В Унгария: Всичко, което искам за Коледа, е демокрация!

Западни медии за четвъртия ден на протести срещу Орбан
17 дек 2018 12:00, Елка Василева
117
В Унгария: Всичко, което искам за Коледа, е демокрация!
Снимка: Reuters

Няколко хиляди унгарци излязоха вчера на демонстрация в четвъртия ден на протести срещу премиера Виктор Орбан, един от най-отявлените националистически лидери в Европа, и срещу закон, който ще изисква от трудещите се да работят до 400 извънредни часа годишно.

През 12-годишното си управление в последните 20 години Орбан прие редица спорни закони, бетонирайки контрола върху съдилищата, университетите, централната банка и почти всички медии в страната, отбелязва американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Вчерашните протести са ново и различно предизвикателство за властта на Орбан. По-рано този месец 83 процента от унгарците заявиха в допитване, че не одобряват трудовия закон. Унгарските профсъюзи, които като цяло не реагираха на репресивните мерки на министър-председателя срещу медиите и университетите, този път се включиха в борбата.

Протестите се превърнаха в платформа за изразяване на общия гняв срещу Орбан, чиято партия ФИДЕС контролира две трети от парламента и това положение ще се запази поне до следващите избори през 2022 г. Дотогава Орбан ще е управлявал Унгария през половината от посткомунистическата й история, подчертава "Уолстрийт джърнъл".

Уличните протести срещу нетолерантното управление на унгарския премиер Виктор Орбан се засилиха, след като хиляди хора, настояващи за независими съдилища и свободен печат, се събраха пред сградата на държавната телевизия в Будапеща, поведени от парламентаристи от опозицията, посочва "Блумбърг".

На вчерашния, четвърти протест се стекоха значително повече хора в сравнение с предишните въпреки студа. Разрастването не протестите свидетелства за острата реакция срещу все по-силната централизация на властта при управлението на Орбан. То е белег и за отчаянието на гражданите, и на опозицията от невъзможността да влияят на политиката, отбелязва "Блумбърг" и също припомня, че управляващата партия разполага с мнозинство от две трети в парламента и може да прокара всеки закон без подкрепата на опозицията.

Вчерашната протестна демонстрация, организирана от опозиционни партии, студенти и профсъюзи с искане на свободни медии, оттегляне на законодателство за извънредния труд и независима съдебна система, беше до голяма степен мирна, докато полицията не използва сълзотворен газ срещу множеството, събрало се пред телевизията късно снощи.

На един транспарант се четеше: "Всичко, което искам за Коледа", е демокрация, съобщи уебсайтът "Хъфингтън пост". Министър-председателят Виктор Орбан се самоопределя като спасител на християнската култура в Унгария от мюсюлманската имиграция в Европа и по-рано тази година спечели трети пореден мандат. Вчера неговата партия ФИДЕС заяви, че зад "уличните размирици" стоят престъпници, и обвини родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, че подклажда протестите.

Британският в. "Индипендънт" цитира участник във вчерашното протестно шествие, студент по социология, който казва, че недоволството се засилва и че приетите през седмицата два закона не служат на интересите на унгарския народ. Г-н Орбан нееднократно влиза в конфронтация с европейските лидери в Брюксел, след като увеличи контрола си върху съда и медиите. Организации за защита на гражданските права определиха новия закон за съдилищата като поредно посегателство срещу демократичните институции при управлението на Орбан, допълва "Индипендънт", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
15
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
колко удобно е по руски модел да наричаш протестиращи врагове на народа или *** само защото популистката ти политика няма по добра алтернативаколко лесно е да набиваш в главата на простолюдието че си пазителна християнски ценности за да се задържиш на власт и да оплескваш ежедневно законодателство наподобяващо тоталитаризъм в условия на демокрация и импровизиране на смисленна политическа дейност
56
2
 
20
 
! Отговори
мак преди 5 години
Прави нещата, които не се харесват, като извънреден труд. Някои не могат да влияят в политиката, но щом дадената партия има мнозинство, тя решава, особено, когато се гласува по партийна заповед, а не по съвест. Обичан е от едните, мразен от другите, но нека унгарците оценят това, че спря едни хора да им стъпчат държавата, и то по време, когато едва ли не цяла Европа бе готова доброволно да се затрие и се нахвърли върху него, наричайки го най-голям ксенофоб. Тогава бе сам срещу всички, но устоя.
55
4
 
11
 
! Отговори
Ляв преди 5 години
Свобода за всички леви под знамето на дъгата!
54
4
 
20
 
! Отговори
Довиждане преди 5 години
Имам достоверна информация че Путин готви провокация на женския пазар в София. Бил е забелязан от бдителна търговка маскиран като голям ром, ядящ шкембе чорба.
53
1
 
31
 
! Отговори
джо преди 5 години
Всеки политик, дръзнал да има мнение различно от "големите" става човек на Путин , сатрап , канибал и т.н. Автора на статията е писал мнението на вестниците и ги цитира праведно, но пропуска да уточни , ЧИЯ собственост са и кои са техните ментори. И не дава отговор, защо когато не може да спечелят избори опозициите захващат една и съща тактика платени протести по площадите.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KAZAL CHOROCH
51
7
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Извинявам се! Бойко не е руска подметка, той е евроамериканска ***!
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо за Бойко не видяхме такава изчерпателна и "аналитична" статия? Като цяло май има доста сходства, постоянни протести, спорни лобистки закони насочени против народа,овладяване на структурите, постоянно увеличение на Цените, абсурди от типа ,че нарушенията ще се предписват и в/у колата ти не само в твоето досие и тн.. Доста подбрани анализи а Днес? :D Знам ,че не е свързано директно със статията ,но след, като прочетох статията платената журналистика ми се наби на очи.
49
16
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Орбан и Бойко ги усетиха, че са руски подметки. Щом скриха Груевски още по - зле! Смешна работа! Ауууууу!
48
19
 
9
 
! Отговори
Довиждане преди 5 години
Поредното крайнодясно диктаторче и дружка на Путин, укриващо престъпници, което ще отиде в кофата. Заедно със сeляка Качински, който искаше да забрани абортите дори когато плода е увреден и за една бройка да съсипе правосъдната система на поляците. Русофила Тръмп няма да спечели нов мандат. Лека полека ще се изчисти тинята. Хотели как лучше, а получилось как всегда.
47
14
 
5
 
! Отговори
Ляв преди 5 години
Орбан и Тръмп са фашисти и човеци на Путин. Свобода за хората и затвор за Груевски и Бойко! Не бива да позволяваме на никой да унищожи нашата обединена гейЕвропа, в която на първо място се поставят правата на хомо, лезбо, триполовите и всички останали и грижата за тях. Затова Европа е притегателна сила за цял слънчева вселена и повод за завист у Русия и САЩ.
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя тая демокрация не е народна а се изражда в буржоазна или само за силиконки, чалга, политици и банкери.
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледайте, гледайте, как народите защитават правата си и се борят срещу оковите!И чакайте вас някой друг да ви "оправи"!
44
4
 
12
 
! Отговори
против себе си преди 5 години
На българина и 1000 часа извънреден труд да му искат, пак ще мълчи и ще венцеслави управляващите, заради 100 лв бонус в края на годината. И ще се заканва и стреля по протестиращите, защото му пречели да се прибира с колата си.Не народ, а м..., както е казал поетът.Едва ли има толкова заспал народ, който да "работи" против собствените си интереси.
43
4
 
5
 
! Отговори
Даола преди 5 години
Аз пък искам ЧЕЗ да не спира тока, напоследък и по два пъти наден, да не вдигат цените и после уж да ги намаляват/ат, да почистят улиците в София, да почистят и въздуха / ако могат/ - но най-бързо: порочната и некомпетентна ликата ГЕРБ да си отиде !!!
42
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, айде...предпочитам диктатора Орбан, пред ония дърт пияндурски марксист Юнкер да ми налага "европейски ценности" и да ми диктува какви домати и краставици да ям...!! Карал унгарците да работят...ми ще работят я! Де да имахме и ние такъв "диктатор"!! Германците едно време да не са лежали по гръб, когато трябваше да съживят една катастрофирала държава, за да я върнат пак до най-голямата икономика в Европа и 5-та в света ???? А ние в момента хем сме катастрофирали, хем лежим по гръб...!!!!
41
13
 
10
 
! Отговори
Ляв преди 5 години
Орбан е фашист и човек на Путин. Свобода за хората и затвор за Груевски! Не бива да позволяваме на никой да унищожи нашата обединена Европа, в която на първо място се поставят правата на хората и грижата за тях. Затова Европа е притегателна сила за цял свят и повод за завист у Русия и САЩ.
40
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самозабравил се - това е точното определение за Орбан. Както е бил любимец, така ще го разлюбят. Лошото е, че унгарците го оставиха да отиде твърде далеч в отнемането на граждански права - сигурно много от тях са се заблуждавали, че е за добро. Сега ще трябва да изминат обратния път назад, защото отнемането на граждански права никога не е било за добро.
39
4
 
9
 
! Отговори
гост преди 5 години
на тоя кой ще му даде убежище,че не е и сам трябва и груевски с него да ходи
38
8
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Популизма и национализма граничещ с нацизъм, винаги са вървели ръка за ръка и Орбан е типичен пример за това ... Не случайно и Курнелка се хвана на хорото му, загърбвайки идеите на ПЕС, към която поне на думи твърди че принадлежи ... Крайно време е Европа да отлюспи подобни лидери и да ги прати на заслужена почивка в някой музей на тоталитаризма от времето на СОЦА ... !!!