Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!

69% от нашенците виждат нужда от промени, сочи изследване
Обновена: 22 окт 2018 21:00 | 22 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
246
Факт: Българинът си иска Европата, притеснен е за бъдещето й!
Снимка: Reuters

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода от 1 до 9 октомври сред 1006 души.

Данните показват, че само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. На фона на това най-голям дял остават тези, които имат положително отношение – 46%. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

Според 38% от българите пък положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21% които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза, коментират социолозите.

Доста повече нюанси сред българите представя въпросът за бъдещето на ЕС. 38% от нашите сънародници са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като според 39% ЕС има нужда от радикални промени, според 30% - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени.

На въпрос за казуса с наказателната процедура срещу Унгария най-голям дял (43 на сто) отговарят, че не са запознати с процедурата. 41 процента от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. От "Тренд" уточняват, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок.

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.


246
Още по темата: ЕСТрендпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чете коментарите човек и се чуди,за ЕС ли става дума ,или за пореден вой срещу Русия!

Да,Русия ни е много виновна - просто не трябваше да я има Освободителната война и нямаше да има въобще държава България,а вилает в Новоосмания,като при кюрдите!

И вместо да има неблагодарна българска паплач,щеше да има процъфтяващ вилает ,с "народ",добре изучил новомайчиния си турски език и Корана!!!

И никой нямаше да лае срещу Русия,а да хвали султан Ердоган!!!

Това заслужаваме ние,неблагодарното племе!!!
213
4
 
3
 
! Отговори
я па тия преди 5 месеца
полуруснаците да си взимат майките рускини и да си отиват там откъдето са избягали
212
4
 
4
 
! Отговори
боа преди 5 месеца
докато москва ни командваше,комунистите бяха доволни и не пишеха нищо за това,а сега само квичат ,че америка и ЕС ни командват.по-добре те отколкото дивите азиатци.и запомнете-историята върви напред,никога не се връща назад.
211
2
 
1
 
! Отговори
ANONIMEN преди 5 месеца
Dori rezultatite na porednoto manipulirano prouchvane ne uspqhte da predstavite korektno i
gramotno.
210
0
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 5 месеца
До Гробокопач 199 Абе Гробокопач , що не вземеш да се самозакопаеш?Не ти ли минава през ум?
209
1
 
8
 
! Отговори
Бананоберач преди 5 месеца
Един, единствения начин тук да има правосъдие е три пъти по-силно влияние на ЕС в нашите ширини!
208
14
 
14
 
! Отговори
Един преди 5 месеца
Искам да се махнем от ЕС, за да си построим АЕЦ; да върнем смъртното наказание; да разрушим всички незаконни коптори; да вкараме всички мошеници в затвора; да се национализират стратегическите отрасли - вода, ток, газ, оръжие; да се премахне пазарната икономика. Не съм комунист, но на стари години може и да стана. Искам да се махнем от НАТО. Нямат място чужди войски на наша територия, както и нашите войници нямат работа по чуждите държави. Важен е само интересът на България, ничий друг!
207
8
 
9
 
! Отговори
Няма как да стане преди 5 месеца
Ако някой искаше мнението на народа, референдум щеше да бъде направен преди влизането ни в тези структури. Във всички други държави-членки бяха направени референдуми. Никой не иска мнението ни. Слушкаме само и свиваме ушите.
206
13
 
11
 
! Отговори
АГ.Медиана преди 5 месеца
Мисля че трябва да се проведе един истински референдум за излизане от НАТО и ЕС! Няма нужда от спекулации и популизъм! Резултатите сами ще покажат иска ли българина НАТО и ЕС или не! Ама май не им стиска на управляващите да го организират, че то не им изнася резултата който ще получат а той е слаб 2!
205
4
 
8
 
! Отговори
До 208 преди 5 месеца
До Гробокопач
Бе леле-леле да не е довод, ама Леле-Мале си е довод и то голям! Та ако не беше ЕС тия сегашните дето ни ОПРЯВЯТ ЕЖЕДНЕВНО, от де мислиш щяха да КРАДЪТ!? Аз ше ти кажа от нашите данъци! А те не са кой знае колко големи! Та за нас нямаше да остава НИЩО! Та да е жив и здрав ЕС, че инак може а ти се наложи да работиш АНГАРА, за кабинета и парламента! Само и само да изплащаш яхти манекенки и прочие, на оправниците ни! И тогава ше има Леле-Мале! Та така!
204
3
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 месеца
До Пецката

"Леле-леле" не е аргумент. Това само свидетелства за ограничения в интелекта, изказа и много ниска обща културна основа. Човек, който иска само да бозае, закачен за някакъв финансов проект като ЕС, без да си размърда мозъчната кутия е едно от преживните твари имащи нужда от Овчаря с гегата.
203
11
 
12
 
! Отговори
Пецката преди 5 месеца
Доста задръстeняци има измежду нас. Пречил им ЕС... Леле-леле...
202
6
 
0
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 месеца
Палаяк, ти можеш ли да напишеш това, което аз написах в последният си пост? А, Калеко? Имаш ли капацитета, да го преразкажеш, дори?!;)))
201
3
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 месеца
"..58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела."

Какво лицемерие! Германия ги поска, за да си реши проблема с работната ръка, а сега иска да ни трупоса онези от тях, които за нищо не стават. Ето против това са българите! Ние такива "индианци" си имаме много!
200
16
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 месеца
Българинът не знае, какво иска. Европа, не му е нужна, нито ЕС, нужен му е Българският Саракт, в който моделът на консуматорското общество е заместен с общността на творците и новаторите. Именно последното носи пълният смисъл на понятието "Българин". Това трябва да се знае. И ако ние не преминем от избора на сляпата воля, която създава консумизма, към съзнателното изграждане на самите себе си, то тогава Европа е нашият вечен гроб. Моделът на Извечното Българско, а не европейското е Бъдещето.
199
8
 
7
 
! Отговори
опааа преди 5 месеца
Факт "социолозите" Тренд които са на хранилка към "америка за Българи"я ни разказват весели приказчици от хиляда и една нощ. :)
198
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен
при огромната инфлация в последните месеци

колко е огромна бе бастyн червен? 1% 2% ?
197
8
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 месеца
До Гробокопач ... Бяга от кинефа който остана след съвеЦкото господство, но никой неще да ходи в Сибир, а гробари като тебе искат да ни го довелекат пак тука ... !!!
196
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Факт: Мислите на българина са как да изкара месеца с 400 евро заплата при огромната инфлация в последните месеци, а за Европата му е през онази работа!!!
195
18
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 месеца
До Калеко Алеко
Българинът бяга от Бойко! Ако Бойко бе толкова добър, колкото в представите на Калеко Паляка, той щеше да се връща в България, да работи, защото Бойко щеше да е олицетворение на самата Европа;))), но баш бакана на *** Санджак е олицетворение само на магнолията си в двора си в Банкя!