Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи"
Обновена: 16 юли 2018 09:54 | 16 юли 2018 07:00,
292
Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?
Снимка: Reuters

Съветът на ЕС оповести препоръки за България, след като получихме подкрепа за чакалнята на еврозоната и банковия съюз.

- Икономическите показатели на държавните компании са слаби в сравнение с тези на частните и поставят под риск публичните разходи. Реформирането им по европейски стандарти ще подобри стопанската среда.

- Нивото на необслужваните корпоративни заеми е високо, затова ускорете намаляването на задлъжнялостта в частния сектор и преструктурирането на дълговете.

Още по темата

- Нивата на неравенство и рискът от изпадане в бедност са големи. 2/5 от населението е изложено на риск от бедност, а доходите на най-богатите 20% от домакинствата са 8 пъти по-високи от тези на най-бедните 20%.

- Въпреки наблюдаваното подобряване на адекватността на социалното подпомагане и на минималните пенсии, системата за социална закрила не подкрепя най-уязвимите групи - ромите, децата, възрастните хора, хората с увреждания и хората, живеещи в селски райони.

- Ограниченият достъп до здравеопазване, който е предизвикан от ниските публични разходи, неравномерното разпределение на ограничените ресурси и от слабото покритие на здравното осигуряване, остават сериозни предизвикателства пред България, смятат от Съвета на ЕС и препоръчват ниското равнище на публичните разходи да се компенсира с високи частни разходи, главно под формата на преки плащания от страна на пациентите.

Брюксел вижда още резерви в подобряването на събираемостта на данъците и ефикасността на публичните разходи, включително чрез ускоряване на мерките за намаляване дела на сивата икономика.

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи", заключават от Съвета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До и къде точноИмоти останали в наследство от преди 1989г.Спестявания може да има в банките, но чии са спестяванията? Не ми посочвай общата сума на спестяванията, защото тези пари са на определени хора. Ограничен кръг хора.Отричането на бедността е знак за неумение за справяне с проблема.Щом започнахте да криете проблема, значи не можете да го решите.
162
5
 
25
 
! Отговори
"-" преди 5 години
Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?-------Българите до Брюксел: Не ни трябва Еврото ви, дръжте си го!Ако ??? бъде въведено ще ни удари много силно, особено в социалната сфера, крайния продукт ще поскъпне, а с него и всички услиги.От само бедни, ще станем още по-бедни.Единствено финансовата мафия в Бг ще си напълни гушката.
161
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При 80% *** какво искат господата от ЕС?
160
2
 
15
 
! Отговори
Strelata преди 5 години
Парите добре но те истичат 5000 да е заплатата всички парички в лидлче метро евнче мобилно операторче тиа *** само от акцизи глоби и данъци Икономика не се прави
159
40
 
4
 
! Отговори
и къде точно преди 5 години
я видяха тая бедност,в безбройните имоти на българина,в спестяванията в банките ли,може официалните заплати да са ниски,но в плик под масата се взема 10 пъти повече,и да,наистина е време за реформи,накарайте го най-накрая тоя народ да работи и да плаща данъци,стига вече дерибействане,Европа изнемогва да храни тия 7 млн.търтея
158
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тази инфлация, която се наду, започвайки от 2016 г, основният и базов критерий за влизане в еврото - 1,5% инфлация - отдавна е задминат!Къде ше влизаш ти в еврото с такава инфлация , която инфлация допълнително разтваря ножицата на доходите?!
157
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко човека работещи, колко паразита издържат? Мисия невъзможна. Чудесно го разбират на запад, затова са и такива условията. Те имат нужда от млади и образовани, защото и на тях им трябват. Затова и ще държат страната максимално изолирана, за да се махат нормалните хора към тях.
156
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забрави ли са да добавят най-важното - инфлацията! А тя е над 100% за една година при - храните, горивата, енергиятаи , както и много голяма при имотите. Т.е. няма устойчива икономика и критерия от 1,5% инфлация отдавна е задминат!Извод: Евро - "на върба у петък!"
155
1
 
22
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Тези си противоречат, хем сме бедни хем да доплащаме повече в болниците!!!
154
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички олигарси разграбиха държавните активи , затова народа е беден !
153
3
 
18
 
! Отговори
Strelata преди 5 години
Много си прав 2 клана *** управляват България затова има на 3 мильона работещта сила извън страната
152
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да имаш стандарт , означава да имаш покупателна способност . Не е достатъчно 10% от народа да има нормални доходи , важно е да се върви напред да се създаде средна класа . Минималната е 510 лв , а трябва да е поне 510 евро (да не кажа 700) тоест дори чистачките да вземат 510 евро . Само тогава лека полека може малко да се мръдне ....
151
2
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Предложение: Предлагам да се раздадат пари "на калпак" за да се повишат доходите. Другото (стимулиране на икономиката) гербаджиите и без това не го могат - да не ги мъчим.
150
7
 
33
 
! Отговори
Strelata преди 5 години
Основния проблем е Бойко Методиев Борисов и Сикаджйската му банда
149
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хм 141Ти имаш ли представа как се намира работа в провинцията? Имаш ли представа, че през последните 10 год. не се създават нови фирми?Как се уговарят работодателите помежду си, да не дават по- големи раб. заплати от минималната?Как се въртят едни и същи свободни позиции в едни и същи фирми- затворен кръг? Блато.Спри да философстваш, защото нямаш реална представа за случващото се в Бг.Колкото и да величаете настоящето, то няма да стане розово.
148
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 159: Кой крив, кой прав не знам Товарът и до нине там. "Петко Р. Славейков - баснята Орел, рак и щука"
147
0
 
4
 
! Отговори
Strelata преди 5 години
Брей и кво работиш че ти дават заплата нали си на праиз ***
146
5
 
10
 
! Отговори
Еврото не е пара преди 5 години
Еврото го бива зад граница ама тук в бг ще има да си мечтаем за евро. Най добре да оставим еврото намира и да се фокусираме върху референдум в парламента. Нека изчистим нашите евродепутати. Няма бг евродепутати няма евро няма проблем. Има Слави Трифонов има лев има референдум има малък брой политици. Колкото по малко толкова по лесно народа ще ги контролира.
145
2
 
33
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Точно изброените изисквания нямат нищо общо с еврото. Поредното средство за натиск върху некадърните ни и корумпирани политици и администрация. А какво стана с електронното правителство? А какво става с обслужването на "едно гише"? А какво стана с "мълчаливото съгласие"? А какво стана с хилядите лицензи, патенти и куп други спънки пред бизнеса? Къде е прозрачността при обществените поръчки? Къде е контролът върху изразходване на средствата от ЕС, а и от държавния бюджет?
144
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да беНегодник е тоя, който поради словесна немощ и липса на аргументи, използва обидни квалификации. Типичен гербер.Седнал зад бюро и трака ли трака по клавиатурата, без да е излизал извън офиса и без да знае какво се случва в реалния живот.Може да се хвалиш колко си искаш. С думи няма да скриеш БЕДНОСТТА в Бг.