ЕС или СССР? Министърът за Брекзит с грозен коментар

Джереми Хънт направи паралели между разпадналия се съюз и ЕС
Обновена: 1 окт 2018 18:38 | 1 окт 2018 18:24,
52
ЕС или СССР? Министърът за Брекзит с грозен коментар
Снимка: БТА

Британският външен министър Джереми Хънт си навлече критики от дипломатическите среди, след като сравни Европейския съюз със Съветския съюз в реч на годишната конференция на Консервативната партия, предаде Франс прес.

Вчера Хънт обвини ЕС, че се стреми "да накаже" Великобритания заради решението й да го напусне и направи паралел с опитите на Съветския съюз да попречи на гражданите си да напускат територията му.

Още по темата

Питър Рикетс, който от 2006 до 2010 г. е бил постоянен секретар на външното министерство, окачестви в Twitter изказването на Хънт като "глупости, които са недостойни за британски външен министър".

"Каквото и да е мнението ви за Брекзит, за британския външен министър е шокираща грешка в преценката да сравни ЕС със Съветския съюз", заяви в Twitter Саймън Фрейзър, постоянен секретар във външното министерство от 2010 до 2015 г.

Великобритания трябва да излезе от ЕС в края на март 2019 г., но шест месеца преди крайния срок преговорите по споразумение за раздялата буксуват.

"За всички нас, и особено за външните министри, ще е от полза да отваряме учебник по история от време на време", заяви главният говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас в отговор на журналистически въпрос днес.

В речта си Джереми Хънт говори за свое посещение в Латвия, която по думите му е станала "модерна демокрация, член на НАТО и ЕС" след придобиването на независимост.

"Какво се случи с доверието и идеалите на европейската мечта? ЕС бе предназначен да брани свободата. Съветският съюз беше този, който пречеше на хората да заминат", заяви той.

"Ако превърнете европейския клуб в затвор, желанието за бягство няма да намалее, а ще нарасне и ние няма да сме единственият затворник, който се опитва да избяга", предупреди Хънт.

На това посланичката на Латвия в Лондон отвърна в Twitter, че "ЕС донесе благоденствие, равенство, растеж и уважение" на страната й, докато Съветският съюз "унищожи живота на хората от три поколения".

Чешкият заместник-външен министър Томаш Петршичек заяви в Twitter, че "ЕС наистина не е Съветският съюз".

"В Европа вземаме заедно решения в Брюксел, докато Москва решаваше от наше име, без нас", подчерта той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС бил като ссср каза новия щат на фащ без да знае че във фащ има само вход но не и изход
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен коментар 48 преди 5 години
за коя Германия говориш друже,то вече няма такива като германци или ариици,благодарение на ЕС всички муджехидини се приселиха в така наречената Германия,дано Меркел го осъзнава ,но глупости на кого му пука от тези така наречени европейски политици мафиоти нали европейските субсудии вървят по предназначение,та какво от това че арабите ще ни унищожат на кого му пука!
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Берлин 45Освен с мангизи, с нещо друго да си червив?
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно с ***
43
25
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
По СССР-колониалните времена тънехме в беднотия и нямахме какво да ядем. Мечтите ни се свеждаха до шоколадово яйце и бонбонки "Тик-Так" А сега, да не казвам голяма дума, съм червив от мангизи.
42
5
 
19
 
! Отговори
:):) преди 5 години
аууу милата латвийка, тя си ляга и става с новопридобитите европейски ценности а колко ужасен бил СССР , колко ли, след като в прибалтика си беше изнрсъл цялото високотехнологично производство от фина механика до електроника ..тез заводи които и сега им работят да не са от 40та година още..
41
6
 
25
 
! Отговори
Тракториста преди 5 години
Тоя Европейски съюз се оказа по голямо зло дори и от СССР явно британците правилно са оценили по времето на СССР имаше сигурнос за народа а сега освем за мафиоти и бандити за тях всичко може
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Европейският съюзКакто се казва, "от твоите уста в божиите уши", но - едва ли.
39
32
 
17
 
! Отговори
Европейският съюз преди 5 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо и демократично постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Благодарение на него в Европа вече никога няма да има войни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
38
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СССР=насилствен военен съюз?Това някакви нови върхове на британската мисъл ли е ?
37
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До35. Няма нищо общо това твое предвиждане. По простата причина , че СССР е насилствен военен, политически съюз. с 5-6 държави от Европа. Другото Азия и Ориента.ЕС е изграден по естествен финансов, търговски и културен съюз. Създаващ благоденствие и сигурност на 550 000 000 дущи.Дори е задължително да се РАЗШИРИ НА ИЗТОК.
36
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали Меркел е дъщерята на фюрера както твърдят някои, но тя довърши делото на татко си.
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както вече прозорливо беше отбелязано за един негов колега: " той не само изглежда като ид_иот"
34
6
 
11
 
! Отговори
Dostoevski преди 5 години
Dami i Gospoda EU nemoje u nqma ot kade dazapilni budjeta koito England plastase.Vaprosit ne e dali ami viprosit e koga ste se razpadne EU. Trudno e da se prognozira , no nqma da izdarji 20 godini, Tova e sigirno
33
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро Германия ще стане алтернативна и британците бягат. Този път много умно постъпиха германците. Първо завладяха Европа и после се фашизираха. Брей, гениално.
32
4
 
10
 
! Отговори
. преди 5 години
ЕССР! :D
31
15
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА ИМ ОЩЕ ОТ САМОТО ИМ ИЗЛИЗАНЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ ЕС НО УВИ ТОВА НЕ СТАНА А СЕ РАЗПАДНАХА ТЕ :DАРЕ МАХАЙТЕ СЕ ОТ ЕС)!
30
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все едно е учил в България през социализма. Целта на един външен министър е да не взема твърда позиция, а да информира за тази на правителството в указания му стил, без да изказва собствено отношение. Колкото и да е "прав" от негова гледна точка неговата работа е да подкрепя правителството без лично отношение.
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Развод ми дай, развод ми дайи повече не ме мъчи..."Да видим обаче с колко ще завлекат ЕС.
28
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тая Англия бе, от тях нищо не става.По-добре да видим какво правят фашистите в Германия.