Диктатура на ЕП или битката на Виктор Орбан срещу либералите

Проф. Боян Чуков и Петър Волгин с коментар пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 14 сеп 2018 14:43 | 14 сеп 2018 14:30, Анисия Иванова
121

В Европарламента се наблюдава сблъсък между евродепутати либерали глобалисти и евродепутати етатисти и патриоти, каза пред Bulgaria ON AIR експертът по международни отношения проф. Боян Чуков по повод атаката срещу Унгария.

Евродепутатите гласуваха да се задейства член, който може да лиши Унгария от право на глас в общността. Сред мотивите за искането са нарушаване на Конституцията, изборната система, независимостта на съдебната власт, корупцията и правата на бежанците.

Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. В същото време Орбан заяви, че причината е отказа на страната му да приема мигранти.

Още по темата

"Всеки депутат, както и евродепутат трябва да гласува по съвест, т.е. така, както смята, че би било най-добре, а не да изпълнява партийни повери. За съжаление обаче и в България, и по целия свят те гласуват според решението на политическото им семейство", коментира в студиото на "България сутрин" журналистът Петър Волгин.

По думите му е жалко, че Европейският парламент именно по такъв начин се възползва от правото си на инициатива.

"Недоверието на гражданите към институциите става все по-силно, различията между структурите стават по-големи. С това гласуване евродепутатите за пореден път разшириха делението между себе си и обществото", допълни още Волгин.

Проблемът на Европейския съюз е, че решенията, които Брюксел взима, трябва да бъдат легитимирани чрез вота на народа. Оказва се обаче, че те не са, подчерта още проф. Чуков.

Според Волгин поводението на ЕП не е само удар срещу Орбан и Унгария, а е насочено срещу всички държави, които си позволяват да водят независима от Брюксел политика. Това са обвинения към всяка държава, която се опита да излезе извън либералния консенсус, което е консенсус на брюкселския елит.

Според процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана от парламента, сега щафетата се прехвърля към Съвета на ЕС, съставен от правителствата на държавите членки. Пръв ще разгледа въпроса Комитетът на постоянните представители на държавите членки (КОРЕПЕР).

След това Унгария ще бъде включена в дневния ред на Съвета по общи въпроси, съставен от министрите по европейските въпроси на държавите членки. Според чл. 7 съветът "може да констатира, че има явен риск от сериозно нарушаване" на основните ценности на ЕС, след като изслуша обвинената страна.

В текста обаче не са посочени никакви крайни срокове. За да се заключи, че има такъв риск, е необходимо мнозинство от най-малко 4/5 от членовете на съвета.

Според Волгин при предстоящите евроизбори сблъсъкът ще бъде между партиите, защитаващи интересите на народа, и тези, защитаващи интересите на елита, като победата ще бъде за първите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нима е лошо да защитаваш християнството? нека видим какво постигнаха либералите?първо всички държави в които има мюсюлмани има изнасилвания. Според мюсюлманите щом жена те покани в къщата си, значи иска да прави секс с теб - няма не искам, няма недей. Това са само пози на разни к---ви. Ако жена дойде в къщата ти - значи пак иска да правите секс. ИСляма счита, че и ако една жена е порасъблечена, тя си проси да я изнасилиш.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзПич, 50000 CZK = 3831.95 BGN по днешен курс
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предсатавете си ако цялата Вишеградска четворак плюс Италия напусне ЕС?впрочем именно Унагария, ЧССР и Полша бяха държавите които ляха кръв за свободата си през1956, 1968 и 1980. И затова сега защитават независимостта си. А ние? ние се спотайваме като мишки и пляскаме на "големия брат" - преди Кремъл, сега Брюксел.
62
12
 
1
 
! Отговори
Дядо ви преди 5 години
Ако войната в Сирия беше спечелена от тези които ЕС подкрепяше, сега щеше да води Унгарски фирми да възстановяват. Ама като се обърнаха нещата и дойдоха мигрантите - не. Говорил съм с редови хора от тези държави Унгария, Чехия и Полша и те казват "ние сме бели хора, християни и не искаме други". Дефакто са расисти и нацисти но не им се казва.В страни като САЩ това отдавно се класифицира както си трябва, щото има всякакви хора. Но в ЕС, се търпи и тихомълком се приема за модерно.
61
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До 5450000 крони са почти 9000 евро. С такава сума на всякъде можеш да изплатиш апартамент и да отгледаш малко дете. Аз също съм машинен инжинер с 30 години стаж в производство и подръжка на плавателни съоръжения и изкарвам в Прага на месец по 1600 евро чисто, плащам 900 наем.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОРбан не е пуснал и един имигант. Според думите на Борисов в България са се региристрирали 60 000 имигранти. Така ли? кой ги пусна? Орбан построи две пари, и взе пари от лошия ЕС за това. България не може да построи една стена и тя излеез златна.
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да не сравняваме нещата в България и Унгария. Орбан е избиран за четвърти с над 50 процента от насалението, опозицията му не може да прескочи 20 проценти, а референдумите му са подкрепяни от над 70 процента от гласувалите. Доста голяма разлика между него и Герб.
58
0
 
2
 
! Отговори
GROB FALSCHIFIKATORI преди 5 години
NA IZBORI
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз 56В България, макар и некадърна има опозиция в Унгария - няма!-има, да прав си - 60-те % негласуващи!
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан просто има казва "не помюсюлманчвайте Европа", а брюкселските зелки му викат "ти си против нашите ценности"...
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Унгария едно семейство с две деца, което е образовано и работи (не говорим за ***) получаав 30 000 евро безлихвен заем, за да си купи къща плюс още 30 000 евро нисколихвен заем
54
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 46Права е разбира се.Англичаните не ги е страх от емигранти те си имат достатъчно и знаят как да се справят.Те се страхуват от това да си загубят суверенитета и правото да водят собствена политика.Те не напразно се бореха срещу Третия райх.
53
8
 
0
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До АнонименВ България, макар и некадърна има опозиция в Унгария - няма! Не говори за машинации, защото там опозицията е унищожена. Бойко също го избират 3 пъти.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Az 50Познавам двама души семейство в Прага, с 50 000 крони на месец гледат малко дете и изплащат апартамент (жената е по майчинство). Не знам също така къде ги видя тия 1300 лева средно за София но знам че като поискам 3000 лева старт на ръководна длъжност (аз съм инженер с няколко допълнителни дипломи от Англия, по настоящем работещ в Бентли и със стаж от БМВ) и направо ми казват че съм им извън бюджета
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да говорим за Унгария? Достатъчен е само факта, че Орбан го избират трети път с две трети от гласовете.Нашата Тиква от зор взе 30% и то с безкрайни манипулации и фаршификации. Ана изборите участваха 47% от гласуващите. Фактически истинската му подкрепа още в началото е 12%. И ВСЕКИ ПЪТ СЕ ПРОВАЛЯ. И КРАЯ МУ НЕ СЕ ВИЖДА.
50
11
 
3
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Диктатура на ЕП или битката на Виктор Орбан срещу либералите-А дали не бе санкционирана пълзящата фашистка диктатура на орбан, завита в целофана на "патриотизма" и "родолюбието" и поръсена със щипка "братушкане" ?като си се натискал да влизаш в ес, е редно да спазваш правата на човека и личните свободи, "другарю" (то да беше другар, ама и тва не си) хитле... пърдон - орбан!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА дали си вярва, че е права, щото, като гледам, още се влачи към изхода, ама не много убедено?НЕ ги мисли, те са колонизирали половината свят и ..... повярвай ми, никой нямаше да разреши референдума да успее ако нямаха план! И другото нещо - колкото и зле да стане тук (Англия) докато не започнат англичани да идват в България да берат домати нали се сещаш къде ще е по-добре да се живее
48
3
 
1
 
! Отговори
Az преди 5 години
До 47Живея в Парга от 2015г. Като 2017г изкарах в Будапеща. Първо разликата между Прага и другите градове в Чехия е като между София и Койнаре. Второ в Прага наемите са убийствени, а приходите са почти същите като в София. Пример наем среден 700$ средна заплата $1100. София наем 600лв средна заплата 1300лв. Това са официални данни. В Будапеща пък средна заплата 625 евро при минимална 425 евро. Заеми няма да споменавам даже
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хахах, ааааа.Щото нашите ***, също както нашите демократи мислят единствено за усвояване на евро-фондове за разлика от Орбан. На тиквата цяла България му каза че не иска "бежанци" а той подписа Дъблинското споразумение
46
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дали все пак Англия не се оказа права с решението за БрекзитА дали си вярва, че е права, щото, като гледам, още се влачи към изхода, ама не много убедено?