Двойният стандарт: Багети с по-малко сирене и колбас, бульон с повече сол...

Различията са в състава, хранителната стойност, външния вид и цените на храните
18 май 2018 15:00,
64
Двойният стандарт: Багети с по-малко сирене и колбас, бульон с повече сол...
Снимка: архив, Reuters

Шоколад, газирани напитки, бульони, адаптирано мляко на прах за малки деца, багети, моцарела... все продукти, при които е открит т. нар. двоен стандарт и има различия в качеството на храните на българския и европейския пазар.

В изследваните продукти са открити различия в състава, хранителната стойност, външния вид и цените на храните. Това показват данните от последното проучване за "двойния стандарт", цитирани от земеделския министър Румен Порожанов в писмен отговор на депутатски въпрос.

Изследването показва, че в 21 продукта от общо 53, закупени от европейския /Германия, Австрия, Италия и Чехия/ и българския пазар, има различия.

Още по темата

Така например в суха смес за палачинки съставките са съвсем различни, както и опаковките на продукта. В българския има глюкозен сироп, яйчен прах, сгъстител гума гуар /Е412, а в продукта от ЕС - сухо обезмаслено мляко, брашно от лупина и набухватели. Има и различие във вида и качеството на опаковките на двата аналога.

В адаптирано мляко на прах в България като съставка в най-голямо количество са растителните мазнини, а в европейския продукт - обезмасленото мляко на прах.

При сирене "моцарела" има разлика в цвета и вкуса на продуктите. Има отклонения и в обявените грамажи, сочи изследването.

При изследването на млечен шоколад в българския аналог не е вложено масло, а в европейския има. И съдържанието на какао е с около 5% по-ниско.

В разтворим зелечуков бульон има значителна разлика в количеството и вида на изсушените зеленчуци. В продукта от България има хидролизиран растителен протеин, а в този от ЕС такава съставка не е посочена. В бульона у нас е вложена и повече сол.

При газирана напитка с вкус на портокал също има разлики в състава, степента на газираност и енергийната стойност. В българския аналог е обявено съдържание на портокалов сок 5%, а в европейския - 5,3%.

В замразени багети у нас за вложени 41% по-малко колбас и 50% по-малко сирене, а съдържат повече чушки и доматено пюре, показва още проучването.

Министър Порожанов обяснява, че за да могат да се налагат санкции за подобни нелоялни практики, първо трябва да се променят няколко евродирективи.

Първата крачка вече е направена, тъй като от Европейската комисия чрез Съвместния изследователски център е разработена хармонизирана методология за подбор и анализ на храни, уточнява той и допълва, че България ще продължава да участва в инициативите за елиминиране на "двойния стандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: двоен стандартхраниЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Д Кърнев преди 5 години
Идеално и нормално за Беге
54
0
 
2
 
! Отговори
Сульо преди 5 години
НАрода е ***,няма връзка с главния мозък и съответно трябва да намалее значително. Двойният стандарт и вредните храни са стъпка в тази посока. Многото коли и съответно катастрофи са също положителни истъпки в тази посока. Но народа трябва да поработи още за да намалее значително да остане 1 млн.,но много качествени хора.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този т'ъп български народ още не е разбрал, че *** на ЕС които яде са внесени от фирми на политици и техните "ятаци" и никой от ЕС не е искал да им ги "натрапи", просто навсякъде по света има лошокачествени стоки които се предлагат на страшно ниски цени, които в България се превръщат в цени даващи "карт-бланш" за бърза и ефективна "милионерска" печалба и сега същите тези "вносители" решават, че трябва да се покажат като "светици" с нова манипулация гарантираща бъдещето им за измами !
52
3
 
2
 
! Отговори
Чифутин преди 5 години
"Изследването показва,че ядем де-фе-к/т/ирали *** от МЕТРОТО,ЛИДЛ,КАЛЪФЛАНД"Бягайте брже на примоциите
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче овчедушното население продължава да вярва в приказката ЕС дори се гордее че е член на ЕС и си позволява да се присмива и да дава акъл на други държави. За втора ръка хора второ качество (в най добрия случай) стоки,това ви казват европейците по техния си начин. Ама вие продължавайте да им се кланяте и да си мечтаете за западния ,,рай'' където само вас чакат да им обясните кое как.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масово се продава "телешко", дето е от бабата на телето. Има едно "пуешко" филе, дето като се зачетеш пише 4% пуешко месо -останалите 96% гадайте какво е. Котката ми отказва да яде пилешко, което се продава за нас!
49
1
 
2
 
! Отговори
радев преди 5 години
глюкозен сироп-ГМО
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНарод който години наред ходи на избори и не знае за какво да гласува, нищо друго освен протест без смисъл може да измисли
47
0
 
2
 
! Отговори
Не сме равни преди 5 години
А заплатите? А лихвите на банките в България - кога ще са в рамките на 1-2 % ?
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от 50...Знаете ли, че тези стоки които ви се предлагат са от сделки на политици и колко печелят като ги купуват от тук евтино и ви ги предлагат на цените на висококачествените западни цени и сега ви мамят с някакви стандарти ? Вие ли ще контролирате Европа и Светът бе тарикати, вие които не можете да си изберете вече 29 г. правилните политици които не са обвързвани никога с БКП за да заживеете като "бели хора", вие които вярвате само на манипулации и знаете само да ревете из медии и
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе мишоци мрънкащи,не купувайте бе като не ви изнася и като мислите,че ви мамят!Във всяка държава от ЕС има стоки за бедни и богати и магазини за бедни и богати и никой не мрънка,пазари от там за където му отговаря джобът!Вие в България много ли сте богати,че искате стоки с високо качество?Същото става и с превозвачите,цялата западна гилдия на транспорта иска законът"Макрон"защото той задължава спане в хотел /голямата 45 h почивка /който заплаща собственикът на камионите,в България-ПРОТЕСТ !
44
2
 
5
 
! Отговори
Доста спекулативно преди 5 години
Къде е причината? Какво се разбира под фразата: "българския аналог" нещо, което се произвежда тук или на запад, а се внася тук. И в дватаслучая проблемът е при нашите политици. Ако на запад се произвеждат два типа шоколад: Шзапад и Шизток, то още при купуването може да се промени. И ако ЛИДЛ го внася нарочно, няма ли български търговци да внасят Шзапад и да го продават по-евтино? Най-вероятно просто Шзапад си е по-скъп, а нашите търговци продават Шизток по-скъпо ту. Нашите хубавци са виновни
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До k"Ако ще търпим, ще е дълго" - казал мъдрецът, когато учениците му го запитали : "Учителю, дълго ли ще търпим?"
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС са отговорили, че като не ги харесваме. може да спрем да ги купуваме. Никой не ни кара насила да им купуваме ***.
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До младенМладенчо, хубаво приказваш, но българинът освен че е малко нещо неграмотен, е и много нещо несолидарен с другия българин, а още повече е "смелчага" от типа "я, кво че ми стане, аре ся глупости... бъзльофци..." . А си прав, ама много прав, една седмица да не купуваме и производители и търговци ще станат порядъчни като немци. Но... после цикълът пак ще се повтори... *** е упорит ... в мошеничеството... Нищо, че то удря всеки, вкл. и него самия.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Ама миналата и по-миналатагодина като пуснаха около празниците едно "истинско" говеждо и телешко по 40-50 лева килото, парвенютата се изтепаха да купуват размразоляка от резервите. Пък с какъв горд съсредоточено самодоволен вид, с какво преднамерено "скривано" презрение към "париите", повлекли пилци за по 5 лева и свинско за 7-8 лева, се правеха, че това за тях е нещо обикновено, та чак да се свиеш от смях пред тъnата им снобария.
39
2
 
6
 
! Отговори
младен преди 5 години
...да правят само и само някой нещо да купи. К'во сте ми се зазяпали у чипсове, докове моцарели и прочие химии и ***.
38
1
 
14
 
! Отговори
младен преди 5 години
От изборените продукни един няма който да купувам. Всъщност нека го кажа по друг начин, нещата от които се интересувам са има няма ~15 артикула. Въпросните съм намерил от къде и какви марки да купувам че да са читави, всички останали да си ги наврът....де слънце не огрява. Навън не ям!!! Освен от 2-3 проверени места. И не нито другите тъй наречени "стоки" ми липсват нито това че не чм навън. Ми правете го и вие и след има няма 6 месеца производители, вносители и магазинери и швирки ще почнат...
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като цяло разликите не са фрапиращи с изключение на адаптираното мляко. При храните за деца не трябва да има прошка и производителите трябва да имат санкции водещи до фалит. Безумно е също в сирене, кашкавал и масло да има разтителни мазнини. Това трябва да се забрани веднъж завинаги.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тучо И това е вярно дето си писал ,но по- вярно е, че им построиха нужници и бани като на хората, за да не ходят на два камъка и да се къпят от великден на великден!