото се наложи за тях да се плаща със социално отчуждение", предполага професорът. Той твърди още, че лидерите на ЕС са престанали да се съобразяват с интересите на обикновените граждани, а самата организация е започнала да прилича на чудовище. "Този дракон, на който летим, извърна глава и ни гори със своето горещо дихание", казва Принс.

"Тези неща свидетелстват за неприемането от страна на гражданите, но "проектът" отговаря на това с още по-голямо ускорение, което явно води Съюза към опасната зона на разпада. И в момента той се намира в точно такова положение – люлее се, но демонстративно не се подчинява, унижава и се подиграва, опитвайки се да сломи волята на британците, за да удържи другите перспективни бегълци и има намерение да ни накаже за нашето независимо решение да излезем от ЕС. Това едва ли може да се смята за признак за увереност в собствените сили", отбелязва професорът.

Принс е автор на доклада за групата Briefings for Brexit, която беше организирана от привържениците на Брекзит, за да даде научно обоснование за излизането на Великобритания от Съюза. Сред поддръжниците на тази организация са преподаватели от университета в Кеймбридж, включително икономистът Грем Гаджин и почетният професор по история на Франция Роберт Тумс, пояснява The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-добро място на живот от този в ЕС.Нямаше по-лошо място на живот от този в СССР.Е как може да се сравнява ЕС с СССР ?
198
4
 
22
 
! Отговори
Бай Митю преди 6 години
Ако равенство означаваше всеки да има това което има и другия, то тогава как би се почуствал ако цигaнинa който няма средно образование и вместо да работи си клати краката по цял ден, получава същите пари като теб?Равните възможности означават да дадеш шанс и той да работи заедно с теб, пък колкото си заработи - толкова ще получи.
197
6
 
13
 
! Отговори
Бай Митю преди 6 години
До ДизелаКакто казах преди Равенството означава - равни възможности, не равен резултат!Ние равните възможности ги имаме. Проблема не ни е в ЕС. ЕС е най-доброто нещо което се е случвало в българия след обединението. Проблема е в крадливите ни политици, в това, че години наред се създаваха регионални олигарси, които да не позволяват на можещите и искащите да се развиват. А това си е наш, вътрешен проблем който ние трябва да решим. Затова и можещите избягаха, останаха мързеливите и удобните.
196
8
 
17
 
! Отговори
Мега постиженията преди 6 години
Кои точно са постиженията на ЕС - краденето от еврофондовете във всички страни-членки, липсата на свобода на слово и правосъдие, подкрепата на терористическите групировки в Сирия или превръщането на населението в безлична и безполова маса?
195
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е пероект на САЩ за колониазиране и лесно управление на всички страни в Европа. Достатъчно е да се контролират Гермаия Франция и Англия и те котролират останалите държави.
194
5
 
19
 
! Отговори
13 преди 6 години
Живея извън България,в държава от ЕС.Пълно е с българия,които живеят по бедно от много българи в България,и ако се върнат там ще живеят по добре финансово или да кажем със същия стандарт.Но не се прибират в България.Не става въпрос за пари,има и други неща в живота.Култура,закони,здравеопазване,начин на мислене.Пример-прибираш се,полицай иска откуп,кой е виновен за това,че този човек с униформа нарушава закона,държавата ли е виновна,той няма ли чест а рекетира други българи.
193
6
 
16
 
! Отговори
до 200 преди 6 години
Има равенство.Всеки един човек може да работи и живее където си поиска.Искаш много пари и високи заплати,учиш,блъскаш,работиш и може и да успееш.Иксаш по висок стандарт на живот от България и нормална среда на живот заминаваш примерно за Холандия или Швейцария.Искаш си българския начин на живот,по малко работа,повече забавление,неспазване на закона и тарикатлъци,стоиш си в България.Пълна глупост е че всички заминавали извън България заради парите.
192
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ, НЕ ЕВРОПЕЙСКИ !Който вярваше на простотиите за равенство и братство сега вече разбира че е бил излъган,но е късно.Нека спрат да плащат членски внос,да внасят чужди стоки в собствените си страни чл/енките и това нещо ще умре .За разлика от СССР ,ЕС се крепи на икономическа зависимост- централизирано банкиране ,монополизъм на източник на държавни кредити (Световната Банка и Международният валутен фонд )Нямаш нужда от оръжие да завладееш страна ,просто ти трябва химикал и подпис.
191
5
 
23
 
! Отговори
Дизела преди 6 години
Да бе ама си отговори на въпроса защо изобщо трябва някой да ходи някъде в чужбина да работи.Това е гадно.Всички го правят по принуда,защото тук едвам се свързват двата края.А защо е така защото някой иска да е така.Ние сме Европейски съюз това значи ,че всички трябва да сме равни ,но този не позволява да е така.Затова хората негодуват и затова ще се распадне
190
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"1600 ЕВРО МИН ЗАПЛАТА."Твоята толкова ли е?
189
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАК ДА НАРЕЧЕМ 13 И 14 ЗАПЛАТА И БОНУСИ НА РАБОТНИЦИТЕ В ЕВРОПА, КАК ДА НАРЕЧЕМ СОЦИАЛНО ОСИГУРЕНИТЕ СЕМЕЙСТВА И ДОСТЪПНИТЕ СОЦИАЛНИ И ФИРМЕНИ КВАРТИРИ, А ДОБРИТЕ МИНИМАЛНИ И СРЕДНИ ЗАПЛАТИ, А ЗАЩИТАТА НА ДЪРЖАВАТА НА МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА ЧРЕЗ ОПРОЩАВАНЕ НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БАНКОВИТЕ ЗАЕМИ ЗА ОСНОВНО ЖИЛИЩЕ, А БЕДНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ КОИТО ОБИКАЛЯТ СВЕТА С МАЛКИТЕ СИ ПЕНСИИ, А ЗДРАВНАТА ИМ СИСТЕМА ПОЕМА СОЦИАЛНИТЕ АСИСТЕНТИ- КОФТИ Е ГРЪМНАТИЯ ЗАПАД АМА НА ТАМ БЯГАТЕ.
188
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБЕ ИМПЕРИЯ КОЛКО ДА Е ИМПЕРИЯ ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК ЗАЩО ДЕЦАТА НИ ОТИВАТ ТАМ, А НЕ НА ИЗТОК, А ДА ВИДИМ 1600 ЕВРО МИН ЗАПЛАТА В КОФТИЯ ЗАПАД, 217 ЛЕВА В ЕДНА ДРУГА ИМПЕРИЯ ОТ КОЯТО БЯГАТ ДАЖЕ МИЛИОНЕРИТЕ И МИЛИАРДЕРИТЕ ИМ БАРАБАР С КАПИТАЛИТЕ СИ ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК ТУК ЗА ЛУДИ ЛИ НИ ИМАТ ТИЯ ДЕТО ПИШАТ ПРОТИВ ПРОГНИЛИЯ ЗАПАД, А ДЕЦАТА ИМ ТАМ, ДА СТЕ ЧУЛИ НЯКОЯ БЕЛГИЙКА, ГЕРМАНКА ДА Е ОТИШЛА В РУСИЯ ДА БЪРШЕ РУСКИ БАБИ- КОГА СТАНЕ ТОВА ЗНАЧИ НЕЩАТА СА СЕ ОБЪРНАЛИ, ДО ТОГАВА РУСКИНИ ЩЕ РИНАТ В ЕВРОПА
187
16
 
15
 
! Отговори
Русия,Русия... преди 6 години
Единствено Русия и С.Корея плашат с оръжие, то толкова и си могат. Само не разбирам защо русофилите заминават на запад а не за Русия. Жалка работа.
186
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РОТЕРДАМ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ И АЗ МЛАД ЧОВЕК ОТ ДРУГИЯ СВЯТ- ЧАСЪТ Е 17 И РАБОТНИЦИТЕ ЯХВАТ КОЛИТЕ СИ И НАПУСКАТ РАБОТАТА СИ, СПИРАТ ПРЕД ЕДНИ МАЛКИ МЕТАЛНИ КУТИИ, СЛАГАТ ПРАВОЪГЪЛНИ ПЛАСТИКИ В ТЯХ А ОТ ТАМ ИЗЛИЗАТ БАНКНОТИ, ОТИВАМЕ В МАГАЗИНИТЕ И О ЧУДО КОРЕКОМ ДО КОРЕКОМ, А ТАМ НА КАСАТА ПОДАВАТ ПАК ТИЯ СТРАННИ КАРТОНЧЕТА, КАСИЕРКАТА ГИ ПЪХА НЯКЪДЕ СИ И ПЛАЩАНЕТО ОСЪЩЕСТВЕНО, АЗ ОКОКОРЕНА И ОШАШАВЕНА. ДЕНЯТ Е НЕДЕЛЯ, А В РОТЕРДАМ НЯМА НИТО ЕДНА ДВИЖЕЩА СЕ КОЛА, САМО КОЛЕЛЕТА ТУК ПРИ НАС СЛЕД 18 Г
185
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейският съюз е поредната империя със съответната структура-център, полупериферия и периферия.Новото е, че не е изграден на острието на меча, а на върха на финансовата пирамида.Гледайте съвременни филми.Дори "Игрите на глада" са реплика на съвременното общество.Снощи даваха "Интернационал"-отново реплика на съвремието ни.Не забравяйте, че живеете в периферията на империята и ще чувствате хроничен недостиг на ресурси, особено човешки ресурси.
184
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Логично след като господстващата идеология е неолиберализъм, който всъщност е неотроцкизъм...
183
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А! Откакто се е основал ЕС все му чакат края. Ама опашките за европейски визи пред посолствата никога не свършват. И една друга опашка не свършва - коя страна по-напред да влезе в ЕС. Даже се сърдят, ако не ги забележат, напомнят заслуги, пререждат се после.
182
4
 
2
 
! Отговори
дойна крава преди 6 години
До Анонимен 185Щото са социални държави с наистина пряка демокрации и с относително независимо управление за разлика от ЕС,а икономиките им са доста по свободни от тези на ЕС!
181
5
 
6
 
! Отговори
до Европейски съюз преди 6 години
Европейският съюз е един изкуствен отговор на новите политически и икономически реалности в днешният свят. А именно опит за намиране на място под слънцето вредом мравунякаКитай и алигатора отвъд голямата вода. Но съюз без ясно определени цели и визия за бъдещето, няма шанс.
180
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Европейският съюз- В Германия и гермаските народи стандарта им на живот е най-висок,храната и е най-каествена ами в бг и румъния какво е хубавото в южна Италия в Портогалия и Испания в прибалтийските републики кое им е хубавото??НИЩО!!