Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?

Най-предпочитаните страни са Швейцария, Австрия и Великобритания
Обновена: 6 ное 2018 21:44 | 6 ное 2018 21:10, Елка Василева
144
Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?
Снимка: архив, Reuters

Всеки втори германец иска да заживее в чужбина, сочат резултатите от проучване на института YouGov. Някои – за постоянно, други – само временно. Кои са основните причини, каращи германците да емигрират?

Всеки втори германец мечтае да заживее в чужбина. Това става ясно от проучването на института YouGov, пише Дойче веле. Според резултатите 55% са готови да напуснат родината си - временно или завинаги. Една трета от потенциалните емигранти биха се изселили в чужбина за постоянно. 13% от анкетираните биха могли да си представят да живеят в някоя друга страна за срок от две до пет години. А 9% са готови да живеят в чужбина не по-дълго от една година.

Според проучването най-много кандидат-емигранти има сред германците над 55 години. Младите хора между 18 и 24 години проявяват по-скоро интерес за временно пребиваване зад граница.

Те мечтаят за по-спокоен живот

Желанието за по-спокоен живот и по-малко стрес в ежедневието е основната причина, караща германците да се замислят за емигриране. Съгласно анкетата на YouGov на по-спокоен живот в други страни се надяват 38% от участниците. А 33% от анкетираните посочват като основна причина "качеството на живот". По-хубавото време е от значение за 31%.

Не са малко и германците, търсещи живот в по-стабилна политическа обстановка и възможности за по-високи доходи. Много от участниците в анкетата споделят, че през последните години са променили своето отношение към миграцията.

Статистическите данни показват, че германците не само мечтаят. Много от тях действително реализират плановете си. Федералната статистическа служба във Висбаден съобщава, че през 2016 година 281 000 германски граждани са се заселили в чужбина. В предишните години средният брой на германските изселници е бил около 140 000 годишно.

Най-често за чужбина заминават т.нар. романтици - хора, които са напуснали Германия по любов - става дума за 88% от изселниците. В повечето случаи те говорят много добре езика на съответната държава. Висок е и броят на висококвалифицирани специалисти, заселващи се в чужбина. Техният дял съставлява 27% и по правило те владеят езика на страната, в която се местят.

Къде отиват германците?

Най-предпочитаните страни от германците са Швейцария, Австрия и Великобритания. Две трети от всички онези, които напускат Германия, се установяват в Европа. Сред по-далечните държави доминират САЩ, Австралия, Канада и Китай. Германците обичат и топлите страни с приятен климат като Турция, Испания, Франция и Италия.

Има обаче и германски граждани, които се заселват в Русия. Така например през 2015 година 2341 души са се преселили за постоянно в Русия. А това надвишава броя на онези, които са отишли да живеят завинаги в Италия, в Канада или в Тайланд.

Що се отнася до броя на германските граждани в България, според телевизионен репортаж на германското предаване Stern TV през 2017 в източноевропейската членка на ЕС вече е имало над 45 000 германски заселници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: германциемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
3
 
! Отговори
Шелемберг СС преди 5 години
Няма германци,има арабо-германци.Тия си подариха страната.народ без родина
98
2
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Да бе да.Въртят дюнерите .Сещайте се кои са Германците у нас.
97
1
 
3
 
! Отговори
а българите? преди 5 години
Заглавието трябва да се преправи на :,,Всички БЪЛГАРИ желаят да емигрират. За какво мечтаят??" Напишете и статия за нас българите. Сложете я в анкета. Интересно ми е в проценти какво ще излезе.
96
1
 
5
 
! Отговори
до 104 танкиста преди 5 години
Германец никога няма да си признае,че се е прецакал за каквото и да е. Няма значение дали живее в Люлин,Надежда в мини панелка. Ако го питат така ще отговори,че му харесва да опознава култури и народи. Просто един ден ще си събере багажа и ще изчезне. Ако си обича жената ще си я вземе в Германия. България смята по-скоро за държава,която да спести малко пари.
95
0
 
5
 
! Отговори
чак пък емиграция преди 5 години
В Германия има и руска общност. Някои от тях след като са си взели немският паспорт като се пенсионират искат да си видят родината Русия. Турците живеещи в Германия всяка година си пътуват до Турция и те на стари години им се връща в Турция. Идеята на статията на Дойче Веле е да спре потокът от чужденци.Истината е,че в Германия се плаща много повече отколкото в бедните държави и в България.Франция е на една граница с Германия,както и Австрия и Швейцария.Те германците са си наблизо до родината
94
2
 
8
 
! Отговори
Танкист преди 5 години
Имам познат германец, който е женен за българка. Живеят в панелка в люлин. На пича му харесва тук, казва че е по-спокойно.
93
3
 
9
 
! Отговори
да видят как е тук и преди 5 години
Да дойдат у нас и ще видят как бързо бързо ще им се довръща в Германия. Един път да ги оберат в някое село в България и ще си заобичат родината.
92
1
 
8
 
! Отговори
да беше България ама преди 5 години
Ами то Австрия се говори на немски,по времето на Хитлер са си били една държава с Германия. В Швейцария също се говори немски. Базел Швейцария е на 1 час път от немския град Фрайбург. Това не звучи като емиграция,а просто разнообразие да отидат в близките немско езични страни. Повечето немци си говорят и английски,който се разбира като език. Щеше да е новина да беше написано,че им се идва в България, Румъния, Сърбия,заради природата.А за Турция не се подвеждайте,живеят поколения турци в Германия
91
2
 
2
 
! Отговори
МГ преди 5 години
До ВълкоЧервенковВземи малко да прочетеш за Етиопия.
90
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да идват повече тук, харесват ми и като визия и като манталитет.
89
10
 
2
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
До ВълкоЧервенков ЯЗЪК ЧЕ ПОЛЗВАШ ИМЕТО НА ЧЕРВЕНКОВ А ГОВОРИШ СОРО.СОИДНИ ГЛУПОСТИ.
88
4
 
13
 
! Отговори
Ubrer alles ама не преди 5 години
Тук веднага някакви еврогейзери,русофоби почнаха да намесват Русия.Казано е ясно,обичат по топли страни,по спокойни места.Изброени са няколко примерни държави.Обаче русофобът е с увреден мозък.На него само Путин и Русия са му в тъпата кратуна.Германия наля милиарди в обединението с ГДР.Сега милионите *** смучат огромен ресурс.И все по трудно ще бъде на белият,хетеросексуален германец да живее в страната си.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой Текст за крадене има ли?хаха...................................
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците са се отправили към Русия заради пенсионната реформа, която им дава по-добър живот на старини.
85
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли я няма Украйна? Толкова е красива,сланинка имат ,чесън..Добри хора,обичат всичко чуждо...Пишат по форуми в бг весници все хубави неща за Великката Русия, а германците там не ходят,по бойните полета на своята история? Пълно е в Германия,Англия с просяци от Украйна, които говорят на руски..От Русия- няма. Защо ли?
84
2
 
1
 
! Отговори
до Зелка крадливата преди 5 години
Чудя се ти дали въобще си чувала за тоа сайт за проучвания YouGov , щото там правят запитвания към хора тоест какво мислят ама нали се сещаш че всеки един човек има способностите да излъже ...хаха
83
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, русофилите как отведнаж станаха фенове на Дойче веле !Руския Гулаг станал Рай !!!
82
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето, Русия е привлекателна дестинация за германския народ. Не се споменава нищо за Острова на свободата - Куба.
81
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде русифили, тичайте при братушките, че германците ви изпревариха...стига сте виисяли под балкона на Бойко !
80
1
 
7
 
! Отговори
ВълкоЧервенков преди 5 години
До ВълкоЧервенков... ами здравеопазването, ами 100% трудова заетост, ами нивата на битова престъпност ??... пък чак тогава ще седна да ти реда, за какво ли не сме нЕмали заводи и какво ли не сме изнасяли ... да ви ***** на статистиците, къде се навъдихте напоследък.