ЕС и САЩ се плашат с вдигане на мита, ще скочат от кетчуп до самолети

Търговският спор може да оскъпи вноса от двете страни на Атлантика
Обновена: 18 апр 2019 09:11 | 18 апр 2019 07:00,
127
ЕС и САЩ се плашат с вдигане на мита, ще скочат от кетчуп до самолети
Снимка: Reuters

Европейският съюз се готви да удари американските вносители с по-високи търговски мита като ответна мярка срещу незаконни държавни субсидии за самолетопроизводителя Boeing.

Мерките ще засегнат внос на стоки на стойност €20 млрд., като публикуваният за обсъждане списък, включва разнообразна продукция - от трактори и самолети, до замразена риба и цитрусови сокове, кетчуп и вино.

17-страничният списък, по чието съдържание се събират мнения на засегнатите страни до края на май, излиза седмица, след като висшия апелативен орган на Световната търговска организация (СТО) обяви, че американските субсидии за Boeing продължават да причиняват значителни вреди на Airbus, включително са причина за загуба на продажби. 

ЕС и САЩ водят 14-годишен търговски спор пред организацията за субсидиите за производството на европейските самолети Airbus и за американските Boeing, като взаимно се обвиняват, че те са незаконни.

"Не искаме зъб за зъб, но трябва да сме готови с мерки за противодействие, в случай че няма друг изход", заяви търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом по повод огласяването на списъка.

Той ще бъде приет, след като стане ясна оценката на СТО за причинените вреди, уточнява Комисията. Според правилата на организацията ощетената страна може да въведе мерки, за да компенсира загубите си в размера на щетата. Искането трябва да бъде одобрено от търговската организация.

Миналата година същият орган на СТО откри нередности и в субсидиите за Airbus. В началото на април Вашингтон публикува свой списък от европейски стоки, внасяни в САЩ, които ще бъдат допълнително обмитявани. Те са на стойност от 11 млрд. долара. Американският списък включва стоки от самолети и хеликоптери до вино и сирена.

Окончателното решение на СТО по американската жалба срещу европейските субсидии за Airbus се очаква през юни или юли, а отсъждането на дължимите компенсации не по-рано от идната пролет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
4
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Едно уточнение в Люксембург и френският се води официален.Нека точат от целия ЕС ако искат и от близкият изток да точкат само искам да ги питам къде им е земята и ква ще е гъстотата на населението скоро в Западна Германия щото в източна никой не ще.
69
4
 
4
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 5 години
До МошеХаха, вярно е това. Английския е официален език в 70 страни от общо 200 и говорен от 2 милиарда души, френския в 30 страни, а немския в 2 страни - Германия и джуджето-придатък Австрия + половин Швейцария + двете села Лихтенщайн и Люксемцург. Това е. Германия е на ръба на рецесия, застарява супер бързо, изостава в технологиите (диша прахта на САЩ и Япония при елетрическите модели). Добре че е ЕС да точат човешки капитал, но и това ще е до време. ЕС е бита карта, континент от пенсии! :D
68
1
 
4
 
! Отговори
Кубрат СуШев преди 5 години
Времето на ЕС било изтекло. А на България. Че ние сме никой в този свят. След 150 място от 200 държави пп който и да е показател.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези караконджули ми сменят текста на постовете,да ги благословя на майка,тези които ми манипулират постингите!
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Не се опитвай да всяваш раздор мржду европейските държави!Европа неотдавна е преживяла кошмара на ВСВ с над 50 милиона жертви,още толкова инвалиди и още по-много гладуващи или измъчвани през тази война!Не можем да си позволим да допуснем отново този ужас!Гледай си своята държава откъдето си,защо месиш на чужди държави?
65
2
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
В смисъл само гл.паците неосъзнават че войната между Франция и Германия вече е започнала!
64
2
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Така ли ми що тогава целта на германците при Вердюн е била да накарат Франция да кърви до смърт същите тези французи дет пак са европейци.Практиката не потвърждава расовата ти теория.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Ние сме един континет - Европа,всички коренни жители сме бели европейци,защо да не се обединят държавите или да търгуват,какво ти пречи? Че те самите управляващи американци са с произход от Европа,Тръмп с английско-немски корени,жена му също европейка от Словакия.останалите също.Да не би да са местни индианци?
62
1
 
4
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 5 години
Кал социализъма е бил без частна собственост. Квото ти трябва си вземаш, чиста работа. За общото благо.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа си набучи един голям кол, когато участва в събарянето на източния блок, сега няма баланс и се опитват да разрушат по същия начин Европа,както бе разрушен СССР.Колкото до Англия,тя също беше разрушена и с унищожена мощ след ВСВ и съсипана от такива политици като Тачър,когато няма баланс,всички губят!а ние ще гледаме поредния политически театър,с фуния пуканки в ръка
60
5
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Германоимбецилите в Бългеристейн мечтаят за немско рускии алиансь само дето между двете има еднанкамара държави които могат да ги смачкат да не говорим за немската армия която ще яде бой накъдето и да тръгне.
59
4
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Немската територия е 300к кв км от които ползват ефективно само западната част източната е на равнището на една Словения примерно.Франция е 600к кв км с отвъдморски територии плюс Африка Квебек и тн плюс Гвиана с райетен полигон.Германците нямат дори минимални шансове за нещо повече икономиката им е изцяло изкуствена и под налягане!
58
6
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Богатствата са в тоя 1% щото са умни.Другите са гл.аци!
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 55Оказа се,че има система наложена от англосаксонските победители в две войни,която е наречена пазарна и чрез която те имат възможност узаконено/безнаказано да грабят национален доход--и чрез която система ТИ стана "богат за една нощ" с червеното куфарче на "демокрацията", заграби всичко, което беше строено БЕЗплатно от твоите родители и сега тази "демокрация" разбира се, че вече не ти е нужна, а ти е нужен фашизъм, чрез който да пазиш заграбеното! демокрацията вече е "опасна" за теб!
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!На мен разрухата или унищожаването на държави и трупане на печалби в полза на 1% богаташи,не ми е приоритет,не ме блазни да унощожавам държави и да руша,а да създавам в полза на обществото,па няма значение дали е Франция,Русия,Германия или някоя друга държава,разрухата не ми е в манталитета.Ако да разрушаваш или нараняваш е удоволствие,значи има нещо сбъркано в тази система.
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57това беше едно почти перфекно социалистическо общество--ДА ...ама социалистическо, т.е. социален държавен капитализъм, БЕЗ частна собственост върху средст. за пр-во...и без свобода на словото!хайде откажи се от това да си "капиталист" и остави да функционира интренет в сегашното му състояние и аз съм ЗА връщането назад! готов ли си да се откажеш да имаш "повече от другия за негова сметка"?готов ли си към хоризонтална електронно-референдумна демокрация и самоуправление на масите? м?
54
3
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Между другото Грузия влиза в Нато а им е до границата.
53
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКойто не се е родил и живял в държава от източния блок,той не знае,че това беше едно почти перфекно социалистическо общество,имахме истинската свобода,а западните държави не я притежаваха след ВСВ и в момента не я притежват,а се кланят на господариЕвтини жилища,добро материално състояние за нормален живот, 0(нула) безработица ,високо образовани хора,ред и правосъдие,напълно безплатно здравеопазване и образование,големи права на всеки индивид - каквито западняците и сега нямат
52
11
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Руснаците нищо нямат нито технологии нитоннаселение нито здравеопазване нито раждаемост имат огромна територия с мечки и зайци.Москва е пълна с грузинци казахстанци котайци и тн които им работят щото *** нямат населението за тая територия и съвсем скоро ще я изгубят.
51
2
 
11
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 5 години
Оказа се,че няма такова животно като пазарна икономика.Оказа се,че има система наложена от англосаксонските победители в две войни,която е наречена пазарна и чрез която те имат възможност узаконено/безнаказано да грабят национален доход, специалисти и финансови печалби от другите държави.Когато другите държави се научиха как да действат по тези правила/във ВТО/ се вижда какво става-американците почнаха да реват като бяла мечка в топло време!А руснаците специално бавно впрягат,но бързо яздят!