ЕС и САЩ се плашат с вдигане на мита, ще скочат от кетчуп до самолети

Търговският спор може да оскъпи вноса от двете страни на Атлантика
Обновена: 18 апр 2019 09:11 | 18 апр 2019 07:00,
127
ЕС и САЩ се плашат с вдигане на мита, ще скочат от кетчуп до самолети
Снимка: Reuters

Европейският съюз се готви да удари американските вносители с по-високи търговски мита като ответна мярка срещу незаконни държавни субсидии за самолетопроизводителя Boeing.

Мерките ще засегнат внос на стоки на стойност €20 млрд., като публикуваният за обсъждане списък, включва разнообразна продукция - от трактори и самолети, до замразена риба и цитрусови сокове, кетчуп и вино.

17-страничният списък, по чието съдържание се събират мнения на засегнатите страни до края на май, излиза седмица, след като висшия апелативен орган на Световната търговска организация (СТО) обяви, че американските субсидии за Boeing продължават да причиняват значителни вреди на Airbus, включително са причина за загуба на продажби. 

ЕС и САЩ водят 14-годишен търговски спор пред организацията за субсидиите за производството на европейските самолети Airbus и за американските Boeing, като взаимно се обвиняват, че те са незаконни.

"Не искаме зъб за зъб, но трябва да сме готови с мерки за противодействие, в случай че няма друг изход", заяви търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом по повод огласяването на списъка.

Той ще бъде приет, след като стане ясна оценката на СТО за причинените вреди, уточнява Комисията. Според правилата на организацията ощетената страна може да въведе мерки, за да компенсира загубите си в размера на щетата. Искането трябва да бъде одобрено от търговската организация.

Миналата година същият орган на СТО откри нередности и в субсидиите за Airbus. В началото на април Вашингтон публикува свой списък от европейски стоки, внасяни в САЩ, които ще бъдат допълнително обмитявани. Те са на стойност от 11 млрд. долара. Американският списък включва стоки от самолети и хеликоптери до вино и сирена.

Окончателното решение на СТО по американската жалба срещу европейските субсидии за Airbus се очаква през юни или юли, а отсъждането на дължимите компенсации не по-рано от идната пролет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31Франция е нищо повече от една немска колония, каквато между другото е и България.Де да беше немска, ама България е руска колония за съжаление и си личи.
29
4
 
3
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Колкото повече Франция е немчушка колония немчушките ще мъкнат все по-обедняващи на гърба си докато не грохнат и те и не ги изкупят китайци или американци.Само дано Тръмп Велики се задържи по-дълго.
28
3
 
5
 
! Отговори
Строс-Кан преди 4 години
Скоро и двете арабски българия си е руско-турска губерния.Между другото вчера Риад е обявил че ще плати за ремонта на Нотр Дам с условието да стане джамия.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че кой купува кетчуп бе? това е тотална химия, при това- гмо!аз не съм виждал в кауфланд нито веднъж някой да си сложи в количката кетчуп!
26
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Строс-КанФранция е нищо повече от една немска колония, каквато между другото е и България.
25
3
 
6
 
! Отговори
Go USA преди 4 години
Когато ЕС сключи договор с Китай, това означава, че Германия си продава колите на Китай, а останалите еврочленки са заливани от китайски стоки. Затова германия има такива излишъци. Тя печели от износ, докато вноса е разпределян над цял кантинент. Как няма да има най-големия излишък в света? Хитри са но и тази ще свърши. Тръмпи ще ги отучи от нечестните търговски практики. Егати съюзниците.
24
3
 
3
 
! Отговори
Строс-Кан преди 4 години
А бе верно кога Дойчистан ще напусне союза и ще се отдели от така омразните френски "селяни" да видим на кого ще продават Монсантото което купиха и ще се раждат деца без ръце.Искам Меркел да излезне с дата на напудкането на Дойчистан по-бързо моля.
23
2
 
3
 
! Отговори
Камънак преди 4 години
Бе ти самальоти не купуваш ама и хайнц кетчуп некупуваш а купуваш олинеза или дерони поради плитък джоб в следствие на икономическото състояние на държавата което ще става все по-зле с оглед на задаващата се ситуация.
22
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Аз самолети не купувам.
21
8
 
2
 
! Отговори
Go USA преди 4 години
САЩ притежават ресурси и могат сами да си произвеждат всичко, докато Европа е силно зависима от много неща. Американците имат лостове за влияние, а ЕС е разграден двор на 27 страни които се ненавиждат помежду си. Каква Франция и Германия държат континент с 500м население като заложник на интересите и за да крепят нечестните практики на немското автомобилостроене и на френските селяни. Това е и смисъла на германо-френската империя. Те да са добре, а за останалите са oгризките.
20
5
 
3
 
! Отговори
Звонимир Йованович преди 4 години
Какви санкции ще наложи ЕС като немската икономика е 5 пъти по малка от американската а френската италианската и испанската са на командно дишане.В Ловеч вече има повече ромеи от българи.Що пишете глупости.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Ако не бяха Щатите сега над Айфеловата кула щеше да стои една петолъчка, а в Бавария вместо бирфест щяха да нагъват водка и сельoдка--напротив!ако не бяха "съюзниците" (които и сега са против ес) - сащ и короната, в кремъл щеше да се говори немски, а фолксваген щеше да се прави в ловеч!
18
3
 
3
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Бай Тръмп много добре знае че скоро Франция Дойчистан и Италиано-Либииската лига ще се сдавят съвсем скоро както е било в исторически план.
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия еврогейове вместо да се дървят да си гледат бежанците. Не стига че от 70г. са се закачили за САЩ като кърлежи ами и много знаят. Ако не бяха Щатите сега над Айфеловата кула щеше да стои една петолъчка, а в Бавария вместо бирфест щяха да нагъват водка и сельoдка
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако оранжевият клоун си мисли, че ЕС ще загине ако не яде американски кетуп, нещо се е объркал. Много взе да се обърква напоследък. Да си строи стената с Мексико там да не се занимава с нас.
15
4
 
1
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Ми като "жабарите" им пречат на немчушките що немчугите не напуснат съюза Дойчекзит кога ще има да се махат!Нагли тъ.и бираджии!
14
6
 
4
 
! Отговори
Go USA преди 4 години
Досега европейците паразитираха като си продаваха стоките на американския пазар без мита и налагаха такива за американски стоки. Тръмп каза, че тези нечестни търговски практики няма да продължават повече. ЕС е в по-слаба позиция и колкото и да се дърви, накрая ще клекне както стана с Китай, Япония, Канада и Мексико. Дойчовците искат сделка със САЩ, докато французите отказват заради земеделието си - жабарите се крият зад субсидиите и зад митата, иначе ще фалират при честна конкуренция.
13
2
 
3
 
! Отговори
Моше преди 4 години
ЕС забранява кетчупа Америка ако каже не един ербъс няма да излети могат и да сглобяват панелите турци в Хамбург ама всичкото оборудване идва от Ю Ес Ей.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ванга вярно беше казала, че последният "американски" прецедент ще е че-рен.и наистина така и стана - днешният не е "американски" ... всички знаят какъв е!и точно с него започнаха и проблемите - търговски войни, високи цени , трусове в цяла европа...света ще се нормализира, като президента стане отново "американски" ... ама дали ще стане? в момента има само един полюс, който става все по-агресивен и по-агресивен...все по-нагъл и все по-нагъл..
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АдамКое ти е ясно бе ***?На Хайнца в Европа пише - произведено в холандия.