Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи

От първи юни можем да работим и живеем там
Обновена: 16 май 2019 21:31 | 16 май 2019 19:25,
198
Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи
Снимка: Reuters
Само след две седмици българите и румънците вече ще имат право на свободно придвижване, работа и усядане в Швейцария, съобщава българската секция на DW.
 
Срокът до досегашната ограничителна клауза изтича в края на май, така че от първи юни тази години гражданите на двете страни ще имат в Швейцария същите права, както и в държавите от ЕС. 
 
Защо досега имаше ограничения
 
Между Швейцария и ЕС са в сила редица двустранни споразумения, които на практика приравняват правата на гражданите им. Когато обаче България и Румъния се присъединиха към съюза, швейцарското правителство реши да ограничи правото на движение, работа и уседналост на жителите на двете страни. Така през 2009 година влезе в сила документ, който уреждаше статута на българите и румънците като граждани на ЕС. Той предвиждаше преходен период от максимум десет години, след който гражданите на двете страни да получат пълни права в Швейцария.
 
На 1 юни 2016 Швейцария премахна всички ограничения за българите и румънците - още преди да е изтекъл 10-годишният период. Тогава обаче Берн обяви следното условие: "Ако имиграцията от Румъния и България превиши с 10% средната стойност от предходната година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да въведе нови ограничения за пазара на труда". И тези ограничения наистина бяха въведени от 1 юни 2017 - първоначално за една, а а после за още една година.
 
Пълна свобода на придвижване от 1 юни 
 
Сега обаче 10-годишният срок окончателно изтече. От идния месец българите и румънците ще имат право да усядат в Швейцария - ако са си намерили там работа или пък ако докажат, че разполагат с достатъчно средства. Така Хърватия остава единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар.
 
По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и около 8 100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е нараснала двойно в сравнение с 2015. Тази страна има население от около 8,5 милиона, като 25% от хората не притежават швейцарски паспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 102Скоро бях на гости в Швейцария на приятел програмист. Доста добре си живееше бих казал. Той и в България си беше добре , едва ли би отишъл на по-лошо.
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще пробват, ако видят на зор, ще ги спрат пак, не е кой знае какво станало. Не мислете, че ви чакат с питка и сол. Цените там са много високи, дори да си намерите работа, за самото преместване се иска сериозен капитал.
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До сега имаш право на 3 месеца свободно пребиваване, ако можеш да си позволиш цените, после трябва да се регистрираш, сега явно ще можеш да пребиваваш повече. Новината е добра за бабите дето гледат внуците си, че ще могат спокойно да седят там. До сега с едногодишен трудов договор, получваш едногодишен пермит гарантирано, имаше квота на 5 годишните, но ако работодателя ти държи на теб, ще ти подновява всяка година договора. Сега ще получиш 5 годишен пермит, който преди е имало шанс да ти откажат
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе шо не пуснете една Статия че в Швейцария се говори само български та всички *** да се махнат от България завинаги
99
6
 
10
 
! Отговори
Rosi преди 4 години
Какви ниски данъци бълнувате вие в коментарите . Колко си живял / а тук , че говориш по въпроса ? Те швейцарците бягат от държавата си , чужденец на вторият ден се побърква. Всичко ви е злато , което блести, з вас
98
0
 
21
 
! Отговори
Rosi преди 4 години
И сега гледайте какво става... Другата половина на Македония , ще хукне насам . С наши паспорти. Аз живея в Швейцария от 15 години. Много пъти са решавали свободно влизане на българи и румънци и след това бързо са я прекратявали , защото са влезли страшно много българи. А те македонци са.. Които даже не знаят даже коя е тази улица ( пр:София ) , която я имат като местожителство в паспорта. Правят само поразии и ни обиждат пък с наши паспорти..За 500 евро. Ех България , каква *** си.
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чакат ви там , само необразовани и неквалифицирани търсят без основно образование и език .......................хаха СМЕШНИЦИ
96
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващата Манипулация + Дезинформация , като цяло Темата Чужбина е 100% Лъжа , животът е абсолютно един и същ като в България , само тези които са живяли на село и сега в град в Чужбина усещат някаква разлика щото има всеки ден топла вод аи парно през зимата
95
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До анонимния ITТова парче пица от 24 франка на улицата си я сънувал......Аз също с години съм работила в Швейцария. Скъпо е, но е много хубаво и уредено. Естествено, че има неща, които с нормална заплата не можеш да си позволиш, но къде не е така? Много добра здравно- осигурителна система имат и сравнително ниски данъци.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гришо
93
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите са излишни България е ко*ината на Европа не напразно е изобразена като тоалетна
92
1
 
14
 
! Отговори
До анонимния IT преди 4 години
Не се хвали какъв си...я си такъв , я не! Ти кажи мизерстват ли средните швейцарци? Да скъпо е, тя и Швейцария затова е създадена като държава, по проект... не е за всеки а само за богатите. Но кажи ако работник работи там легално, с заплата на швейцарски работник ще мизерства ли?
91
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швейцария съм живял доста време- IT проект. Моята заплата беше далеч далеч над средната за страната и ми беше малко, въпреки факта, че ми покриваха и храна, и апартамент, и автомобил отделно от заплатата. Стоки, услуги, обслужване- всичко е ненормално скъпо. Един нископлатен бачкатор там би, меко казано, мизерствал. А 80% от българите, които работят в ЕС, са именно такива- *** на обществото. Както винаги съм казвал- по цял свят нискообразованият ще мизерства.
90
7
 
18
 
! Отговори
Гришо преди 4 години
Бях в Цюрих преди две години...прекрасен но вътрешно студен град. Обяснимо е, банковият център на Швейцария е. Но, в Швейцария е много скъпо, там трябват доходи които от обикновения човек е трудно да се заработят... много наши сънародници ще останат излъгани, и ще се върнат. Едно парче пица на улицата е 24 франка...почти 22 евра. Една чаша кафе Американо в нормално улично заведение е около 10 франка. Правете си сметката имате ли ги тези пари.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това вече го имаше като новина преди 3 години си спомням...
88
0
 
3
 
! Отговори
Швейк преди 4 години
До men (90):Значи нямаш достатъчно пари.
87
4
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До Вместо ние да се (99)Щото и Господ да си внесете си оставате лош материал, а то така неще да стане..
86
4
 
20
 
! Отговори
Вместо ние да се преди 4 години
изнасяме натам, защо не си внесем правителство от Швейцария, да станем тяхна колония и най после да заживеем нормално? При тази красива природа която имаме, България ще стане Швейцария на Балканите!
85
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде всичкото тъмно зелено натам!
84
2
 
19
 
! Отговори
1 стотинка преди 4 години
"От първи юни можем да работим и живеем там"ХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХХАХААААААААААААААА...................