ЕС и САЩ се плашат с вдигане на мита, ще скочат от кетчуп до самолети

Търговският спор може да оскъпи вноса от двете страни на Атлантика
Обновена: 18 апр 2019 09:11 | 18 апр 2019 07:00,
127
ЕС и САЩ се плашат с вдигане на мита, ще скочат от кетчуп до самолети
Снимка: Reuters

Европейският съюз се готви да удари американските вносители с по-високи търговски мита като ответна мярка срещу незаконни държавни субсидии за самолетопроизводителя Boeing.

Мерките ще засегнат внос на стоки на стойност €20 млрд., като публикуваният за обсъждане списък, включва разнообразна продукция - от трактори и самолети, до замразена риба и цитрусови сокове, кетчуп и вино.

17-страничният списък, по чието съдържание се събират мнения на засегнатите страни до края на май, излиза седмица, след като висшия апелативен орган на Световната търговска организация (СТО) обяви, че американските субсидии за Boeing продължават да причиняват значителни вреди на Airbus, включително са причина за загуба на продажби. 

ЕС и САЩ водят 14-годишен търговски спор пред организацията за субсидиите за производството на европейските самолети Airbus и за американските Boeing, като взаимно се обвиняват, че те са незаконни.

"Не искаме зъб за зъб, но трябва да сме готови с мерки за противодействие, в случай че няма друг изход", заяви търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом по повод огласяването на списъка.

Той ще бъде приет, след като стане ясна оценката на СТО за причинените вреди, уточнява Комисията. Според правилата на организацията ощетената страна може да въведе мерки, за да компенсира загубите си в размера на щетата. Искането трябва да бъде одобрено от търговската организация.

Миналата година същият орган на СТО откри нередности и в субсидиите за Airbus. В началото на април Вашингтон публикува свой списък от европейски стоки, внасяни в САЩ, които ще бъдат допълнително обмитявани. Те са на стойност от 11 млрд. долара. Американският списък включва стоки от самолети и хеликоптери до вино и сирена.

Окончателното решение на СТО по американската жалба срещу европейските субсидии за Airbus се очаква през юни или юли, а отсъждането на дължимите компенсации не по-рано от идната пролет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже колко болни малки и американизирани мозачета са "писали" тук Тази Американска "демокрация" Ви е обезобразила бе деца!Монетата има 2 страни! Вие знаете и виждате само едната! " Спасила" ви е Америка? Пороби ни всички бе деца!! ПОРОБИ НИ! Няма "демокрация"! Преди беше Русия! А сега САЩ! Пак същата! България е зависима държава!Една свободна държава.Не участва във военни съюзи!НАТО! Било то и в ЕС! А се развива сама! Съюзите създават само ПРАВИЛА! А "ПРАВИЛОТО" е КОНТРОЛ!-:)
89
0
 
11
 
! Отговори
Наполеон Бонапарт преди 5 години
Нато трябва да се разпадне и да се създаде европейска армия под лидерството на Велика Франция за да набием канчетата на англо-говедарите! Да си вдигат базите от тук! Френския Рафал и Мираж са много по-добри от щайгата ф-16 и хипoпотама ф-35. Airbus > BoingАпропо, френския език е говорен на 6 континента от над 300 милиона души в над 34 страни! В La Francophonie членуват 54 държави с 1 милиард население и всички те учат френски! Най-бързо растящия език след гoведарския език (диалект на френския)
88
0
 
12
 
! Отговори
Наполеон Бонапарт преди 5 години
Велика Франция е единствената страна в ЕС със своя собствена космическа програма и космодрум. La Francophonie включва 54 държави и над 1 милиард души. Англия, САЩ, Германия, Италия дължат съществуването си на Франция. Прусия е размазана за 2 седмици от Наполеон. Франция е най-посещаваната страна в света. Париж е най-красивия град. Де Гол създава ЕС за да предотврати англо-говедарска доминация над Европа. Какъв Хитлер, какъв Чърчил? Де Гол е най-великия! Това е Франция: 1500г. величие!
87
0
 
12
 
! Отговори
Наполеон Бонапарт преди 5 години
Франция е освободила и създала Сащ. Краварите са взаимствали всичко от френските просветители. Констинуцията им е създадена по идеите на Монтескьо за разделение на властите. Когато Франция е била световна сила, Сащисаните са били банда каторжници. Велика Франция е пета икономика в света, има петата най-силна армия в света, третия най-голям ядрен арсенал, трета в света по брой ядрени реактори. Единствения ядрен самолетоносач в ЕС, единствената страна в ЕС на чиято територия няма краварски бази.
86
0
 
11
 
! Отговори
Наполеон Бонапарт преди 5 години
До Факт!Англия е първата френска колония, завладяна от французите през 1066г., а след това в продължение на векове е била васална на френския крал. В продължение на векове френския е бил официален език на Англия. Затова сега 60% от думите в английския са френски. Няма как Велика Франция да е комплексирана от колонията си, която размаза по време на сто годишната война. А пълководец като Наполеон бритите не са имали в цялата си смешна история. За краварите да не говорим.
85
6
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Незнам кви са англичаните само знам че спасяват французите ПСВ и след тва в пряк въздушен двубой печелят срещу германия през ВСВ.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Niama da kupim amerikanski yastrebiteli, sha si kupim togava frenski...
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немците имат ОГРОМНО производство и за него се нуждаят от МНОГО и ЕВТИНИ ресурси. Ти понеже нямаш нищо и нищо не ти требе, ама ако ти скочи бензина ще се разврякаш, че Путин те краде. Ами не купувай руски петрол. Купувай американски. За по евтино може и през луната да си го доставяш ;))Как може да сте толкова икономически необразовани!
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скрудж, аз питах ЗА ЕВРОПА. От изброеното само Норвегия е там, а и нейните ресурси са на свършване, понеже е сама в Европа. Аз не ти навирам Русия. Ти сам я забелязваш. Кой как използва и разпределя техните ресурси не е твоя или моя работа. За нас ще е добре да ги преработваме и продаваме навън. И Цяла Европа се стреми към това. Защото са по - евтини от другите.И са много. Докарай си катарска газ, щом си мераклия. Аз мисля, Щжен поток щеше да е по - изгоден.
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пич, Хитлер завзема Франция за 1(ЕДИН) месец, въпреки, че там е имало огромна английска армия да подпомага франсетата. Те са си такива - могат само срещу изпадналяци без оръжие. Англетата са същите. Не е от днкато, а от начина им на мислене. Надуват си сами самочувствието и се мислят за голяма работа, а това импречи да се подготвят истински за това, което идва.
80
1
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Във Франция нещо им бъркат в ханата или атмосферните условиябса такива че само певерастибсе пръкват там няма как да са толкова смотани та да не могат да победят една плюнка германия.Според мен нещо френското днк е сбъркано да се надявме че арабухите ще го подобрят.
79
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 5 години
Бреме е Европа.Да престане да се навежда на Америка! И да си гледа интереса! Време е да се замисли тоя Европейски кошер в Брюксел.И За Американското НАТО! Що е то? И до кога ще има почва в Европа? -:) Та след колко време още.Ще го изпратим там Където му е местото! В Америка де!-:) То си е и тяхно отроче! Нещата се променят И още ще се променят! Време е.Нещата да се наричат С истинските им имена!
78
6
 
2
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 5 години
Абе ресурси има и в Катар и в Азърбайджан и в Норвегия и от Израел пуснаха тръба Кипър-Гърция-България и от САЩ цените на втечнения газ поевтиняват. Стига сте ни я вряли в очите тази ваша Русия все едно други държави на този свят няма. Руснаците си използват ресурсите за да корумпират елитите и да превърнат съответната страна в губерния. Техните проекти са политиески оръжия, а не икономически. Немците защото са комплексари и селски тарикати все гледат да се сдушват с Русия, но пак ги напляскаха.
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скрудж, кажи кой в Европа, освен Русия, има ресурси? И какви? Всички разчитат на промишлеността, а за да я имаш ти трябват ресурси. А цяла Европа няма. Ако на една европейска сила и ограничиш достъпа до ресурси ще стане европейски изоставащ. Ако на цяла Европа и ограничиш достъпа до ресурси ще е неконкурентноспособна на.. На кой? На всички ;)) Съответно и европейските страни една на друга се опитват да си пречат в тази област - нас ни отрязаха всички от всичко руско. А те дърпат като за световно
76
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
По- вероятно е да скочат от самолет на кетчуп...
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Макаронестия беше спрял Северен поток 2 германците щяха да разкажат играта на французите. Обаче, понеже ние не можем да му отвърнем, спря Южен поток и го подари на Турция. Ако беше през нас - ние сме дребна държава и бихме били незначителен същзник на Русия. Сега руснаците спечелиха Турция, която е 10 пъти(поне) по - силна от България. ЕС се набутва сам с недалновидни решения. Не са много умни май там. Лошото е, че гледат да си избият загубите за наша сметка. Трябва да се разкараме от тези п
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не се интересува от обикновените хора. всеки дърпа чергата към себе си. С последните брюкселски изцепки франция и германия си уреждат наши транспортни(и не само) фирми да не могат да оперират у тях свободно, докато техните у нас да имат повече свобода от тази която имаха до сега. Това ще донесе сериозни загуби на БГ фирмите и техните служители. В ЕС няма човещина. Има интереси. От къде мислите идват еврофондовете, които ни отпускат?
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войната между държавите никога не е спирала. Само че само крайните пацифисти(наивници) я наричат война. Това си е борба за интереси с всички възможни средства, които няма да бъдат твърде остро санкционирани. няма смисъл да говорим за морал в западна Европа. Там има само интереси. САЩ нанесоха смазващи санкци на Венецуела, която би трябвало да е обект на сферата на влияние на руснаците там. В отговор руснаците смазват икономически Украйна, като им спират нефта и въглищата.
72
3
 
3
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 5 години
До Моше Точно защото няма земи и ресурси, Германия се облизва за ресурсите на Русия. Още от времената на кайзера им е мечта. Освен това елита им е корумпиран - виж Шрьодер който работи в Газпром и само руски гражданин не а станал още. Голям срам. Обаче ги пляснаха през ръцете с газовите директиви. Незнам защо меката китка Микрон не наложи вето на СП2. Щеше да си вдигне акциите в Източна Европа. Франсетата са станали едни сервилни, сакън да не обидят Германия... Англия затова напуска.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Русия спира продажбата на нефт, нефтопродукти, въглища и всякакви енергоресурси без газ на Украйна. Но украинчетата така или иначе купуват руския газ през Полша. Сега транспорта и убитата им промишленост заедно със селското стопанство и всички сектори им стават убийствено неконкурентноспособни, а живота на средния украинец ще поскъпне сериозно в рамките на следващите 2 години. И това в отговор на новите украински санкции срещу Русия ;)) Не е лесно да се простреляш сам в крака ;))