Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?

Най-предпочитаните страни са Швейцария, Австрия и Великобритания
Обновена: 6 ное 2018 21:44 | 6 ное 2018 21:10, Елка Василева
144
Половината германци искат да емигрират. За какво мечтаят?
Снимка: архив, Reuters

Всеки втори германец иска да заживее в чужбина, сочат резултатите от проучване на института YouGov. Някои – за постоянно, други – само временно. Кои са основните причини, каращи германците да емигрират?

Всеки втори германец мечтае да заживее в чужбина. Това става ясно от проучването на института YouGov, пише Дойче веле. Според резултатите 55% са готови да напуснат родината си - временно или завинаги. Една трета от потенциалните емигранти биха се изселили в чужбина за постоянно. 13% от анкетираните биха могли да си представят да живеят в някоя друга страна за срок от две до пет години. А 9% са готови да живеят в чужбина не по-дълго от една година.

Според проучването най-много кандидат-емигранти има сред германците над 55 години. Младите хора между 18 и 24 години проявяват по-скоро интерес за временно пребиваване зад граница.

Те мечтаят за по-спокоен живот

Желанието за по-спокоен живот и по-малко стрес в ежедневието е основната причина, караща германците да се замислят за емигриране. Съгласно анкетата на YouGov на по-спокоен живот в други страни се надяват 38% от участниците. А 33% от анкетираните посочват като основна причина "качеството на живот". По-хубавото време е от значение за 31%.

Не са малко и германците, търсещи живот в по-стабилна политическа обстановка и възможности за по-високи доходи. Много от участниците в анкетата споделят, че през последните години са променили своето отношение към миграцията.

Статистическите данни показват, че германците не само мечтаят. Много от тях действително реализират плановете си. Федералната статистическа служба във Висбаден съобщава, че през 2016 година 281 000 германски граждани са се заселили в чужбина. В предишните години средният брой на германските изселници е бил около 140 000 годишно.

Най-често за чужбина заминават т.нар. романтици - хора, които са напуснали Германия по любов - става дума за 88% от изселниците. В повечето случаи те говорят много добре езика на съответната държава. Висок е и броят на висококвалифицирани специалисти, заселващи се в чужбина. Техният дял съставлява 27% и по правило те владеят езика на страната, в която се местят.

Къде отиват германците?

Най-предпочитаните страни от германците са Швейцария, Австрия и Великобритания. Две трети от всички онези, които напускат Германия, се установяват в Европа. Сред по-далечните държави доминират САЩ, Австралия, Канада и Китай. Германците обичат и топлите страни с приятен климат като Турция, Испания, Франция и Италия.

Има обаче и германски граждани, които се заселват в Русия. Така например през 2015 година 2341 души са се преселили за постоянно в Русия. А това надвишава броя на онези, които са отишли да живеят завинаги в Италия, в Канада или в Тайланд.

Що се отнася до броя на германските граждани в България, според телевизионен репортаж на германското предаване Stern TV през 2017 в източноевропейската членка на ЕС вече е имало над 45 000 германски заселници.


144
Още по темата: германциемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
18
 
19
 
! Отговори
Казах ви преди 6 месеца
Сбъдва се пророчеството. Българите по света масово се завръщат а западняците се чудят къде да се спасят. България днес е едно от най-предпочитаните места за живот.
64
4
 
32
 
! Отговори
Фикция преди 6 месеца
Масово имигрират в България работници от фабриките на Сименс, АББ, БМВ, ФауВе и Мерцедес, желаещи да заемат свободните позиции в родния туристически бизнес, гледане на възрастни хора. Привлича ги хубавото време, ниските цени, ниските заплати, липсата на корупция и сигурността за бъдещето.
63
3
 
22
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 месеца
Това Лято имаше бедни и стиснати немски туристи.
Мноого скъсани социалтуристи.
62
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
500 хиляди германци резервираме за българския бизнес. Трябва да побързаме със заявките, защото ще свършат.
61
1
 
12
 
! Отговори
до панчо преди 6 месеца
да, нямам търпение, такива калинки като тебе да отидат завинаги в канализацията на историята! на качествените индивиди ЕС не им трябва!!
60
12
 
5
 
! Отговори
панчо преди 6 месеца
До к0нсерва
ти сякаш се кефиш че идва края на ЕС а с това и всички влизаме обратно в кенефа?
такава ли ти е логиката?
а тва за люпен е пълна измислица от жълти странници
59
3
 
19
 
! Отговори
бай ганю преди 6 месеца
тука на балканите е истината,заповядайте при нас за да не дойдем ние при вас тук предлагаме врътки и чалъми ганювски от които ще гледате като втрещени
особенно желание имат германците с турски корени да си отидат обратно където принадлежат иначе и след 3-4 поколения все не успяват да се интегрират
останалите са авантюристи едва за по 1-2-3 год и айде обратно в подредена германия
58
5
 
42
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 месеца
ако не сте чули според последното социологическо проучване във Франция, Марин льо Пен и партията й вече води с цели 2% Макарон и негова партия. ЕС е пред края си, Глобалистите са на колене. За съжаление, малкото останали Европейци се събудиха много късно, може би вече нищо не може да се направи при такава демографска и икономическа трансформация на Европа, но докато има живи Бели мача не е свършил!!
57
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 62
Не става въпрос за арийци става въпрос за манталитет и поведение.Тези хора живеят на социални помощи,не желаят да работят,не желаят да се променят към по-добро.Те не са способни да съществуват без социални помощи и без да получават безплатно блага и предмети.Същевременно с това мислят,че като унищожат всички ще станат нещо като царе.Трупат отпадъци,разнасят болести ,създават хаос и несигурност.Срещу това получаваме обещанията без покритие че щели да ...какво?Станат хора?Ха ха ха
56
1
 
57
 
! Отговори
месара преди 6 месеца
Западна Германия на времето беше държавата мечта! меркел с неиното- добре дошли, я съсипа!
55
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде ще бягат? От себе си не могат да избягат. С тяхната пословична тъпатия и лакамия унищожиха не само Римската империя.
54
11
 
29
 
! Отговори
к преди 6 месеца
дните на Европа са преброени !
САЩ и Русия ще си разделят Европа - Англия и малка част от Франция и Холандия за САЩ и останалото за Русия ...

след почти 1000 години Велика Тартария ще се възроди отново за ужас на евреите !!!
53
5
 
42
 
! Отговори
k преди 6 месеца
краят на западното общество е близо !

юдо-масоните унищожиха запада с психопатичната си толерастия и меко казано идиотски глобализъм
52
0
 
42
 
! Отговори
Задача преди 6 месеца
Ако всяка година близо 300 хил. гермаци се подменят с 1,5 мл. араби и африканци как ще изглежда Германия след 30 години?
51
13
 
4
 
! Отговори
Дойч преди 6 месеца
Еми и аз искам да избягам за България.... майтапче.
50
0
 
62
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 месеца
Ако Меркел изкара още един мандат 99% от германците ще искат да избягат.
То вече Германия стана халифат ....
49
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 59

-

Искат да избягат от многото работа и искат спокойствие - те сами си го казват. Прекалено много се работи в днешно време (а в германия пък още повече), а уж всичко с машини, компютри, но .... работата на днешният човек не само, че не е намаляла, ами му се налага да работи все повече и повече, за да поддържа този стандарт, който е имал прези 30 г. Значи ИМА НЕЩО ГЕНЕРАЛНО СБЪРКАНО в Системата, генерално! Системата е грешна!
48
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

Ето например аз не обичам бежанци Смятам,че те са заплаха за нормалното съществуване на една цивилизована държава.

Не се притеснявай, бежанците бягат от България като дявол от тамян, нито един бежанец не е останал, България може спокойно да продължава да си съществува като цивилизована държава на бели българи арийци (само дето белите българи арийци на Запад изглеждат доста матови и веднага си личат и дори не ги различават от техните по малки братя)
47
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Германия и на запад не правят разлика между българите и бг мексиканците както ги наричаш, пък то и няма голяма разлика, само българите си мислят, че са много по-различни.
46
2
 
22
 
! Отговори
Слав преди 6 месеца
Оъ близки впечатления... Немците са доста объркан народ в момента. Свръхикономиката им донесе богатства но не и слава и щастие. Именно заради изкуствения си свят трвбва да внасят все повече чужденци за ръботна ръка от там и проблеми. А сега и арабиш и африканиш. Омагьосън кръг. Турската общност също надига глас и с право. Шайзе зитуацион фюр алес цузамен:)