Не станахме по-богати – обедняваме: Кило домати за 5 лева и нямаш избор!

Храната ни е по-скъпа, а и по-некачествена спрямо европейската
Обновена: 10 окт 2018 14:33 | 10 окт 2018 14:15, Петя Славова
137

Плащаме повече от ирландците за едни и същи хранителни продукти. Завишени ли са наистина цените на хранителните стоки у нас и с какво качество са?

"Проблем е, че преките ни впечатления от страните в Западна Европа са, че ние консумираме храни с далеч по-лошо качество. Големият проблем е, че ние не живеем по европейски начин. В същото време ни се обяснява как всичко е стабилно и заетостта се увеличава. Бедните работещи са нищо друго освен роби", изтъкна PR експертът Соня Момчилова.

Още по темата

Според нея не само, че не станахме богати, ами непрестанно обедняваме. Тя добави в студиото на "България сутрин", че темата за базов доход и директна демокрация трябва да влязат в речника на властта.

"Когато правим сравнение между държавите, трябва да се гледа по-отвисоко. В една развита икономика има избор какво да купиш и как да го купиш. У нас когато купуваш домати за 5 лева – ти нямаш избор. Или купуваш, или сам си произвеждаш. А в Германия имаш избор да си купиш и за 5 евро, и за 1 евро. Специализираните кадри в Германия са много по-добре платени от тези в България", отбеляза журналистът Владислав Прелезов.

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че от 1990 г. се говори за вдигане на жизнения стандарт на българина.

"Вече през 2018 г. нито финансовите ни възможности са каквито трябва да бъдат, нито шансовете пред младите са каквито трябва да са, нито живеем по-добре", настоя Прелезов.

"Някой забогатява в България, но повечето обедняват. В Германия се провежда истинска революция. "Движение 5 звезди" и организацията "Лега" въведоха частичен базов доход. Вчера в президентството ни никой не покани специалисти да коментират темата", посочи икономистът инж. Георги Неделчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СоцаДоходите на хората не са само от заплати, има безброй други законни източници, но българина е толкова неграмотен финансово, толкова апатичен и неактивен, че чака единствено някой вожд да му спусне някакъв келепир от небето. Хората в развитите икономики постояно инвестират, грижат се финансите, а българина смята че това е работа на някой друг.
103
6
 
14
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
До СоцаПоловината външен дълг при соца беше за поддържане на огромната армия, половината от която изобщо не ни трябваше. Другата половина от дълга беше заради кражбите и далаверите на червени бoклyци като тебе.
102
15
 
9
 
! Отговори
Соца преди 5 години
Сигурност, работа, лека промишленост, в момента само 140 000 души взимат заплати до 6 хиляди лева. Градини без връзки. Баща ми взимаше 500 лв заплата 1989 г. парното беше 15 лв. Сега с 900 лв. пално 167 лв.Един килограм биволско сърце 60 ст., сега 2 домата 5 лв.30 ст. бяха дребните.Нямаше бедни хора - клошари, до 3 сутринта сме играли на улицата - сега си пусни детето в 3 часа след полунощ да играе.Тренирахме масово и учихме имахме по 20 медала от световни.Сега един - два. Имахме учители!
101
3
 
8
 
! Отговори
Рентиер преди 5 години
До ха,добър денВ центъра на София вкусни, български домати са по 4,30 лв. През лятото бяха по 3 - 3,50 лв. Вашия квартал доста скъп излиза.
100
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямал съм избор на домати - тотална простотия! И как стана така, че 97 нямахме пари и за храна, а сега всичко живо има по няколко автомобила, смартфони, ходи на почивки в чужбина и сме били обедняли? Глупост след глупост.
99
13
 
5
 
! Отговори
Соца преди 5 години
2200 танка, близо 4000 бойни бронирани машини, 1450 артилерийски системи, калибър над 100 мм, и 120 бойни и спомагателни кораби. 230 бойни самолета,24 пускови установки и 72 ракети Скъд с радиус 300 км. СС-23 с далекобойност 400 км 8 пускови установки и 24 ракети за тях.ВВС изтребител прехващач с променлива геометрия на крилата МиГ-23. три изтребителя Миг-25 разузнавателен вариант, базирани в Добрич,пет изтребителя МиГ-23 МЛД, последна модификация, воювали в Афганистан, 156 000 - армия
98
5
 
13
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
До СоцаТо и сега всички тези неща, пак ги има. И освен тях има още много неща, които през соца ги нямаше. Така, че се скрий някъде с твоя продънен соц.
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПР лигла и някакъв измислен джурналист ми говорят за икономика? Какво следва? Футболист и плеймейтка да дебатират на тема суперструнна теория? Смешно, жалко и несериозно е сериозни теми засягащи цялото общество да се коментират от хора с ниски или никакви познания по темата! Едно общество забогатява като работи максимално ефективно, с мърморене, мързел и изкуствено подравнява никъде не са стали богати.
96
12
 
12
 
! Отговори
Соца преди 5 години
60 ст. беше биволско сърце домати 1980.билетче 6 ст., имаше сигурност - оставяхме си къщите отключени, 60% от ВБП беше от продажба на оръжия, имахме лотове на Хийтроу - знаете ли какво е да имаме лотове там, имахме авиация, ПВО, образование, щастливо детство, малко храни - качествени.Билет за самолет София - Варна - 15 лв, билет влак София Бургас - за 4 часа - 15 лв. първа класа. Достъп до здравеопазване, качествено образование.Истински хляб и кисело мляко.Всеки имаше апартамент и вила.БДС
95
0
 
4
 
! Отговори
мария антоанета преди 5 години
Като са ви скъпи доматите яжте пържоли
94
2
 
14
 
! Отговори
ха,добър ден преди 5 години
в кв Лагера има и за 5,90 лв !дъжавата мачка всячески дребния бизнес ,а толерира своите и големите .я,ходи сади домати или се хвани да гледаш овце - монопола ще те премаже за 2секунди.
93
2
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Храната си ни е хубава и нищо и няма. Ако не искаш да ядеш *** продават се и съвсем качествени неща. Проблема, че повечето хора не могат да си позволят нещо по-добро от кренвирш и или варен салам тип Камчия, а те са фрашкани с ***, отпадъци, набухватели, консерванти и фосфати. Проблема, е че хората стават все по бедни.Цените се вдигат а доходите не..........
92
10
 
15
 
! Отговори
УНГАРИЯ ПРИ ОРБАН преди 5 години
1.ПРИ ЦЕНИ НА ХРАНАТА КАТО В БЪЛГАРИЯ2.МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 900 ЛВ3.МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ 600 ЛВ + БОНУСИ4.ЦЕНИТЕ НА ТОКА, ГАЗА И ВОДАТА СА СВАЛЕНИ С 25 %5.МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА, КОИТО РАБОТЯТ И СЕ ОСИГУРЯВАТ6.ЗА ТРЕТО ДЕТЕ ПОЛУЧАВАТ ЕДНОКРАТНО И БЕЗВЪЗМЕЗДНО 33000 ЕВРО.7.ПРИ ЖЕЛАНИЕ ПОЛУЧАВАТ ОЩЕ ТОЛКОВА КАТО НИСКОЛИХВЕУН (2,5 %) КРЕДИТ.8.ДЕЦАТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И В НАЧАЛНАТА СТЕПЕН НА УЧИЛИЩАТА СЕ ХРАНЯТ БЕЗПЛАТНО 4 ПЪТИ НА ДЕН.9.РАЖДАЕМОСТТА В УНГАРИЯ НАРАСТНА С 45 %10.ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО, А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЛЕКАРСТВАТА СА ПОЧТИ БЕЗПЛАТНИ.11.УНГАРИЯ НЯМА ВЪН
91
3
 
7
 
! Отговори
Тутмос преди 5 години
Много ме съмнява че ирланците купуват по хубави домати, но пък може би са по-еффтинки.Пласмасови червени кръгчета без вкус съм ял в немско.Продават ги за домати, и хората явно ги купуват! Странна е таз европа, *** кат не са яли от нашата шопска салата, що пък да не си вземеш пласмаска :о)
90
6
 
13
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Не само Храната е по Скъпа - Данъците ни са по-високи от Швейцария , Лекарствата са в ПЪТИ по-скъпи . И то в Абсолютни Стойности в ЕВРО , а не отнесени към Доходите .БГ Мафията си Купи Острови и Хотели в САЩ /за това трябва да искаме помощ от САЩ Посолството .
89
5
 
7
 
! Отговори
работник преди 5 години
Защото българите не искаме с труда си да облагодетелстваме пapaзитите в България.Махнахме се защото не искахме да заработваме заплатата на партийния секретар, неговите секретарки /да бъдем вежливи/.Не искаме да разпределят възнаграждението ни по "щатна таблица".Ще стоим навън докато социалистите видят че няма накъде и започнат да работят и те.
88
4
 
13
 
! Отговори
Рентиер преди 5 години
До Анонимен 89Я не ми се прави на луд бе, oтpeпкo червена. Много си отворен като се криеш зад монитора, но ако се срещнем на живо, само на списъци ще ми станеш.
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"2017 извън България са родени 200 000 българчета. "A защо българите раждат извън страната след 30 години демокрация? Защо не раждат в Българя? Кой ражда в България сега при демокрацията и евроатлантизма?
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ти яде домати през зимата... не се излагайте. Аке ще и 10лв да станат - вече им отмина сезона.
85
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе, сега при демокрацията като са забранени абортите които комунистите били разрешили, защо българите са най-бързо измиращата нация?