Дрънчене на оръжие! ЕС призова Русия да отпуши Керч

Брюксел потвърди, че няма да признае анексията на Крим
26 ное 2018 06:45,
135
Дрънчене на оръжие! ЕС призова Русия да отпуши Керч
Кадър: YouTube

Европейският съюз призова Русия да освободи блокадата на Керченския пролив и да позволи преминаването на кораби от и към Азовско море.

"Очакваме, че Русия ще възстанови свободата на преминаване в Керченския пролив и призоваваме всички страни да действат с максимална сдържаност за за незабавно деескалиране на ситуацията", се казва в декларация на говорителя на върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Брюксел оценява като "опасно увеличаване на напрежението" развоя на събитията в неделя, когато руски и украински военноморски кораби бяха въвлечени в инциденти със стрелба и последвалото блокиране на трафика през Керченския пролив от руски танкер.

Още по темата

"Събитията в Азовско море демонстрират как нестабилността и напрежението се увеличат, когато основните правила за международно сътрудничество не се вземат под внимание", се казва в изявлението, което цитира Могерини.

Темата беше обсъждана от външните министри на ЕС миналата седмица в Брюксел.

В изявлението на говорителя се казва още, че построяването на моста над Керченския пролив от Русия, без съгласието на Киев е "поредно нарушение на суверинитета и териториалната цялост на Украйна".

ЕС потвърждава позицията си на непризнаване анексирането на Крим и Севастопол от страна на Русия: "ЕС не признава и няма да признае незаконното присъединяване на Кримския полуостров от Русия", се казва още в съобщението на говорителя.

Брюксел настоява Москва да отхлаби контрола на морския трафик в пролива, който беше силно затормозен от зачестилите скрупульозни проверки на съдове.

През октомври Европейският парламент прие резолюция за ситуацията в Азовско море, в която "осъжда прекомерното спиране и проверки на търговски плавателни съдове", както украински, така и на други държави, включително от ЕС.

Евродепутатите предупредиха тогава, че опасността от достигане до открит конфликт е висока и изразиха опасения от милитаризацията на Азовско море.

Според тях възникването на конфликт в такава близост до европейските граници "може да има по-широки последици за сигурността, пряко засягащи ЕС и неговите държави членки".

Парламентът поиска ЕС да назначи специален пратеник за Крим и Донбас, чийто отговорности да включват и Азовско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
6
 
9
 
! Отговори
доктор Костов преди 5 години
Прав е Коце че "у големо говедаре" всички мразим Русия и всички обичаме САЩ
62
6
 
6
 
! Отговори
Коце преди 5 години
оти си не пишете имената бе колеги а сте само анонимни
61
9
 
9
 
! Отговори
Коце преди 5 години
и ние от големо говедаре сметаме че саш требе да се намеси и да анексира кримскио остров и да го арестуват тоя путин щото у големо говедаре многу го мразиме
60
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още едно доказателство за това, че Крим не е руски и никога няма да бъде
59
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58ЛАЙ-НЕНЦЕСАЩ СА СВРЪХ СИЛНИ ТЕ ИМАТ ТОНОВЕ ОРЪЖИЕ С ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ КОЕТО ЩЕ СТИГНЕ ЗА 5 СЕВЕРНИ КОРЕИ САЩ НЯМА НУЖДА ДА ЗАПЛАШВА С ЯДРЕНОТО СИ ОРЪЖИЕ ТОВА ГО ПРАВЯТ СЛАБИТЕ КАТО РУСИЯ!МНОГО МНОГО МНОГО ЖАЛКО, ЧЕ РУСИЯ НЕ БЕШЕ ЗАЛИЧЕНА ОТ САЩ СЛЕД КАТО АНЕКСИРАХА КРИМ!
58
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми НАТО и САЩ що не се намеси с военната си "мощ" в Керченсия проток, а?
57
29
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПУТИН: АНЕКСИРАХ КРИМ СЕГА ЩОТО АКО УКРАЙНА БЕШЕ ВЛЯЗЛА В НАТО ТОГАВА НЯМАШЕ КАК !НАСЕЛЕНИЕТО НА КРИМ МОЖЕ ДА ИСКА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ РУСИЯ НО РУСИЯ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ПРИСЪЕДИНИ КРИМ!!!---------------ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗНАЕ, ЧЕ РУСИЯ Е ИЗМАМНИК, ПРЕСТЪПНИК И ТЕРОРИСТ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ОТ КАРТАТА НА СВЕТА!
56
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже и другарят Ун наби канчето на САЩ след като Тръмп заплашваше, че ще ги изпепели с ядрени ракети.
55
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"КОГА СТЕ ЧУЛИ САЩ ДА ЗАПЛАШВАТ С ЯДРЕНОТО СИ ОРЪЖИЕ!!!"Съвсем наскоро Тръмп точно с това заплашваше Северна Корея. Да не говорим за Хирошима и Нагазаки, Виетнам,..., Югославия .... списъкът с военни престъпления е дълъг, но явно се забравя или се оправдава с борба за демокрация от подкупни медии и съдилища. Всъщност целта винаги е била една, предимства и обогатяване на една единствена страна.
54
5
 
23
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Не бе другариии, САЩ са най-миролюбивата държава в света и извън него.
53
7
 
22
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
ЕС да си гледа териториите на ЕС. С какво право ще назначават пратеник за Донбас и Азовско море, които нямат нищо общо с ЕС? И.. да не чакат от нас подкрепа за такава политика на лицемерно интерпретиране на фактите.
52
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НАЛИ РАЗБРАХТЕ ЧЕ СЪМ *** С ТИКВЕНО СЕМЕ В КРАТУНАТА.
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са единствената страна която е използвала ядрено оръжие срещу цивилни граждани и избие близо половин милион цивилно с ядрени бомби.
50
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ бомбардираха София и избиха близо 5 хиляди цивилни българи.
49
21
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОГА СТЕ ЧУЛИ САЩ ДА ЗАПЛАШВАТ С ЯДРЕНОТО СИ ОРЪЖИЕ!!! ТОВА ГО ВЪРШИ РУСИЯ И СЕВЕРНА КОРЕЯ!САЩ ДОПУСКАТ ОГРОМНА ГРЕШКА КАТО НЕ ЗАЛИЧАВАТ РУСИЯ СЛЕД КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА!
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС няма ли да гони саудитски депутати, след като се доказа, че самото правителство и принца на Саудитска Арабия са наредили убийството на журналиста в посолството в Истанбул?
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народът се произнесе. Втори референдум няма да има.
46
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Брюксел потвърди, че няма да признае анексията на Крим"Крим е руски. Въпросът е затворен.
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Източната част говори руски, западната (била в Австро-Унгария, някакъв странен полски). .А знаеш ли в самата Русия колко езика се говорят?
44
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС да призове укрите да престанат с провокациите. Благодарение на тях е затворен протока...