Защо му трябва на Владимир Путин обща европейска армия?

Русия поне 2 пъти е нападана от армиите на обединена Европа
13 ное 2018 21:52, Елка Василева
324
Защо му трябва на Владимир Путин обща европейска армия?
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин изказа подкрепата си за създаването на независима обща армия на Европейския съюз по време на честването на 100-годишнината от примирието в Първата световна война в Париж. Защо Русия, която най-малко два пъти е била нападана от армиите на обединена Европа, подкрепя тази инициатива, пита руският вестник "Взгляд" в редакционен материал.

Изданието отбелязва, че присъствието на Путин на тържествата в Париж е било закономерно, тъй като Русия е един от най-важните участници в Първата световна война. Преди края на войната обаче в Русия избухва революция, която едва не я изличава от политическата карта на света.

Впоследствие, отбелязва "Взгляд", Съветският съюз е нападнат от войската на Третия райх, който към 22 юни 1941 г. вече е завладял по-голямата част от европейските територии и може без преувеличение да се каже, че армията му е общоевропейска.

Като се има предвид, че и преди това Русия се е сблъсквала с подобни явления през 1812 г. (във войната срещу Наполеон) и отчасти през 1853 г. (по време на Кримската война), би трябвало да се очаква идеята за обща европейска армия да провокира само негативни емоции у руснаците, пише "Взгляд", но на 11 ноември 2018 г. Владимир Путин публично подкрепи инициативата на френския държавен глава Еманюел Макрон за създаване на общи военни сили на ЕС.

Още по темата

Основните пречки пред създаването на обща европейска армия са необходимостта от похарчването на много средства и демонстрирането на силна воля. Европа разполага с необходимите средства за тази цел, но що се отнася до волята, нещата стоят по друг начин, посочва "Взгляд", цитиран от БТА.

Именно заради това Путин подкрепи идеята на Макрон, припомняйки, че всъщност тя не е нова. Руският държавен глава заяви, че за тази идея му е говорил още бившият френски президент Жак Ширак.

"Европа е мощен икономически съюз. Напълно естествено е европейците да искат да бъдат независими, самодостатъчни и да имат суверенитет в сферата на отбраната и сигурността. Мисля, че това като цяло е един положителен процес за засилването на многополюсния свят. По тази причина нашата позиция съвпада с тази на Франция", подчерта Путин.

Ключовото послание в думите на Путин е идеята за независимостта на Европа в сферата на отбраната, което ще засили многополюсния свят, за който се бори Русия, пише руското издание. За създаването на този многополюсен свят едно евентуално разделение вътре в НАТО би изиграло ключова роля.

Именно затова Путин подкрепи инициативата за създаването на обща европейска армия - защото в краткосрочен и средносрочен план това е изгодно за Русия.

Може ли в дългосрочен план тази единна армия на Европа да се превърне в заплаха за Русия, пита "Взгляд". Теоретически това е напълно възможно, но сега няма никакъв смисъл да се мисли по този въпрос, обобщава вестникът.


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Vive la France! Най-великата и славна страна!
Успех Макроне, всички нормални хора ти стискаме палци!
211
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
като шахматист който мисли с 15 хода напред никой не може да го разбере.
210
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма Путин, няма Макрон, слава на Полша!
209
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Aми така е , дядя Сам много лошо бие през ръцете , посегнеш и удря .
208
5
 
5
 
! Отговори
Обяснитор преди 4 месеца
Каква "европейска армия", бе???? Да не е без пари???
Те Макрон и Меркел не могат да покрият 2та процента за армиите си (в НАТО), та и "европейска армия" щели да правят.:):):)

Или пускат партенки да уплашат Тръмп, та да не ги кара да си увеличат разходите за отбрана , както е по договор??? И да спестят някое евро за да има за плюшени мечета. Тръмп не се плаши лесно обаче:):):)
207
6
 
2
 
! Отговори
странно преди 4 месеца
ето това имам предвид. Може би от Позитано са се понапънали с тази мисъл

"Путин е номер едно! Мисли като на шах."
206
4
 
1
 
! Отговори
странно преди 4 месеца
ВП кога стана гросмайстор. Това ли е новата опорна точка? Нали преди беше цар? Явно това стана ултра модерно.
205
1
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 месеца
Със сигурност много го е страх от армия джендъри със страп-они ,печки от Африка и третия свят и затлъстели чичаци ;) !!!
204
10
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 4 месеца
Путин е съгласен защото нищо не зависи от него. Така че по-добре да е съгласен отколкото несъгласен, че като стане евроармията да не е сконфузен.
203
6
 
4
 
! Отговори
208,208 преди 4 месеца
Гълтаме л а й н а и с п е р м с
СЛАВА на Сорос и САЩ
202
4
 
4
 
! Отговори
Така е преди 4 месеца
Перфектно и професионално лапам смуча и облизвам всякакви ***, гълтам с наслада *** т а им
201
3
 
5
 
! Отговори
Така е преди 4 месеца
Аз съм третополов гей смърдящ с г ъ з разпран поне 1000 пъти съм в *** е б а н
200
5
 
3
 
! Отговори
Така е преди 4 месеца
Няма по-голяма *** от майка ми
199
9
 
1
 
! Отговори
Така е преди 4 месеца
Напълно съм съгласен с Анонимен 195.Така е .
198
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Иска да яде бой
197
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като иска ЕС знамето забито над кремъл ок ще му го оредим
196
8
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 4 месеца
До Анонимен 169 Питам се какво е накарало руската армия да участва в ПСВ.Заплашвана ли е или без тях не може.Да не би да има баница и да изпуснат от пая.Не се наситиха на територия ,ей!
195
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За какво му е такава армия германия почти сама им нарита руските дирници на времето
194
3
 
18
 
! Отговори
Ето затова преди 4 месеца
Путин е номер едно! Мисли като на шах.

"Който няма собствена армия - храни чужда." БГ пословица.

Познайте коя краварска армия хранят ЕС-тата? Това иска да спре Путин.
193
7
 
5
 
! Отговори
Путин да докладва преди 4 месеца
Путин да докладва как Съветския съюз бе победен без бой през 1989 година когато предаде Берлин Прага,Будапеща,София без един танков истрел.
Напомняме че наркоманите в МОсква пропиха Съветския съюз нагло с кеф през 1991 година когато начело снаркомана ЕЛцин Москва обяви независимост от Руската империя и СССР
ПОследна жестока загуба е Киевска РУсь,Окупирана чрез наркомани в парламента