?9 млрд. отпускат от ЕК за развитието на изкуствен интелект

Еврокомисарят Мария Габриел обясни какво е цифровизацията
Обновена: 26 окт 2018 15:06 | 26 окт 2018 12:52,
12
?9 млрд. отпускат от ЕК за развитието на изкуствен интелект
Снимка: БТА

Цифровизацията е за всички, за да е успешна не бива да губим човека от нейния център. Това каза еврокомисарят Мария Габриел при откриването на конференцията за дигитализация "Digitall Bulgaria 2018" в столицата, предаде БТА.

Габриел отбеляза, че в цифровизацията трябва да запазим подхода, в центъра й да е човекът, който да управлява процеса. Тя допълни, че ако искаме да сме конкурентоспособни в тази надпревара със САЩ и страните от Азия трябва да се получи подкрепа на централно ниво от ЕС. Габриел посочи, че за следващия програмен период ЕК ще отдели около 9 млрд. евро за дейности, които не са по силите на отделните страни. Сред тях са изкуствен интелект, борба с киберпрестъпността , високи цифрови умения.

Още по темата

Цифровизацията носи много ползи, но и рискове, каза още Габриел и допълни, че ЕК се стреми към много ясно насочена намеса само там, където е необходимо. Ние искаме да допринесем с правила за създаване на прозрачност и конкурентоспособност в новата цифрова среда, обясни тя допълвайки, че скоро ще бъде представен такъв европейски регламент. По думите й трябва да се осигурят ценности като защита на личните данни, като прозрачност на платформите, като подкрепа на малкия и среден бизнес.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че в столицата много сериозно се работи по концепцията за интелигентния град и се набляга на такива дейности като интегрирана система за управление на градската транспортна мрежа, модерни системи за управление на отпадъците, иновативни системи за подобряване на сигурността на гражданите ; интерактивна и отговорна градска администрация. Във всички от тези сфери търсим подкрепата и финансиране от ЕК и партньорството на бизнеса, допълни тя. Фандъкова даде като успешен проект строителството на метрото, който е финансиран от ЕС, и в който се залагат иновативни съвременни решения като 20-те автоматично управляемите метровлакове за третата линия, които са закупени от Сименс. Тя засегна темата и с високоиновативното образование и поясни, че в града се работи децата още в началната степен на образование да се обучават в информационни технологии. През тази учебна година над 100 училища в София имат обучение по информационни технологии още в началния образователен етап, каза още тя.

Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Сименс-България, организатор на форума, посочи, че четвъртата индустриална революция променя практически всяка човешка дейност - начина по който общуваме и си взаимодействаме, пътуваме, работим, произвеждаме стоки или потребяваме услуги, както и начина, по който използваме ресурсите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
В новият изкуствен интелект ще с вложи джендърска програма!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Недоразумение на природата което за нищо не става е Габриел. Много амеби са по-интелигентни от това същество.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Ние си му викаме Гайтаниново; за разлика от Мара Неделчева ген. Жостов не е ***. Достоен българин, герой от балканската и Първата световна война, чието име е грехота да се осквернява само защото в родното му село има партийни натегачи като "Габриел".
8
1
 
12
 
! Отговори
Мария Габриел преди 5 години
Може да не разбирам от компютри, да говоря първобитен английски и да съм некомпетентна, но се уредих на добра работа. Важното е да имаш връзки, а не да си кадърен.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ КОЙТО СИ НЯМА СОБСТВЕН ИНТЕЛЕКТ ЩЕ ИМА НУЖДА ОТ ИЗКУСТВЕН.
6
3
 
7
 
! Отговори
Габриела Мариел преди 5 години
Хайде бе, аз почти съм на път да разбера какво е цифровизация , а пък още не сте разбрали ! Нали знаете, "че който знае нещо - го прави , а който не може - учи другите как да го правят"! Виж , манджите разбрах бързо как стават , ама ставаха малко сухи , та ми се издължи вратът от преглъщането .
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2И къде е това Жостово?Ако пък имаш намерение да иронизираш населеното място със старото му име, не обиждаш ли по този начин генерал Жостов? (ако знаеш кой е)Коментирай статията или госпожата, но какво значение има кой от къде е?И от къде според теб е правилно да бъде еврокомисарят ни? p.s.Затова на нашият казан няма кой да ни побутва обратно вътре, защото сами се дърпаме!
4
1
 
7
 
! Отговори
баш шефката IT преди 5 години
ако не си цифровизирате механичните прибори на таблото на автомобилатази жена ще ви каже, че сте ретрограднии ще Ви напляска!
3
1
 
12
 
! Отговори
V преди 5 години
Тука проблема е естествения интелект у хората с власт ;) А те изкуствения ще ,,развиват,,
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тато из ПравецНе е от Неврокоп, а от Жостово.
1
1
 
14
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Какво разбира от цифровизация това невзрачно същество от Неврокоп,завършило манджарски институт в Пловдив...