Кризата: Франция отново става "болният човек на Европа"

Западни издания за френските протести срещу цените на горивата
5 дек 2018 15:30, Елка Василева
95
Кризата: Франция отново става "болният човек на Европа"
Снимка: Reuters

Британски и американски издания се спират на развоя на протестите срещу повишаването на данъците във Франция и отстъпките, направени от правителството на премиера Едуар Филип.

"Еманюел Макрон плаща за високомерието си, пише в коментар лондонският в. "Таймс". Президентът се домогна до властта като радетел за френско възраждане, вярвайки, че е миропомазан да изхвърли стария ред, пише изданието. Забързан да прави реформи, новият президент допусна, че победата му с 66 процента от гласовете му дава мандат да промени Франция по модерен и либерален начин. Вчера обаче Макрон се огъна под натиска на триседмичния бунт, но отстъпките, които направи, бързо бяха отхвърлени от протестиращите, които заявиха, че все още планират демонстрация в събота“.

Британският в. "Гардиън" пише, че кризата на Макрон във Франция е опасна за цяла Европа. Екстремистките сили ликуват заради затрудненото положение на президента, коментира изданието. А крайната им цел е да поемат управлението на целия континент. В името на Европа Макрон се нуждае от помощ, а не от презрение или омраза, подчертава всекидневникът. Според него младият реформистки лидер, обещал "европейски ренесанс", се бори на кормилото на държава, която бързо се превръща отново в "болния човек на Европа".

Още по темата

Многозначителен момент миналата седмица беше, когато през почивните дни протестиращите обезобразиха лицето на статуята на Мариана - символът на републиката, до Триумфалната арка в Париж, припомня вестникът. Ако тези страсти се разгръщат във Франция, ще бъде засегнат и целият континент, а не само политическата кариера на един човек, смята авторът на "Гардиън".

В. "Файненшъл таймс" отбелязва, че Макрон не е успял да преодолее уклона на френските президенти да правят резки завои, макар че често е обвинявал предшествениците си, че като са се съгласявали прекалено лесно да правят обратни завои, не са позволили Франция да модернизира икономиката си и социалната държава и са причина за общественото презрение срещу политическите елити. Сега обаче Макрон направи своето отстъпление, за да спаси програмата си от реформи и вероятно и президентството си.

В."Вашингтон пост" изтъква, че протестиращите във Франция са част от глобална ответна реакция срещу данъците, свързани с климатичните промени. Единственото най-ефективно оръжие в борбата срещу промените в климата са данъците - налагане на разходи на онези, които увеличават парниковия ефект, смятат икономистите. Но както научи през последните три седмици френският президент Еманюел Макрон, въвеждането на такива данъци може да се превърне в политическа експлозия.

Макрон едва ли е сам в безсилието си. Лидери в САЩ, Канада, Австралия и навсякъде по света се изправиха пред яростна опозиция в усилията си да наложат цени на въглеродните емисии. Но френският обрат беше особено обезсърчителен за специалистите по промените в климата, защото се случи точно когато делегати от цял свят се събираха в Катовице за голяма конференция, за да дадат тласък на мерките за опазване на климата.

"Както навсякъде другаде, въпросът във Франция е как да се съчетаят екологията и равенството", посочи Брюно Котре - изследовател от Парижкия институт за политически проучвания. Стане ли дума за околната среда, гражданите виждат най-вече наказателни политики, още и още данъци. Никой няма решение, и само можем да наблюдаваме бедствието, случило се във Франция заради това".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
8
 
! Отговори
Име преди 5 години
"В името на Европа Макрон се нуждае от помощ, а не от презрение или омраза,.." са написали загрижените за европата британци. те отъждествяват европа с франция, а франция с макрон. макрон не се нуждае от помощ, защото дори и да подаде оставка никой няма да му потърси сметка и той, както една цяла плеяда от видни политици ще добута до пенсия на някой лазурен бряг с многобройни, незаслужени привилегии...
60
3
 
5
 
! Отговори
Макрон преди 5 години
като всеки друг лилипут, например Наполеон, накрая ще го яде квадратен и леко напукан. Но това си е и единственото лечение на комплекса на дребните-и физически, и духовно.
59
1
 
3
 
! Отговори
Nales преди 5 години
Francia vliza v sexperiod...
58
4
 
9
 
! Отговори
179 преди 5 години
хахахаха Болния човек на Европа е Франция хахахаха Ще падна от стола :D Хората имат позиция и се борят за правата си . Ние сме най-добре щото нищо не правим нали :D
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Пян_Гъ е на прав път , итой е забелязал , както и аз отдавна ,че бнр и бтв са слугини , зле прикритипри това , на герб и пеят по негов тон .Не сме длъжни да търпим подобносъстояние на нещата и искаме уволнениетона ръководствата им и услужливитежурналисти на властта .
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В частности, высокотехнологичный Nasdaq потерял 3,8%, Dow Jones чуть более трех, а индекс широкого рынка S&P 500 рухнул на 3,2 процентного пункта. В "красной зоне" оказалось подавляющее большинство акций, а лидерами снижения стали высокотехнологичные гиганты. Amazon рухнула почти на 6%, Apple - на 4,5%, капитализация Google сократилась почти на 5%, Netflix потеряла более 5%.
55
3
 
13
 
! Отговори
чистота преди 5 години
Не се притеснявайте, ние сме стабилни, ЩЕ ПОМОГНЕМ НА БОЛНАТА ФРАНЦИЯ
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До HandelПаметника на незнайния войн се намира на улица Париж Номер 2 и е въздигнат като възпоменание на стотиците хиляди българи загинали във войните за България. Какъв съветски паметник те гони пък тебе?
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Вина? Откъде накъде Западна Европа трябва да изкупува грехове, при пъложение, че сегашното поколение европейци нямат нищо общо с това какво са правили дедите им за да им вменяват вина. Комунистите и внедреното в образователвата система на западното общество марксистко образование ги възпитава да се мразят и да си затриват нациите като ги пълнят с африканци! Освен това Европа е цивилизовала света и мaмуните трябва да й бъдат благодарни защото преди това са висяли от дърветата.
52
4
 
12
 
! Отговори
рамбо босилек преди 5 години
Във вселената такова животно,демокрация няма.Не се заблуждавайте.Напред към комунизъм
51
9
 
3
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 47: С паметта на кои точно загинали е гавра този паметник? Колко съветски войници войници са загинали в България? А колко са избитите от съветските войници и техните продажни помагачи комунистите? Точно наличиаето на този паметник е гавра с паметта на загиналите.
50
6
 
3
 
! Отговори
Да живее краля преди 5 години
Така е,като си утрепахте краля ЛУИ 14- ти.Вива ла франсия
49
1
 
18
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 5 години
Медиите лъжат, че протестите във Франция са с/у цените на горивата. Те са с/у падащия стандарт на живот. Това казват запитаните хора на улицата. Чуйте ги. Медиите подстрекават към МЕТЕЖ. Един вид, "Видяхте ли Франция, какво чакате?" BTV, Nova и т.н. са продажни, но Канал 1 да лъже - това е наглост, защото се финансират от нашите данъци. Най-чудното е, че НА НИКОГО НЕ МЕ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ!?!
48
5
 
6
 
! Отговори
верно е преди 5 години
правилният,строй е КОМУНИЗЪМ
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БЪЛГАРИЯ след насилствената колективизация / 1944- 1989г./ Се управлява от НОМЕНКЛАТУРА , както в Москва.. То е "Политика- Пари - Политика. Сега е от тая номенклатура / след 1989г./ стана на олигарси.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масоните са добри хора. Помагат на нуждаещите се от жилище 180 квадрата. Масон масону око не вади. Били сме управлявани от масони, а не знаехме.
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До45. Нищо не разбираш от демокрация. Разбираш от "Планово Народно Стопанство". При него партиини НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ определят ресурсите чрез законите от МОСКВА.
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има буржоазен строй, капитализъм, буржоазна република. Демокрацията е като комунизма - една илюзия и заблуда за масите и народа.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Ако отида и разруша паметника на незнайния войн в София и това ли ще оправдаеш бе сeрсем? Това е гавра с паметта на загиналите бе нeщастник. Това дори ромите не го правят. Едно е протест, друго е разюздена болшевишка гавра с паметта на нацията. Ако Хитлер/Напоеон бяха живи щяха да ги кaстрират.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бели араби протестираха и няколко френски пенсионера. Не можели да живеят с бедняшките си заплати. Да отидат в германия да работят. Французите са едни бедняци и една олигархия милиардери я командва.