"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас

ЕП стартира процедура за неспазване на върховенството на закона
Обновена: 12 сеп 2018 18:11 | 12 сеп 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
516
"Ядреното копче" за Унгария натиснато! Орбан остава без евроглас
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

Европейският парламент даде начало на наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона за първи път в историята си.

С 448 гласа "За", 197 "против" и 48 въздържали се евродепутатите натиснаха т.нар. "ядрено копче", което може да доведе до лишаване на Будапеща на правото на глас при вземането на общите европейски решения и приемането на законодателство.

Причините са редица нарушения на основните права, свързани със свободата на изразяване, на научни изследвания, дискриминация срещу малцинствата, намеса в независимата съдебна власт, ограничаване работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете.

Унгария става втората европейска държава, срещу която най-тежката санкция се инициира, след Полша, срещу която Европейската комисия стартира същата процедура през 2017 г.

Решението стана възможно, след като Европейската народна партия, в която членува партията на унгарския премиер Виктор Орбан, разреши на евродепутатите си да гласуват по съвест. Това се случи след напрегната среща между Орбан и евродепутатите от ЕНП в Страсбург, на която е имало размяна на мнения на висок тон.

Още по темата

Унгарският премиер, който вчера присъства на дебата в Европейския парламент, не успя да убеди и пленарната зала в своята теза, че евродепутатите превишават правата си и наказват Унгария за различното й отношение към християнството, семейството и миграцията. В негова подкрепа се обявиха само евроскептиците и крайната десница, както и британските консерватори, италианската, унгарската и части от френската и испанската делегации в ЕНП.

"Горда съм, че докладът ми за Унгария получи подкрепа от Европейския парламент, защото става дума за правата на унгарските граждани. Благодаря на евродепутатите, които защитиха демокрацията и върховенството на закона, въпреки политическите интереси на своите партии", написа след гласуването авторката на резолюцията, холандската депутатка от Зелените Джудит Сергентини.

След задействането на процедурата по член 7 от Лисабонския договор Европейската комисия трябва да влезе в диалог с унгарските власти за изясняване на обвиненията и да даде препоръки за отстраняване на нарушенията. Ако това не бъде направено, въпросът ще бъде отнесен до Съвета на ЕС, където също могат да бъдат отправени препоръки на властите и евентуално да се стигне до най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас при вземането на решения.

В речта си "За състоянието на Съюза", произнесена също днес в Европарламента, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "член 7 трябва да се прилага, когато върховенството на закона е атакувано". Той добави, че Комисията е готова да се противопостави на всяко подобно посегателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе на джендърите им пречи Орбан, не прие ИК..Прие я като стой та гледай. Ъпдейтни си опорките.
29
1
 
42
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Орбан печели. Тази процедура е добър повод Унгария да напусне ЕС! ако ще се бориш срещу Ротшилд и Сорос, трябва да стигнеш докрая!
28
1
 
29
 
! Отговори
Орбан преди 5 години
Много се спекулира за срещите ми със Салвини. ще продължа да работя със всеки Лидер, който защитава гланиците си.Знач, че Вие сте взели решение, но вие не осъждате едно правителство, а цяла УНгария - християнсак държава, която е проливала кръв, когато е необходима, която се разбунтува срещу СССР, която отвори вратите си за ИЗточна Германия. Съдят УНгария онези, които не са проливали кръв в името на свободата.
27
5
 
26
 
! Отговори
Кака ти Хихи преди 5 години
До ХАХАХА Че той пак си е велик! Тая процедура му е известна и той беше заплашен оооооще тогава. Ама има топки и не клекна. Пък нашите дупедавци евродепутати не са го подкрепили, от ни една партия - смайващо единодушие! Как пък тъй леви и десни в европарламента са на един акъл?! И що тогава ЕС да не мачка всеки, когото си пожелае, щом този всеки смее да отстоява националния си интерес? Айде сега ти пък пей колко е велик ЕС и как ни дава пари, за да се оправим!
26
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша и Унгария имат глас на Орбан не му трябва глас за да решава какво ще става в Унгария. Ядреното копче е натиснато за послушковците те козируват и правят каквото им нареди върховният господар и предават народите си. ЕС е едно голяма недоразумение управлявано от шайка разбойници.
25
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се действа срещу политиците, които защитават народа си.При Банкянското Шкембе това няма как да се случи.
24
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако Орбан и италианският му колега натиснат ядреното копче за напускане ?А ако Гърция ги последва след време ?.Ще умрат от глад. Иначе би било чудесно за съюза да се изчисти от тези.
23
2
 
18
 
! Отговори
Речта на ОРбан преди 5 години
Това е комунистически маниер - през последният години имаме голям пробем - изгубихме Пътя, както и собствения си глас.ще ОСтанем в ЕНП, за да открием ценностите на основателите й сред сред който е Халмут Кол. Г-н Кол лично ме покани в ЕНП и само той може да ме изгони (Кол почина)
22
2
 
36
 
! Отговори
Дам! преди 5 години
Демокрация по еврейски!
21
10
 
2
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
къде е сега жоро орбана да го пофали... чакай, той май пак смени партията
20
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбангутаня с миграционната си политика ще превърне унгарците в мигранти в Евросъюза.
19
2
 
33
 
! Отговори
FG преди 5 години
Край с ЕС
18
1
 
38
 
! Отговори
бай Х преди 5 години
и всичко това заради Сорос и компаниявсички големи в Брю са му протежета
17
1
 
50
 
! Отговори
преди 5 години
А ако Орбан и италианският му колега натиснат ядреното копче за напускане ?А ако Гърция ги последва след време ?
16
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е отмъщението на Зорош и Зорошоидите му.Всичко е заради това, че Орбан изгони крадците от страната си.Така те няма да мога да откраднат милиарди от унгарския народ.Затова му отмъщават.На тях им трябват верни наведени лакеи като Боко Тиквата, а не МЪЖЕ КАТО ВИКТОР ОРБАН.
15
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС върви с пълна сила към саморазпад. И не за друго, а защото се засилва все повече болшевишката политика на изнудване и рекет и опит да се елеминира сувереността на отделните членки. Унгарците първи се опълчиха на СССР, се първи се опълчват и на ЕСсср.
14
4
 
30
 
! Отговори
хх преди 5 години
До ХАХАХАТъпи са дребните душици в европарламента!!!!!
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои питат какво е станало през 1956 година. Ами същото е станало. Не спазват правата, социалистическите ценности. Ще ги направят безгласна буква и най-важното - да им спрат еврофондовете.
12
1
 
29
 
! Отговори
Иванчева преди 5 години
С нас непослушните - така се действа.
11
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС върви по стъпките на СССР................чака го дикататура, после разпадане!!!