Будапеща под знака на протеста: Хиляди против Орбан

Демонстриращите искат нови и честни избори в Унгария
15 апр 2018 08:50,
203

Снимка: Reuters


Десетки хиляди унгарци участваха вчера в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години, предаде Асошиейтед прес.

Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система. Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата дясна популистка партия ФИДЕС заедно със съюзника си, малката Християндемократическа партия, спречели свръхмнозинство в парламента - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете, пише БТА.

В пост във Facebook преди митинга организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии. Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки "Нови избори!" и "Ние сме мнозинството!".

Демонстрацията беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад "Кошут", беше сравнимо по размер с "Мирния марш" на привържениците на Орбан на 15 март, посочва Асошиейтед прес. Организаторите на вчерашната акция заявиха, че нов антиправителствен протест ще има следващия уикенд.

"Искаме нови и честни избори. Това е отговорност на правителството и ние ще им напомняме за това, мирно и масово", заяви опозиционният активист Гергей Дюлаш на митинга вчера.

"Когато попитах моите дядо и баба защо са позволили на (комунистическия диктатор) Матияш Ракоши да остане на власт толкова дълго, те отговориха, че са се страхували", каза писателят и журналист Гергей Хомонай, един от организаторите.

"Е, аз не се страхувам. Ние не се страхуваме!, заяви той. По думите на Хомонай протестиращите имат три искания: промяна на избирателната система, "която циментира завинаги ФИДЕС на власт", отстраняване на главния прокурор Петер Полт, съюзник на Орбан, защото "докато той е на поста, нито един случай на корупция няма да бъде разследван", и изваждане на ФИДЕС от държавните медии.

По оценка на организаторите в демонстрацията вчера са участвали над 100 000 души. За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Шекешфехервар миналата седмица, където пребладаваха визрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс. Една от тях, 26-годишната Палма, казва, че е разочарована от изборните резултати и че според нея унгарската избирателна система дава несправедливо предимство на управляващата партия, но добавя, че е недоволна и от опозиционните партии.

"Те са жалки. Ужасно е, че са толкова слаби, неспособни да постигнат компромис и се убиват едни други, вместо да обединят силите си за нас", казва тя.

Изпълнение на поп певец, заклеймяващ "псевдокрацията" на Орбан, откри митинга, а накрая участниците пяха химна на Унгария и химна на Европейски съюз - Одата на радостта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо да не може ? 90% от управляващите в Русия след 1917г за евреи при под 2% от цялото население.Ако не вярваш, чети рисофил 1 в България и Русия- Волен Сидеров."Точно така е и никой не го оспорва.
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" знаеш ли,че Шоровш, евреите, масоните,рептилите, ЦРУ и Английската кралица те мразят, защото си по умен от тях ? "Знам. И защото съм по-красив и надарен сексуално също. Не е нужно да си разправяме истини като че водата е мокра примерно.
92
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 95. На никакви. Не знаеш ли,че Шоровш, евреите, масоните,рептилите, ЦРУ и Английската кралица те мразят, защото си по умен от тях ? Ако не знаеш това не си никакъв патриот.
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 93.Чета поста ти и се питам пи ли си лекарствата тая сутрин?
90
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До питам за преателАко в Унгария имаше нефт, вече щяхме да четем как диктаторът Орбан е употребил химическо оръжие срещу собствените си граждани и да чакаме въздушните удари.
89
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92. Благодаря ти. Успокои ме. Значи, пак ще има виновен, за всичките ни провали.Защото ние българите трябва да управляваме света, защо сме най-големите пиячи, биячи и е..чи. Ама другите/ Шорош в момента, а след това другия/ ни завиждат за тези качества и ни вредят.
88
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 89."Ето това е големият проблем. Шорош е почти на 90 г и скоро ще умре.Кого ще обвинявам тогава за всичките си провали в живота?"Споко, ЦРУ ще си намери друг, който да финансира с техни пари НПО, за да може мръсните им операции да бъдат приемливи за обществеността и да афишират дейността си като "протести на недоволни граждани", вместо верното "операция на ЦРУ".
87
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 80 "не може да си 1% от населението а в тези сфери да си представен с над 50%."Защо да не може ? 90% от управляващите в Русия след 1917г за евреи при под 2% от цялото население.Ако не вярваш, чети рисофил 1 в България и Русия- Волен Сидеров.
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 85То и на теб може да ти харесват Местан, Е. Михайлов, Радан, Бойкикев или тем подобни, но на изборите явно не са подкрепени от достатъчно на брой избиратели за да влязат в парламента!И какво... революция ли ще правиш за да стане твоята "демокрация"! На мен също не ми харесват суджуците, пъпешите и всичките им БКП кадри и внуци на такива, но се съобразявам с народната воля и ще търпя до следващите избори...! Това е демокрацията! Като не ти изнася - С. Корея!
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шорош е почти на 90 г и скоро ще умре.Кого ще обвинявам тогава за всичките си провали в живота?Винаги ще се намери кой. Ционистите са с трима повече от митингуващите в Будапеща. Нема да се притесняваш.
84
2
 
17
 
! Отговори
ангел преди 6 години
О-о-о , Сорос няма да се примири така лесно , ще хвърля пари и ще прави демонстраций , но хората си казаха думата !
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРАВИ СА!!!ИЗБОРИТЕ В ГЪРЦИЯ СЪЩО СА ПЪЛЕН ФАРС!!!ПЕЧЕЛИШ С 30% А РЕАЛНО СИ СПЕЧЕЛИЛ ВСЕ ЕДНО С 60%ПЪРВАТА ПАРТИЯ ПОЛУЧАВА ВЛАСТТА ДОРИ ДА Е САМО С 1 % ПОВЕЧЕ СПРЯМО ВТОРАТА!
82
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БафометЕто това е големият проблем. Шорош е почти на 90 г и скоро ще умре.Кого ще обвинявам тогава за всичките си провали в живота?
81
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болните русофили , не могат да разберат нещо съвсем просто.Има хора, които харесват Орбан, има и такива които не го харесват.Вторите излизат, протестират и нищо не им се случва.Нормална европейска държава.В дивата азиатска държава, всеки който не харесва управляващия/ независимо как се казва/ умира.
80
2
 
14
 
! Отговори
Бафомет преди 6 години
Рогатия вече притопля джакузито за Злостър(Соррроссс) черното влечуго в спа център Hell.
79
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БУДА ПЕЩА ПОД ЗНАКА НА ПРОТЕСТА :ХИЛЯДИ ПРОТИВ ОРБАН ........ОЩЕ ОТ ТАЗИ СНИМКА ЗАПОЧВА ИЗМАМАТА . ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ Я ПОКАЗВАТ ВЕЧЕ ? ОТ ГОДИНИ ЕДНА И СЪЩА СНИМКА .БОГ ЗНАЕ КОГА Е СНИМАНА ? Ей така се гради демокрация и демократични ценности .
78
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и да не ти харесва Орбан, но когато на избори народът се е произнесъл и е дал властта на Орбан за 4 години, приемаш фактите и на следващите избори се опитваш да убедиш хората, че твоите виждания за развитието на Унгария са правилните. Това е демокрацията. Да се опитваш обаче насилствено да бутнеш властта, изправяйки се против болшинството унгарци - това може да е само опит за преврат, който за благозвучие ще нарекат "нежна революция" или "унгарска пролет".
77
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
страхотна атака на краварското *** сарасдано братовчедине да остискатинак и те ще заприличат на насда ги управляват мишоцш извадени от дупките на сороските университети с нежни имина или от фондацийките за скапване на неудобни на хамериканците държави
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"зараждащия се антисемитизъм в Унгария"Той "съвременния" антисемитизъм се е зародил там, някъде 20-те години на 20в. Не както хората смятат в Германия на Хитлер. Ха познайте кротките унгарци що така лошо тръгнали да постъпват. Просто хората въвели квотен признак за банките и държавното управление, не може да си 1% от населението а в тези сфери да си представен с над 50%. Оттам и отдавнашната омраза на въпросните към Унгария.
75
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан наистина е унгарският вариант на нашата мутра. Каквото и да ви се струва на вас.