"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой ще поясни ли какво значи това? Нямат право да участват в изборите за Европарламента ли?
9
2
 
74
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Всичко е заради т.нар. Европейски централен университет (чичко Сорос). А както знаем голяма част от евродепутатаите са негови.Честито ни евроинквизиция, но не смятам, че Унгария ще загуби глас в ЕС. Да се надяваме, че Вишеградската група ще се поддържа.Иначе на джендърите им пречи Орбан, не прие ИК.
8
3
 
85
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Германия трябва да бъде наказна с отнемане правото на глас, заради меркел в ЕС бяха извършени стотици атентати и умряха ХОРА! Накрая наказват Унгария! Ето това е ЕС, ссср 2 в по лошия вариант но с табелка демократична *** ска ценност. Западното лицемерие е безгранично. Не българите рязаха ръцете на 40 хил деца в Конго, а белгийските демократи. Долу ес!
7
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде да ви е честото новото европейско неофашистко робство!!!Това ли е демокрацията и свободата на словото на брюкселските корумпета и масони???
6
37
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаехме, че тези предатели ще предадат Европейския съюз, както предадоха Съветския съюз.
5
4
 
67
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Лицемерие без граници, това е Евро.Гейския съюз. Ако ЕС беше справедлив, така клауза трябва да задействана България отдавна.
4
4
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, за послушното пуделче Тиквун няма такава опасност.Той подскача и около Меркел и се мляска и с Юнкер.
3
4
 
91
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пародия на съюз с купени от Сорос евродепутати
2
3
 
98
 
! Отговори
zeus преди 5 години
В ЕС очевидно цари демокрация, ама по сталински.
1
3
 
89
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Новите социалистически съюз, дърпа ушите на Унгария. да не пратят и те танковете!