Млякото от чужбина – хем скъпо, хем с лошо качество

40% от него става само за направата на сирене с дълъг срок на зреене
15
Млякото от чужбина – хем скъпо, хем с лошо качество
Снимка: Булфото, архив

40% от млякото, което се внася у нас, е с лошо качество, призна земеделският министър Румен Порожанов.

По думите му то не е за изхвърляне и може да се вложи за направата на млечни продукти с дълъг срок на зреене.

"В тази връзка съм препоръчал на организациите на бранша да си направят отраслов стандарт, който доброволно да спазват“, каза той.

Още по темата
Според него това е един от начините да се намалят доставките от чужбина на мляко с ниско качество. На въпрос от кои страни внасяме основно мляко той посочи Унгария и Румъния и припомни случаят с хванатата по Великден партида от Гърция. От южната ни съседка обаче импортът на мляко бил малък.

Земеделският министър съобщи още, цитиран от "Монитор", че в понеделник ще бъдат обявени всички резултати от направената проверка на вносни храни за двоен стандарт. Преди 5 дни той информира, че междинните резултати от проверката на 60 храни от западни производители, които се предлагат както у нас, така и в останалите страни от ЕС, са показали, че вносното детско пюре и италианските макарони у нас се продават на двойно по-високи цени, отколкото в магазините в Западна Европа.

По думите му данните сочат още, че по-скъпо се продават около 40% от изследваните храни за двоен стандарт в България спрямо страните, откъдето са внесени.

На въпрос за съдържанието на хидрогенизирани немлечни мазнини в млечните продукти Порожанов припомни, че използването им не е забранено, но е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани.

По време на заседанието на комисията земеделският министър каза, че Българската агенция по безопасност на храните е спряла разрешенията за използване на пестицидите от групата на неоникотиноидите и това ще е от полза пчеларите.

Според него най-вероятно част от земеделските производители ще са недоволни, но въпросният химикал с години остава в почвата и се натрупва и в цветовете на растенията, от където се поразяват и пчелите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе стига четохте тя глупости. Отивайте до най-близкото до село и си купувайте всички нужни продукти. И на някой възрастен ще помогнете и вие ще бъдете здрави и доволни
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11И в Испания ДДС на хранителните стоки е 4% за продукти от първа необходимост и 10% за другите храни
11
0
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Купувам само от частни производители !!!
10
0
 
13
 
! Отговори
зависи преди 5 години
Ако се сравнява с Германия е по-евтино,но там ДДС на хранителните продукти е 7÷ ако се сравнява с Холандия не е така. НАМАЛЕТЕ ДДС -ТО ВЪРХУ ХРАНИТЕ, за да са достъпни за повече потребители.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
таа е БГ е с най-лошо качество на живот в целия ЕС , благодарим ти БОКО
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заради оня заврян зет от Драгалевци от износител, станахме вносител. Въртоглавите като потомци на кравари, свинари и други селски труженици бяха направили едно добро селско стопанство, но идва един нищо не постигнал в живота си без помощта на дядото и бабата и се почва да го разбива. Този кога ще влезе в затвора!
7
0
 
6
 
! Отговори
тубер преди 5 години
Направихме опит, давахме 31 дена прясно мляко на 10 българи без ПЦЖ ваксина. ВСИЧКИ 10 имаха положителни резултати на квантифероновия тест. Млякото беше само внос.Направихме втори тест. Давахме 31 дена прясно мляко на 10 българи без ПЦЖ ваксина. Двама имаха положителни резултати на квантифероновия тест. Млякото беше 10 различни вида българско.После 12 заразени българи взимаха 1 година лекарства -
6
0
 
11
 
! Отговори
бааа го преди 5 години
Не вервам,нека пропаднат нашите "бизнесмени".
5
0
 
21
 
! Отговори
Кравата Милка преди 5 години
Съзнателно и целенасочено с държавна политика ,даваха се субсидии да се намали производството на мляко,притискаха стопаните с малко на брой крави с изисквания,които те нямаха пари да изпълнят и с ниски изкупни цени,докато не ги отказаха напълно и цели семейства останаха без поминък...Сега се загрижили...В Белгия на фермерски пазар ти продават 3 л.мляко за 5 евро,у нас литър мляко...колко е...ето,това е причината...другото са празни приказки...
4
1
 
27
 
! Отговори
КОКО преди 5 години
Срам е, че "РОДОПЕЯ"-Смолян в пъпа на Родопите работи само с унгарско мляко! Не знам колко му струва на собственика, но млякото на родопчани съм чувал, че го изкупуват за 40-50 ст.!!!!
3
2
 
10
 
! Отговори
Патриот Атакист преди 5 години
Аз още суча.
2
0
 
12
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 5 години
защо купувате нима в бг няма мляко произвеждайте гоижете се за тези отрасли
1
3
 
32
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 5 години
нека ядем *** на капиталистите,толкова много кравеферми и овцеферми се унищожиха с държавна помощ и ниски изкупни цени ,за да печелят алчните търговци от внос на мизерни продукти