Преди 50 г.: Край на мечтата за социализъм с човешко лице

Чехия отбелязва годишнината от смазването на Пражката пролет
Обновена: 21 авг 2018 12:40 | 21 авг 2018 10:15, Елка Василева
176

Снимка: БТА

Навършват се 50 години от навлизането на войските на Организацията на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет - мечтата за "социализъм с човешко лице".

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. съветски, полски, източногермански, български и унгарски военни части преминават чехословашката граница. На 21 август Москва и нейните съюзници разполагат в Чехословакия 200 000 войници, които скоро ще достигнат 600 000.

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват въоръжена съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. Стотина души са убити в първите няколко дни от военната операция, отбелязва Франс прес.

През месеците, предшествали военното нахлуване, напрежението между чехословашкото ръководство и съветския лидер Леонид Брежнев непрекъснато расте. През януари 1968 г. човекът на Москва Антонин Новотни е заменен от словака Александър Дубчек начело на Чехословашката комунистическа партия.

Под влиянието на Дубчек в Чехословакия започват реформи - цензурата е отменена, дадена е свобода на събиранията и сдружаването и са предприети предпазливи икономически промени. Съветският съюз отговаря с предупреждения и дори ултиматуми, а след това с военна окупация.

Дубчек и други прореформаторски чехословашки лидери са задържани от съветската армия и отведени в Кремъл на 22 август. След четири дни трудни преговори са подписани споразумения, които оставят Дубчек на власт, но го задължават да възстанови ръководната роля на комунистическата партия.

Много жители на Чехословакия, които не разполагат с информация за преговорите в Москва, организират мирна съпротива.

На 16 октомври 1968 г. е подписано споразумение за "временно разполагане на съветски войски" в Чехословакия.

През април 1969 г. Дубчек е заменен като първи секретар на Чехословашката комунистическа партия от Густав Хусак, който започва процес на политическа "нормализация". Демокрацията ще се върне в Прага едва с "нежната революция" от 1989 г., припомня БТА.

Очаква се днес в Прага пред сградата на Чехословашкото радио на възпоменателно събитие да говори премиерът Андрей Бабиш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
7
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
Абсолютно вярно: сме равен стандарт с този на Белгия, най-високият на Блаканите и сме се развивали с огромни темпове. Нещо повече - имало е идея да се превърнем в световен център за връзка между истока и запада - отваряли са международни офиси, хотели, пристигали са японци за да се срещат със западноевропейци в Русе, София, Пловдив, морските градове, защото така е било удобно за двете страни, на неутрална територия помежду. Това са били първите повеи на глобализацията и България е била на най-печеливштаа позиция... непоносимо за руснаците обаче!
101
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите не са хора. За пореден път се убеждавам.
100
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви обяснят червените форумни плъхове, че не е имало нахлуване в Чехия, всичко си било нормално.Затова Чехия, Полша, Словакия, Словения, Хърватия, Унгария, Румъния ще са добре, защото там няма червени плъхове.А тук същите тези крещят "Ама защо България е зле?"Ами заради вас бе ***.
99
1
 
11
 
! Отговори
язе преди 5 години
"Очаква се днес в Прага пред сградата на Чехословашкото радио..." - днес...чехословашко радио ... смееех
98
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казали са им - правете каквото искате със свободите и икономиката, но няма да излизате от Варшавския договор! Тия тръгнали да излизат! Е, как да стане! Кой ще ги остави? Тези граници са подписани в Ялта и са платени с кръвта на 27-42млн руски войници и цивилни.
97
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Анонимен 84Да бе, онзи ден "умна" краварска бомба изби цял автобус деца в Йемен, щото са били сигурно "диктатори" или нещо друго според болния ти мозък.... психиатър ти трябва, човече...
96
10
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 84 преди 5 години
Всъщност ти си умствено изостаналият а не 70, щом нахлуване с танкове през граница срещу цивилно население не е агресия и не е инвазия... не срещу някакък диктатор и войските му или срещу военизирани религиозни откачалки. Кой се е "напил" в Чехия и кое "семейство" е било за спасяване, че да газят хората с танкове? Болшевишкото? *** червени, без морален компас... аман
95
7
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Ако ние уважаемъе дрОгарЕ / таварисшчи/... - бяхме прасета - то комунзмът щеше да е пеефектен - копанката ни щеше да е винаги пълна и какво друго ни трябва, но ние все пак сме хора...
94
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, какво смазване със 100-тина човека жертви? Смазване е със 100000 жертви. Тия 100-те човека... Криминални елементи! Ти какво ще го оставиш да ти се покатери на танка и да ти вземе пистолета ли? Да не говорим, че голяма част от жертвите и от двете страни са самоубийства на войници, катастрофи при придвижването, нещастни случаи и инциденти. То при тая патардия, с 500 хил войници, които завземат страната за 3 дни с марш на скок какво да стане? Смазване е във Виетнам -3млн жертви! Геноцид!
93
6
 
12
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
До 92 Какви комунисти бре Комунизъм никъде не е имало . България имаше социализъм като искаш го наречи социален капитализъм.... Няма значение . Просто хората сравниха 30 г капитализъм в какво превърна България
92
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТАХайде сега... я си признай чистосърдечно не си ли бивш партиен член, който днешно време в крак с новите "ценности" се е епилирал и отрекъл от партията...
91
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гордост за българската армия
90
10
 
12
 
! Отговори
Смазването??? преди 5 години
Не знам историята, но на тези снимки не виждам "смазване", а съм убеден, че са публикували най-страшните снимки.- дулата на оръдията за насочени нагоре като на парад;- екипажите на танковете излезли до кръст от люковете като на парад;- някакви "протестиращи" са се похендрили върху танковете и никой не ги закача.Къде виждате смазване, война, убийства???
89
6
 
5
 
! Отговори
стар кадър преди 5 години
демократията другари се оказа едно недоносче влиянието на капитала върху пролетарията се оказа пагубно хората загубиха цвят и картина и така с оглед някаква перспектива ние от ЦК на БКП предлагаме за тази година да се основат петорки от местните организаций на РЕМС които да проведат активни мероприятия с оглед от догодина да преминем към въоръжена борба с местните и държавни феодали
88
8
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Много кyманиз тука... - много нящо...
87
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо си мислиш, че днешният немец във Франкфурт на Одер или Мюнхен живее по-добре отколкото източногерманеца в ГДР преди 30-40-50 години? :) Хаха!Дали ГДР не е била доста по-читава,спокойна и уредена държава? Най-малкото са нямали 25% от населението разни "мигранти" и криминални елементи! Това е началото откъдето да тръгнеш! И после, защо мислиш, че днешния редови немец живее много добре и има някакви права? Колко добре да живее - и той роб на банките, живее от заплата до заплата.А цензурата?
86
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помнете и Голодомора в Украйна (Украинският Холокост) - 10 000 000 убити чрез ГЛАД от болшевишките сатрапи!
85
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 85Виж сега, мозък... Западна Европа са бивши империи и нямаше как да живеем по-добре от тях, дори и преди 89-та г. И въпреки това бяхме доста по-близо до тях, като стандарт за разлика от сега, когато сме на светлинни години... А страните от южна Европа - Турция, Гърция, Португалия, южна Италия, дори Испания бяха като среден стандарт на живот на по-ниско от нашето ниво! Сравняваха ни с Дания за твое сведение, а сега къде е Дания, къде ние, мозък...
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, как! Мюнхенското споразумение е висша форма на демокрация и западна ценностна система. И тия седнали да крякат, че искали със Запада. Западът ги изтъргува за жълти стотинки тогава. Същото за малко да стане и с Полша 1939г, но пък се случи с Украйна на 100% през 2013-2014 и в момента. Добрите ЕС и НАТА правим бакиите, подава сламката, клатим Русия до нейните граници и после си измиваме ръцете - еми, оправяйте се сами, хехехе! То лесно така, нали!
83
8
 
16
 
! Отговори
Мислете!!! преди 5 години
Някой чувал ли е за тържества по случай обединяването на Германиите?В бившата ГДР някой празнува ли 3-ти октомври?Не, никой не се радва на обединението.Не е ли ясен извода как са живели преди и след това германците?