Не станахме по-богати – обедняваме: Кило домати за 5 лева и нямаш избор!

Храната ни е по-скъпа, а и по-некачествена спрямо европейската
Обновена: 10 окт 2018 14:33 | 10 окт 2018 14:15, Петя Славова
137

Плащаме повече от ирландците за едни и същи хранителни продукти. Завишени ли са наистина цените на хранителните стоки у нас и с какво качество са?

"Проблем е, че преките ни впечатления от страните в Западна Европа са, че ние консумираме храни с далеч по-лошо качество. Големият проблем е, че ние не живеем по европейски начин. В същото време ни се обяснява как всичко е стабилно и заетостта се увеличава. Бедните работещи са нищо друго освен роби", изтъкна PR експертът Соня Момчилова.

Още по темата

Според нея не само, че не станахме богати, ами непрестанно обедняваме. Тя добави в студиото на "България сутрин", че темата за базов доход и директна демокрация трябва да влязат в речника на властта.

"Когато правим сравнение между държавите, трябва да се гледа по-отвисоко. В една развита икономика има избор какво да купиш и как да го купиш. У нас когато купуваш домати за 5 лева – ти нямаш избор. Или купуваш, или сам си произвеждаш. А в Германия имаш избор да си купиш и за 5 евро, и за 1 евро. Специализираните кадри в Германия са много по-добре платени от тези в България", отбеляза журналистът Владислав Прелезов.

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че от 1990 г. се говори за вдигане на жизнения стандарт на българина.

"Вече през 2018 г. нито финансовите ни възможности са каквито трябва да бъдат, нито шансовете пред младите са каквито трябва да са, нито живеем по-добре", настоя Прелезов.

"Някой забогатява в България, но повечето обедняват. В Германия се провежда истинска революция. "Движение 5 звезди" и организацията "Лега" въведоха частичен базов доход. Вчера в президентството ни никой не покани специалисти да коментират темата", посочи икономистът инж. Георги Неделчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Тази журналистка що не отиде да сее домати че да забогатее на гърба на хората, ами се седнала да плете интриги?
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Виновни да червените разбойници които 50те години отнеха насилствено земята на хората и ги вкараха в ТКСЗтата!Точно така.Взели къщата на дядо ми, имота на баба ми, казаните за ракия, 12 крави и 2 биволици и я пратили да копае на ТКЗС-то за 32ст на ден.Баща ми и дядо ми бяха принудени да косят на ръка на ТКЗС-то по 21 дни през лятото за да им позволят да докарат 10 кубика дърва, които сами отсичаха на 20 километра от дома и ги превозваха с каруцата и магарето.
62
1
 
3
 
! Отговори
Повторение преди 5 години
Преди години д-р Тренчев в едно интервю лаза, че 400 лева/ средна за времето си заплата/ му стигат! Храня се навън и не плащам, защото ме канят. Така смятат издръжката и днешните депутати и социални експерти. Бабите с 200 лева пенсия са с по-малки нужди от един синдикален лидер, нали. Поне наполовина. Ще оцеляват...Или не ?
61
3
 
2
 
! Отговори
Женя преди 5 години
Социализмът е престъпление срещу трудолюбивите хора.На някои им се присънва базисен доход за да могат да лежат по цял ден и нищо да не правят. А някои други да изчисляват на кого колко да дадат и колко да присвоят.Ниски данъци му е майката и всичко да се плаща при извършена услуга.Аз тъй знам, като отида на фризьор, като свърши се оглеждам и после плащам, даже може да бутна и бащшиш. НО! първо трябва да ми хареса.
60
0
 
2
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 години
До ЧЕСТИТА ЛУДНИЦАВиновни са посткомунизмът и хибридните атаки Путин и децата и внуците на активните борци от политбюро които 30 години ми пречат да се развивам! Пречат ми бе, пречат!
59
2
 
10
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
в класацията на топ10 на най-богатите държави за тази година, не само Ирландия е там, но е със защеметяващия брутен вътрешен продукт от 80 000 долара на глава от населението. дори и в тази свърх богата държава цените се под тези в България - явно доказателство за геноцида, който се провежда на българският народ, а след 2-3 месеца отново скок на газ, топло, вода, ток и т.н.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧЕСТИТА ЛУДНИЦА Кой казва, че не се радваме?Аз се радвам.Никога повече не искам да живея в соц мизерията.Я кажи каква беше цената на доматите октомври месец по времето на соц-а?
57
0
 
13
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Абсолютно! Аз напуснах България защото не желаех мързелив човек да разпределя труда ми. Сега пищят защото работливите хора заминаха и няма кой да носи на гърба си пapaзититe.Първо да спрат да искат и тогава ще си помислим дали да се върнем!
56
2
 
9
 
! Отговори
G преди 5 години
Гел за бръснене на Нивеа е 3.30 лева, а в Българие е на двойна цена. Не пазарувайте от българските магазини! Бойкотирайте ги, доколкото можете. Има фирми, които доставят пратки от Англия за по 2 лева на килограм. Вкъщи отдавна пазаруваме така и дори за 1 бройка от даден продукт, пак ни излиза по евтино.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сериозно?Октомври месец кило домати 5лв?Ай стига бе?Аз мислех, че си е 1.80лв като август.
54
6
 
9
 
! Отговори
ЧЕСТИТА ЛУДНИЦА преди 5 години
Защо плачете бе? В демокрацията има само хубави работи - бонбони , шоколади ,бяла ,черна техника ,можете и вицове да разказвате без да ви арестуват . Айде бе ,айде излезте със синъото знаме със звездичките ,пейте химна на Европа" Одата на Радостта " ,мишки .Искахте деморация ,радвайте се .Зашо не се радвате,питам?
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПа нали внасяли милиарди емигрантите бе, сега нова песен почна, изнасяли били... трала ла, трала лааа...
52
0
 
12
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи аз съм от Хасковския край. По всеизвестни на всички причини първо бях в Пловдив а сега съм в София! Тази година обаче какво чувам, че нямало хора дето да работят на лозята, ни за гросдобера ни за подрязването им! А те работодателите давали дори 20лв за чял ден работа по тия лозя! А какво станало ми хората дето го правеха това отишли да работят я в Искания я във Франция я в Италия, дето дневната надница била 65евро! Еми какво повече да говорим 10/1 е разликата в заплащането!
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма кой да и даде учебник по икономика на тази жена. Иначе за обедняването - който дори плочки не може да лепи и/или го мързи да работи въобще няма от къде да очаква да му паднат парите. Обедняването като статистика идва от заминаващите хора, защото им писна от тукашната свинщина, така изтичат парите от България. Няма как базови доходи и помощи за мързеливите да оправят страната.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, праявилно схвана мисълта.Натам се връщаме. Това дето си мислиш, че трябва да работи, изисква ред. А в света в момента цари безредие и манипулация.И лекари, фаянсаджии, всеки гледа като на портфейл, не като субект на който извършва услуга.С фаянса ще се оправя, почвам дебелите медицински книги, че можи да не успея навреме.
49
4
 
13
 
! Отговори
G преди 5 години
В asda кафе Лаваца е 6.70 лева, а по нашите магазини е 10-11 лева. Да продължавам ли да изреждам други продукти и цените им. Явно сме много богати в България. Мутрите от всякакъв ранг са окупирали търговията в България и се вихри дивашка спекула.
48
2
 
5
 
! Отговори
:( преди 5 години
В моя квартал доматите са 7,50, поне в събота бяха на тази цена, днес може да са и повече.Не виждам на някой да му пука какво ядем, по какви тръби тече водата, която пием.За акъл всеки е готов да дава, ама ако се правеше нещо по въпроса вместо това цялото говорене - да сме задминали всички.
47
1
 
8
 
! Отговори
GHT преди 5 години
До Анонимен 45"Имаш избор!Не купваш домати.Произвеждате си ги сами."Имаш избор! Не ми идваш да те лекувам, ами учиш медицина, после специализация и се лекуваш сам.Имаш избор! Не ми мрънкаш, че ти било скъпо, ами сам се учиш как се лепят плочки в баня и си ги лепиш сам.Имаш избор! Сам...В кой век се връщаме и в кои епохи от човешката цивилизация?!
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни да червените разбойници които 50те години отнеха насилствено земята на хората и ги вкараха в ТКСЗтата!
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 45Ха-ха-ха.......яжте банани бе!!!! То така и така на маймуни ни превърнаха!!!! Мили Боже...докъде паднахме ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!